用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 認真一問,港華有甚麼值得入讀?
樓主: tskvts
go

認真一問,港華有甚麼值得入讀?   [複製鏈接]

DD仔 發表於 22-10-28 09:48
你唔識嘢就最好唔好喺度….
祝你智慧常在
拿拿拿,你呢句又開始惹火喇。真心,你嘅出發點完全undertsandable,但主動去踩場呢,可免則免啦

gabejang 發表於 22-10-28 09:53
拿拿拿,你呢句又開始惹火喇。真心,你嘅出發點完全undertsandable,但主動去踩場呢,可免則免啦
...

呢個嘅寫法,我係已經好克制㗎喇,但相信仍然有進步嘅空間嘅

DD仔 發表於 22-10-28 09:49
我係話QC同埋SJC個網頁,總之人哋有full disclosure la

你亦問吓ek某些資深會員,我有冇詳細睇SJC+QC網頁?

DD仔 發表於 22-10-28 09:48
你唔識嘢就最好唔好喺度….
祝你智慧常在

你申請入長實做會計/公司秘書/投資部(不過唔係個個位睇到誠哥嘅投資),又或申請做長和嘅審計師(亦唔係位位負責審計誠哥嘅投資),睇吓它們的disclosure 先

piyohk 發表於 22-10-28 10:08

你一定係唔識睇,人哋好詳細㗎喎

piyohk 發表於 22-10-28 10:13

你申請入長實做會計/公司秘書/投資部(不過唔係個個位睇到 ...

你鍾意啦,冇所謂啦,ok㗎

piyohk 發表於 22-10-28 10:08

你有冇睇到呢啲pages? 乜港華有咩?係咪你識嗰啲資深會員老點你呀?

Jean1769 發表於 22-10-28 09:24
無話唔得既,叫政府規定所有格式咪得囉。而家就係欠呢班正義之士行前一步為民請命唧:joyo ...

為避免產生不必要嘅誤會,又避免d人無情情走出嚟話乜嘢長實李嘉誠,乜嘢要去教育局請願要求中學統一公佈DSE成績及有其標準格式,我再澄清:我所講嘅,只不過係叫港華、SMCC呢個level嘅B1學校能最低限度提供仿似LSC的一句話:
Over XX% of the grades in all subjects (or CEM) are 5 or above.
非常簡單,晤使乜嘢format, 斷估唔使請願都寫得出啩?
咁嘅要求,好過份咩?

piyohk 發表於 22-10-28 09:09

也多事問過:港華「原罪」是什麼?
點解我只數到2位,乜有3個咩?

DD仔 發表於 22-10-28 12:00
為避免產生不必要嘅誤會,又避免d人無情情走出嚟話乜嘢長實李嘉誠,乜嘢要去教育局請願要求中學統一公佈DS ...
我睇qc sjc report,得到我想要的資料,咁就足夠了。
情況就好似有好多小學家長都企硬話自己仔女讀緊的小學係1線一樣,好難定義,太多龍門搬。

Zleep 發表於 22-10-28 12:22
我睇qc sjc report,得到我想要的資料,咁就足夠了。
情況就好似有好多小學家長都企硬話自己仔女讀緊的小學 ...

肯定有人會話睇到港華、SMCC report已經足夠,但從學校之間成績嘅比較上,就唔足夠囉。
舉個例子,作為一間私立小學,禮賢小學嘅升中派位結果一直都係有校名而無人數,都會有家長話:足夠了,好開心啊!都有好多人選擇入讀。
但從學校之間比較嘅角度睇,3C1D嘅透明升中公佈,是否給予選小學嘅家長一個清晰嘅概念?難道作為家長,我哋會樂意見到所有小學都只列出校名而無人數嗎?
禮賢小學拒絕透明,佢嘅認受性,也就點都唔會上到去3C1D嘅層次。

DD仔 發表於 22-10-28 12:37
肯定有人會話睇到港華、SMCC report已經足夠,但從學校之間成績嘅比較上,就唔足夠囉。
舉個例子,作為一 ...
所以其實呢d 爭吵就係咩我間小學係1線頭,1線尾,s 級神小果d 縮影版。

我睇法係你好難去控制所有人一定要跟你果套做法,再嘈落去只會辛苦自己,至於誤導,揀學校的家長如果不認真自己分析,只係上黎ek 取下經 (有的什至不會上黎),maybe facebook 問一兩句就決定,這些都係佢地的選擇,亦不能話救得一個就一個黎站高地。

成件事好難夾硬分對與錯,揀港華的家長可能真係想all rounded 的成長,你要純學術,爭入神科的,真係只能對住個5+% 去filter 學校。

Zleep 發表於 22-10-28 12:46
所以其實呢d 爭吵就係咩我間小學係1線頭,1線尾,s 級神小果d 縮影版。

我睇法係你好難去控制所有人一定要 ...

你講得啱,如果港華及SMCC以後嘅定位,係一間與世無爭、安守本份,你鍾意我嘅學校理念,就嚟報讀啦,我哋係唔會喺成績上同其他學校比較嘅,就好似屯門自然學校咁,ok㗎,但從此佢哋就會脫離咗「傳統名校」呢個group,家長選校上也會作出調整。

Zleep 發表於 22-10-28 12:46

我睇法係你好難去控制所有人一定要 ...

DD仔 發表於 22-10-28 12:53
你講得啱,如果港華及SMCC以後嘅定位,係一間與世無爭、安守本份,你鍾意我嘅學校理念,就嚟報讀啦,我哋 ...
傳統名校呢個名並唔係全部都係成績掛帥,可能係你心中,你會自己定義佢唔係,但都係果句,揀港華的家長唔會因為5+率少幾個% 就去介意,讀緊的小朋友更加也不在乎。

Zleep 發表於 22-10-28 13:00
傳統名校呢個名並唔係全部都係成績掛帥,可能係你心中,你會自己定義佢唔係,但都係果句,揀港華的家長唔會 ...

你咁講就有啲以偏概全了,從來DSE成績,都係一間學校最重要嘅業績。喺學校讀緊書嘅學生當然唔會受乜嘢影響,但你試吓問吓SPCC, DGS校長同埋校董會,如果DSE成績跌落到B1C level, 佢哋介唔介意?
佢哋介意,但家長唔介意?…..

如果話港華上上下下連咁都唔介意,我又真係幾佩服呢間學校

DD仔 發表於 22-10-28 13:09
你咁講就有啲以偏概全了,從來DSE成績,都係一間學校最重要嘅業績。喺學校讀緊書嘅學生當然唔會受乜嘢影響 ...
一間學校成績係重要,但都要睇學校自己定位,你舉的例子的學校係target 只重成績的學生/家長,當然佢地就一定著重成績的透明度,因為呢樣係呢d 學校的selling point。
至於港華,我相信學校本身沒有話一定要去爭成績(5+ or 入3大率)的長短,某年做的好,可能show 多d ,某幾年不濟,那就重點放係其他地方,如果咁就變成左攻擊點,有小小無辜,我估你target 開spcc,dbs,lsc 呢d 學校的話,真係唔會理港華太多了吧

回覆樓主:

不過港華真係靠呢樣吸引(誤導)左唔少級頭來報。上幾年都有家長報中學上來問選港華定系九華,我答佢好似好幾年都唔公布詳細成績有無band1我都有問號,之後家長總謝謝話幸好上來問下,不然害左個仔啦。
所以我都覺得,做得了級頭,怎會不緊張dse成績呢,寧要多元發展?你以為你係DBS麼?

Zleep 發表於 22-10-28 13:23
一間學校成績係重要,但都要睇學校自己定位,你舉的例子的學校係target 只重成績的學生/家長,當然佢地就 ...

我唔知道港華同埋SMCC已經脫離咗「傳統名校」嘅行列,轉為另類唔太看重學術成績嘅學校嘛⋯⋯例如我唔會expect自然學校去公佈升中清單咁囉,但自然學校係好值得尊重㗎嘛

Zleep 發表於 22-10-28 13:23
一間學校成績係重要,但都要睇學校自己定位,你舉的例子的學校係target 只重成績的學生/家長,當然佢地就 ...
有圖有真相!

引用"至於港華,我相信學校本身沒有話一定要去爭成績(5+ or 入3大率)的長短,某年做的好,可能show 多d ,某幾年不濟,那就重點放係其他地方,如果咁就變成左攻擊點,有小小無辜"

港華校務報告真的如上面引用的語句所指的意思???
(1)引用上圖(即港華校務報告的文字):"With the satisfactory HKDSE examination results, our young gentlemen obtained decent JUPAS offers. Among local university offers, HKU, CUHK, and HKUST made up over 70%. Programs students enrolled in include medicine, dental surgery, quantitative finance, government and law, architecture, economics and business, arts, science, etc. Apart from local institutions, about 30% of our graduates have chosen to continue their studies in prestigious educational institutions overseas around the world, including but not limited to the University of Oxford in the UK, the University of Toronto in Canada, and International Christian University in Japan."

這是什麽意思?不需多講吧.

(2)港華post,該post主,在不同post,有留言,話"港華B1A,為港華站臺",這又是什麽意思?

(3)港華post,口講不是幫港華做宣揚,實則内容尼?(900位學生家長滿意即可,哪何不在家長群post?哪又何不在"中學交流"版post?)

‹ 上一主題|下一主題