用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 BNO VISA (18歲以上1997年6月30後出生)
樓主: cow
go

[英國] BNO VISA (18歲以上1997年6月30後出生)  

Yanamami 發表於 22-11-18 18:00
就見Wiki話69.8%白人。
睇地方啦,加拿大全國平均有可能有七成白人。大温哥華就只有43%白人,23%東方人(中日韓),discrimination 好少聽聞,有唔少地方華人仲多過白人。Vancouver 應該係西方國家中,氣候最適合港人的城市。

peggy 發表於 22-11-17 18:42
我女轉左bno visa, 比多左的IHS會退回

請問要申請還是自動會退回?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

醒目開學勳章

peggy 發表於 22-11-18 16:35
bno visa 批左,會自動refund 番落你的credit card
請問申請時要否填學生簽證no和IHS no?

bb1225 發表於 22-11-18 09:52
請問有BNO Visa 搵工點解會易d既? 如果讀完大學, 係吁有2年時間可以留英搵工? 係咪多數英國既僱主都偏向請 ...

阿大個僱主唔願搞working visa,佢只可以用2年時限嘅graduate visa 留底工作,但係graduate visa expire 前一係僱主同佢搞working visa,一係轉工揾另一份可以搞到working visa嘅工,否則要返香港,所以佢一定要申請BNO visa 先可以繼續留英。佢朋友有working visa ,都會轉BNO visa,因為working visa跟住份工,轉工比較麻煩,阿大亦提過,有BNO visa塭工會方便好多。
嗰邊講right to work, right to stay,租屋都要睇係咪entitled ,所以BNO visa 一定方便過grqduate visa 。阿大graduate visa淨底唔夠一年,想搬都簽唔到約。

JN125    發表於 22-11-22 08:36
bb1225    發表於 22-11-21 13:42
2jkidsfather    發表於 22-11-21 12:04

醒目開學勳章

Junko 發表於 22-11-21 08:21
請問要申請還是自動會退回?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
自動退回

醒目開學勳章

LWLM0804 發表於 22-11-21 09:08
請問申請時要否填學生簽證no和IHS no?
不用

etoile 發表於 22-11-21 11:09
阿大個僱主唔願搞working visa,佢只可以用2年時限嘅graduate visa 留底工作,但係graduate visa expire  ...

謝謝分享,資料非常有用。

醒目開學勳章

bb1225 發表於 22-11-18 10:57
咁即係拎住BNO Visa都有小小著數啦!
方便好多。申請bno visa 時,小心填資料,否則會跌入黑洞,有排都唔批。

bb1225    發表於 22-11-22 10:48

peggy 發表於 22-11-21 14:55
方便好多。申請bno visa 時,小心填資料,否則會跌入黑洞,有排都唔批。

可否提點下是那一方面的資料要小心填?   

醒目開學勳章

CircleFat 發表於 22-11-21 17:28
可否提點下是那一方面的資料要小心填?

係老公負責填,佢都睇左好多個kol 係YouTube 教點填。但有d資訊係錯,要小心,會再去FB 的移民gruop睇下。亦會問 已批左visa的朋友。慢慢填, 填一份表要約30分鐘。

識人個仔係UK讀書,但選左係HK個條link填,成家人批左visa,但仔已過8個月都未批。

peggy 發表於 22-11-21 14:55

請問有沒有黑洞資料可以睇到?

katrinafu 發表於 22-11-21 19:11

黑洞點會有嘢可以睇到,不過好多所謂黑洞個案,我覺得係個申請本身有問題,自己又唔知

想了解多D申請時要注意既事項,又或者想了解點解有D申請會跌咗落黑洞,可以睇吓下面呢條片。條片係講一般申請情況。

https://youtu.be/CvBUoHnY4kw

醒目開學勳章

sleung2020 發表於 22-11-21 20:19
黑洞點會有嘢可以睇到,不過好多所謂黑洞個案,我覺得係個申請本身有問題,自己又唔知
...

都係,好多係d人唔小心填錯野,又唔睇guideline 。中文同埋home office 叫補文件又唔理。

大食媽咪 發表於 22-11-21 20:32
想了解多D申請時要注意既事項,又或者想了解點解有D申請會跌咗落黑洞,可以睇吓下面呢條片。條片係講一般申請 ...

Thanks

醒目開學勳章

katrinafu 發表於 22-11-21 19:11
https://youtu.be/cJ38yeowAZk
參考下點填

peggy 發表於 22-11-21 22:54
https://youtu.be/cJ38yeowAZk
參考下點填

感謝你

回覆 peggy 的帖子

謝謝分享

deleted

回覆樓主:

開始接受申請喇。

2jkidsfather    發表於 22-12-2 10:33
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊