用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 BNO VISA (18歲以上1997年6月30後出生)
樓主: cow
go

[英國] BNO VISA (18歲以上1997年6月30後出生)   [複製鏈接]

一家三口 發表於 22-10-20 11:11
THX.  昨晚問過大囡, 她話唔申請啦, 如果真係要申請, 真係要好好研究下. ...

要尊重年青人自己選擇

如果讀緊書的話,真係好易就fulfil到攞ILR嘅留英限制日數,如果要再下一城攞埋BC的話,就可能要放棄一個Xmas或者Easter唔返得香港,而且過咗5年後先要決定留唔留低,所以多數人先會覺得申請咗到時先算

一家三口 發表於 22-10-20 10:41
認真問: 佢地回到英國定居, 要唔要補交稅?

以我所知批咗你係non resident tax status就唔會扣. 返英國後如長期居留個status 先會變番 resident tax status 咁個時先再計過

所以我識唔少97前攞到BC既長輩, 到依家都係一毫子稅都未俾過英國政府, 但都幫仔女攞過英政府福利

但佢地普遍都好識諗, 通常叫D仔女去初中就去英國讀書, 根住夠資格以Home fee 讀完大學之後返香港搵錢
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-10-20 11:36
以我所知批咗你係non resident tax status就唔知.返英國後如長期居留個status 先會變番 resident tax statu ...
我認識朋友的子女 (唔係PR/ILR) , 都係讀完書就回港工作. 現在大囡就決定了唔會留英工作, 但反而細囡(L6)就有這個打算, 所以都要再研究一下.
謝謝資訊!
其實係一家四口子

hkpapa852 發表於 22-10-20 11:36
以我所知批咗你係non resident tax status就唔知.返英國後如長期居留個status 先會變番 resident tax statu ...

係英國要讀3、4年boarding都唔平啊

sp3014 發表於 22-10-20 11:52
係英國要讀3、4年boarding都唔平啊
未夠18歲既BC, 有監護人係英國係可以免費讀State School
部份State School有Boarding, 收費好平

而且不少Independent School收BC既學費都平D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 sp3014 的帖子

你講中我心聲, 我都係想個女將來有多D發展機會

其實如果申請到bno visa, 大學生做part time 有冇時限? 係咪申請bno visa 會唔需要申請bno 先? 會否一拼出比你?
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

Jennie 發表於 22-10-22 00:17
其實如果申請到bno visa, 大學生做part time 有冇時限? 係咪申請bno visa 會唔需要申請bno 先? 會否一拼 ...

1. 有BNO VISA,在英工作無限時,但有啲大學可能有限制
2. 只要曾擁有BDTC或BNO passport就可申請 BNO VISA . 佢18歲以上子女10月30日後都可申請BNO VISA但不能申請BNO passport
3. 申請BNO VISA不須要申請BNO passport

醒目開學勳章

cow 發表於 22-10-22 00:39
1. 有BNO VISA,在英工作無限時,但有啲大學可能有限制
2. 只要曾擁有BDTC或BNO passport就可申請 BNO VIS ...

BDTC冇換到Bno passport係冇得申請bno visa 嫁。
97後獨立申請bno visa 30/11 先開始喎。

peggy 發表於 22-10-22 01:55
BDTC冇換到Bno passport係冇得申請bno visa 嫁。
97後獨立申請bno visa 30/11 先開始喎。

係喎

回覆樓主:

各位留意,BNO VISA同Student VISA係唔同既!而子女18歲後先可獨立申請,其實重點係要尊重子女既諗法,因為係佢地既將來,條路係靠佢地自己去行,如果子女想申請既!一家人商量好後就盡量幫佢地,但如果佢地唔想申請,就唔好迫佢地喇!

一家三口 發表於 22-10-19 15:05
如果回港工作(計攞到英國PR後), 不用交英國稅, 可以諗諗

乜唔係要喺英國18x日先要俾咩

亮燈 發表於 22-10-23 02:20
各位留意,BNO VISA同Student VISA係唔同既!而子女18歲後先可獨立申請,其實重點係要尊重子女既諗法,因為 ...

同意,最重要仔女自己嘅意願
http://hk.myblog.yahoo.com/

bkfans123 發表於 22-11-14 21:06
同意,最重要仔女自己嘅意願

係呀!應該尊重佢地既諗法,相反地,如果佢地唔願意去,亦無謂迫佢地,正如自己都唔想人地迫自己一樣,要有同理心,明白他人感受。

我女現在u6, 我之前同佢討論過Bno visa 問題,最後都認為申請左先,到時fulfil 到再決定去留,應該還有時間考慮吧?!

我女上年九月去,今年暑假先可以回港過兩個月暑假,佢話中意英國,天氣也不錯,不是我之前跟她説得那麼差,可能見人見智。

famila 發表於 22-11-15 05:35
我女現在u6, 我之前同佢討論過Bno visa 問題,最後都認為申請左先,到時fulfil 到再決定去留,應該還有時間 ...

每個人感覺唔一樣,佢地喺當地遇到嘅人同事,影響佢地鍾唔鍾意呢個地方,無論仔女係咩感覺,我地都要聆聽。

認同,因人而異,又因遇到人和事而影響感覺。我N年之前二三月去10日都超吾中意,但今年九月去左一個月感覺又非常之不同,天氣沒我想像中咁難接受

famila 發表於 22-11-15 09:31
認同,因人而異,又因遇到人和事而影響感覺。我N年之前二三月去10日都超吾中意,但今年九月去左一個月感覺 ...
二三月同九月差好遠

famila 發表於 22-11-15 09:31
認同,因人而異,又因遇到人和事而影響感覺。我N年之前二三月去10日都超吾中意,但今年九月去左一個月感覺 ...

我大囡sixth form 才去英國,自己揾學校,自修4科Igcse,滿有大志話想响英國工作 只係去了1個多月,就話要回港發展啦 其中一個原因係,大囡超級怕凍
其實係一家四口子

cow 發表於 22-11-15 09:58
二三月同九月差好遠
我第一次去英國是二月, 落雪雨又凍, 早天黑, 好難鍾意。第二次去是7月暑假, 天朗氣清, 有藍天白云, 日長夜短, 好喜歡。自此知道去英國要夏天。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊