用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大圍培僑書院小學
樓主: MLPW
go

大圍培僑書院小學   [複製鏈接]

melodychui 發表於 22-10-22 12:35
表達不理想,請見諒。

從學校介紹會中

wkf要求既才藝表演是直資學校中獨有既。我相信wkf重視小朋友興趣。
培侨過往小一面試相當重視學術,大概同三私一直要求差唔多,有培僑offer,有三私一直offer既相當普遍。在二面中就會見到。
培僑在過去冇疫情時既面視安排,唔使小朋友演講,全憑小朋友一己之力。
當學校收到一班學術好既小朋友反而唔使操,小學主要是培養學習樂趣,演講英普流利算唔算操?

Philichak 發表於 22-10-22 12:52
我2條片都係小朋友自己諗講咩, 我就幫加少少細節拖時間, 所以過程都好開心, 同埋好快錄哂.結果都係失敗左,  ...

個人認為用字簡單不是落選問題,也許是表達不到為何選這小動物。中文題目,即使用普通話介紹活動,順利進入第二輪面試,小朋友有信心可以用普通話作答?也許與英文題相同,未能描述與好朋友活動事情。

Sing13 發表於 22-10-22 13:04
wkf要求既才藝表演是直資學校中獨有既。我相信wkf重視小朋友興趣。
培侨過往小一面試相當重視學術,大概同 ...

去完WKF見完家長之後,校方好好,特別安排左講座,係關於音樂藝術/ 語言方面講座比家長等小朋友時候選聽,可能因為音樂可以陶冶性情,對小朋友身心成長都好,所以感到校方對呢方面都好注重。
當然,學術都有再考小朋友,我諗學校除學術上,都好注重小朋友全人發展,感覺WKF學術同興趣幾平衡。

最重要教學模式適合小朋友,DSE成績年年唔同,依家d學校咁鍾意揀精英,到自己小朋友果陣可能已經唔同晒!無謂比較。

melodychui 發表於 22-10-22 13:07
個人認為用字簡單不是落選問題,也許是表達不到為何選這小動物。中文題目,即使用普通話介紹活動,順利進 ...

培僑面試用廣東話或普通話同結果冇關係,好多學生都是入去先學普通話。
培僑二面人數兩千人,下一輪競爭更加激烈。
至於家長,offer唔使多,一個心儀既offer就足夠。
另外,小一面試卷學術要再卷埋才藝?

Sing13 發表於 22-10-22 15:56
培僑面視用廣東話或普通話同結果冇關係,好多學生都是入去先學普通話。
培僑二面人數兩千人,下一輪競爭更 ...

同意,土生土長嘅土香港小朋友,冇可能用普通話演講一分鐘吧。我見小紅書好多內地小朋友有考培僑,佢地用普通話就好合理囉。

入到second in嘅   
first in 止步嘅仲有好多學校未開始interview,最後仲有音樂椅呢。
呢個遊戲有排玩...大家都加油吧!

Carly0909 發表於 22-10-22 13:32

去完WKF見完家長之後,校方好好,特別安排左講座,係關 ...

每一間出名的學校都離不開學術和才藝,在家長視覺,小朋友能多方面發展,減輕因‘’讀書不是求分數‘’的謬誤壓力。在學校名聲,能培育優秀的學生可增加知名度,這是win win的理念。

每年DSE 和 IB 成績有異,難以用每年狀元數量和平均成績作名牌排名,畢竟學習的是小朋友,我們希望他/她們在愉快環境下得到知識。更何況,直資和私校在教育局框架內彈性較大,不需要一面倒履行國教或其他難以想像的科目。

我兩條片一樣都係小朋友自己諗講咩,我小朋友記性一般,要佢跟稿讀一定無可能。我地都無養寵物,叫佢自己諗想養咩!?佢話 fox and rabbit 甘我覺得無問題呀。

就算成功入二面與否,我覺得小朋友只得5歲,已經好叻,應該欣賞小朋友。另一方面,就算入唔到二面,唔代表小朋友唔叻,亦唔代表學校有問題/學校唔好/學校招生手法有問題。

如果唔成功,我覺得

deco99 發表於 22-10-22 12:28
係你講兩間學術爭一條街先有咁多人有疑惑,呢兩間學校各有特色,培僑dse成績好,wkf好多人揀國際路線,我 ...
exactly

拍片應該自信比所用的語言(普通話還是廣東話)較重要

我2條片都係小朋友自己諗講咩, 我就幫加少少細節拖時間, 所以過程都好開心, 同埋好快錄哂.結果都係失敗左,  ...
唔會啦,我用廣東話。亦都識幾個都係用廣東話過到。

Cfwongthomas 發表於 22-10-22 22:30
唔會啦,我用廣東話。亦都識幾個都係用廣東話過到。

我都係廣東話啊

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

Philichak 發表於 22-10-22 23:23
**** 該帖被屏蔽
其實大家都係係呢個殘酷嘅小一入學遊戲中徬徨無助的家長,本是同根生,相煎何太急。多點鼓勵,少點嘲笑。希望大家都有順心的結果。

Philichak    發表於 22-10-23 02:08

soyvonne 發表於 22-10-23 00:32
有幸係管理員蔽屏前看到你的片,不如我分享下能進級的影片內容是怎樣:-
老師好,我係XXX,今日我想分享一 ...
謝謝提供影片,你的內容比較充實,亦有較深的詞彙,我估我仔應該未識得。如果普遍考生係咁既程度,的確係會比下去了。

係度睇到話培僑兩條題目都講求背誦,
我地拍片時未夠五歲,無背誦,
拍前我俾小朋友睇返當日既相,
教佢做小動作生動啲,又容易記內容,
我地用廣東話拍左三次就完成,
至於英文題,我地都無養竉物,
但留意any呢個字,有發揮創意空間,
呢條片易拍過培正,
仲有機會都小朋友分享返佢既想法

Philichak 發表於 22-10-22 23:23
**** 該帖被屏蔽 ****

我都睇左,請問入唔入到second in?

應該廣東話事掛,我身邊嘅朋友全部用廣東話,全部都入到第二輪。

有幸係管理員蔽屏前看到你的影片,你的影片除了內容單薄,咬字亦都不清。(這一代的小朋友,往往是重英輕 ...
好具體既意見,真係要學起來,雖然今年的直資遊戲玩完,明年仲有叩門要拍片。口齒問題我都知道,我仔平常講嘢唔會咁幼稚,當佢不安就會嗲聲要人安慰,都係經驗不足既問題。如果要進步的話,我都要想辦法增加多d社交活動,如你說多拍影片,豐富返詞彙,最緊要係有信心對陌生人。現況都係in完全部都reject,連waiting都無,我哋大人俾心機,但小朋友性格慢熱,都只能怪遊戲太嚴苛,活潑仔有好大優勢,當初擺多左時間谷學術同才藝,表現唔出來就失去意義。今日係去in林文燦,最後最後最後的機會,offer唔洗多,一個就夠,望主保佑。

有幸係管理員蔽屏前看到你的影片,你的影片除了內容單薄,咬字亦都不清。(這一代的小朋友,往往是重英輕 ...

其實那些一堆獎座做背景的,真係好老土。人仔細細點會有乜野獎,咪就係果d拎獎要比錢的豬肉比賽,難道學校唔知咩。反而更顯出家長有點怪獸。

朋友個仔是早兩年的offer king, 短片背景只是一面白牆,但人仔坐定定,淡定大方咬字清楚,表情自然

poonhome 發表於 22-10-23 10:06
我都睇左,請問入唔入到second in?
衰左了,我都有拍wkf,有得in.
‹ 上一主題|下一主題