用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 BNO VISA (18歲以上1997年6月30後出生)
樓主: cow
go

[英國] BNO VISA (18歲以上1997年6月30後出生)   [複製鏈接]

bo123 發表於 23-6-4 01:44
大家好
我個仔打算九月去英國升讀大學,呢刻仲係香港,已有conditional offer. 宜家等DSE result出。 想問 ...

樓下892樓有條Link, 有寫明各類簽證在英國境內、境外申請所需要時間 。

申請了BNO visa 便不用申請Student visa .
但Student visa 是可以加錢做快證 ,但BNO visa 就不可,因沒有快證。

謝謝提醒!睇資料話係香港申請bno visa 要八個星期,但我睇翻上面寫啲discussion, 好似兩三個星期就攪掂,是否我睇錯?
另外如果先申請student visa過咗去先,之後係英國再申請番18歲bno visa, 可行嗎?要交兩次NHS?
定係直接申請bno visa會較好?
謝謝!

bo123 發表於 23-6-4 02:11
謝謝提醒!睇資料話係香港申請bno visa 要八個星期,但我睇翻上面寫啲discussion, 好似兩三個星期就攪掂, ...

每人情況不同 ,有人快到幾日 ,有人8星期都未得 。

至於申請visa 和交兩次NHS 呢D資料, 你可以在這個Post由頭第一頁睇起 , 裡面好多資訊。

回覆 katrinafu 的帖子

Thank you!

aeiou_drm 發表於 23-6-4 01:04
批了,大約個半月。
不過我仲未收到 IHS partial refund
你可以放下心頭大石啦!聽你咁講, 我都有返D希望, 希望趕得切飛前收到Approval.
謝謝你先!

Jennie 發表於 23-6-4 01:33
我女1/3 申請,6/3 批。會唔會填錯野入黑洞?

我都唔知, 希望快d收到結果啦.

回覆 ling2003 的帖子

仔4月頭成功聯絡工作人員,攞到個reference no, 話10個工作天後會有refund… 可惜到今日仍未收到..剛仔再打電話,現在查詢要收69p/min… 請問大家有冇相同經驗分享?我仔現在等待電話接通中。先謝謝大家

JN125 發表於 23-6-6 21:00

仔4月頭成功聯絡工作人員,攞到個reference no, 話10個工作天後會有refund… 可惜到 ...

我係你的話,我會願意俾錢
8-)

回覆 anitawong21 的帖子

一定比啦..比幾£追返over £1000喎:)

回覆 JN125 的帖子

我哋真係幾日後就收到refund, 好快。你惟有再打電話去追,祝成功!

上次非常多謝你&女女嘅幫忙呀!承你貴言

想請教下大家, 當成功獲批 BNO Visa ... ...

(1) 係咪只需要通知學校轉咗 Visa 同寄返 BRP 比 Home Office就可以啦? 仲有無野要跟進架?

(2) 係咪到過關時開返 Share Code 就可以過關啦?

謝謝!

JazzStyle 發表於 23-6-8 14:30
想請教下大家, 當成功獲批 BNO Visa ... ...

(1) 係咪只需要通知學校轉咗 Visa 同寄返 BRP 比 Home Offic ...

1. Yes. 如果有UCAS offer,通知埋大學
2. 用乜證件申請BNO VISA,就用番乜證件過關。如用特區護照申請,就用番特區護照過關

yiphalook 發表於 23-6-8 17:49
1. Yes. 如果有UCAS offer,通知埋大學
2. 用乜證件申請BNO VISA,就用番乜證件過關。如用特區護照申請, ...
明白, 謝謝你  

HeiHeiMa 發表於 23-6-2 12:53
What will happen if I travel abroad while my immigration application is awaiting a decision?If you t ...

想請問囡囡12月頭足18歲,12月8日回港放聖誕假,咁回港作境外申請BNO vIsa,下年1月頭回英國返學,會有問題嗎?

AARaymond 發表於 23-6-8 18:44
想請問囡囡12月頭足18歲,12月8日回港放聖誕假,咁回港作境外申請BNO vIsa,下年1月頭回英國返學,會有問題 ...

當然有問題, 你保唔保證到 1月頭返英前BNO Visa 已批 ? 如果未批 ,暫不能入境英國。

反而 1月初返英國後 境內申請 仲好啦 ,3月 復活節還未批 最多不回香港 。 之前係FB BNO visa group , 多數見到都是境內申請比境外較快批。

katrinafu 發表於 23-6-8 20:18
當然有問題, 你保唔保證到 1月頭返英前BNO Visa 已批 ? 如果未批 ,暫不能入境英國。

反而 1月初返英國 ...

謝謝(emoji)

請問大家,如果9月頭先夠18歲申請BNO visa, 已有大學offer,咁應該申請咗student visa先之後再轉bno visa?定係等直接申請bno visa?

謝謝你,終於成功收到refund

回覆 phoebetsui 的帖子

我諗到嘅疑慮係:9月頭在英國申請,几畤批好難確定喔
如果冇student visa; 冇ihs 冇brp :::: 入境可以嗎?

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊