用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 認真一問,港華有甚麼值得入讀?
樓主: tskvts
go

認真一問,港華有甚麼值得入讀?   [複製鏈接]

DD仔 發表於 22-10-28 00:11
我又幾時喺度撩事鬥非呢?之不過人吔踩埋嚟,我嘅習慣係唔會坐視不理咁囉
...

你咁正義,不如做點實事啦,去成功爭取教育局劃一及強制規定所有學校公布DSE成績的格式,到時話唔定超哥見你咁有見解任命你做教育局局長

Jean1769 發表於 22-10-28 00:10
我並沒有重複又長篇大論咁樣講 —》你暗示緊邊個先

呢句話係回應你嗰句「死講爛講」。
其實我都只係諗住簡單summarize我嘅想法而已。
依家港華又要多得你

DD仔 發表於 22-10-28 00:15
呢句話係回應你嗰句「死講爛講」。
其實我都只係諗住簡單summarize我嘅想法而已。
依家港華又要多得你:hap ...

又想話我係港華家長呀?之前阿M已經話我係Spcc家長,我真係好忙

Jean1769 發表於 22-10-28 00:15
你咁正義,不如做點實事啦,去成功爭取教育局劃一及強制規定所有學校公布DSE成績的格式,到時話唔定超哥見 ...

咁又唔使,港華只要好似LSC咁寫一句就夠。咁簡單,唔會唔識寫啩

Jean1769 發表於 22-10-28 00:16
又想話我係港華家長呀?之前阿M已經話我係Spcc家長,我真係好忙
...

你呢d係乜嘢level嘅reading comprehension skill? 我幾時明示暗示你係港華家長?
真港華家長都好有修養,你唔似

DD仔 發表於 22-10-28 00:25
你呢d係乜嘢level嘅reading comprehension skill? 我幾時明示暗示你係港華家長?
真港華家長都好有修養, ...

唔好意思,唔講住。我要摷我個仔起身操呈分試考入B1S神校同你仔做同學

Jean1769 發表於 22-10-28 00:27
唔好意思,唔講住。我要摷我個仔起身操呈分試考入B1S神校同你仔做同學
...

祝你成功

DD仔 發表於 22-10-27 23:22
你在這處用「五十笑百」,文意似乎不太通順。
可試試用「想不到你也是學富五車」這句會比較適合和通順。
...
嘩,你學果五車裝左今文古牘?

jazzcf 發表於 22-10-27 13:44
華小學習氣氛濃厚, 同學之間愛互相幫助, 學校也提供許多課外活動給學生
家長和學生也十分支持陳校長, 認為 ...

當初搵中學資料時,看到有關「劣」評,也和你一樣「對港華懷疑,間學校現在咁差⋯⋯嘅」。
再看多幾版,問吓人(包括ek資深會員,畢業生,現任家長),對比唔同嘅school annual report(包括QC, BPS, SJC, RC, SLS, MSS, SPSS, KC, YWK ,聖言,觀瑪等 ) ⋯ 事件又好似唔係咁㗎喎。

jazzcf 發表於 22-10-27 13:44
華小學習氣氛濃厚, 同學之間愛互相幫助, 學校也提供許多課外活動給學生
家長和學生也十分支持陳校長, 認為 ...

也多事問過:港華「原罪」是什麼?
原來佢嘅「死罪」是「無Band 1 Top 成績,扮Band 1 Top」學校,而不滿者是來自BPS(中學)1位,QC (中學) 1位, APS (小學) 1位的家長。

gabejang    發表於 22-10-28 09:54

teototo 發表於 22-10-28 08:44
嘩,你學果五車裝左今文古牘?

雖然唔太明你講乜,但我也祝你兒女學業進步,才高八斗

Jean1769 發表於 22-10-27 23:52
我都同意。係度死講爛講講夠一千版又點,去搵超哥成功爭取一個standardised的公布DSE成績格式好過啦,咁就 ...

長和都唔會同個細仔或持有嘅股份公司講:你啲annual report 唔跟我啲書仔出嘅,咁唔得㗎喎,我哋代表大多數用家,你要跟我哋出資訊。你唔跟我哋出書,無人要(投資)你哋㗎啦⋯⋯結果,誠哥咪又係揸住啲公司咁多年。

piyohk 發表於 22-10-28 09:22
長和都唔會同個細仔或持有嘅股份公司講:你啲annual report 唔跟我啲書仔出嘅,咁唔得㗎喎,我哋代表大多 ...

無話唔得既,叫政府規定所有格式咪得囉。而家就係欠呢班正義之士行前一步為民請命唧

piyohk 發表於 22-10-28 09:01
當初搵中學資料時,看到有關「劣」評,也和一樣「對港華懷疑,間學校現在咁差⋯⋯㗎」。
再看多幾版,又問 ...

SJC, QC? 建議你看看佢哋嘅網頁,成績公佈得不知幾詳細…..
Anyway, 呢個回覆並非要惹是非。
祝你生活愉快

Jean1769 發表於 22-10-27 23:52
我都同意。係度死講爛講講夠一千版又點,去搵超哥成功爭取一個standardised的公布DSE成績格式好過啦,咁就 ...

可能⋯全世界嘅「專業」公會⋯都唔敢,亦唔會⋯叫各行各業standardised 公布業績/公司資訊。請問那個會咁傻諗埋啲咁嘅嘢?

piyohk 發表於 22-10-28 09:22
長和都唔會同個細仔或持有嘅股份公司講:你啲annual report 唔跟我啲書仔出嘅,咁唔得㗎喎,我哋代表大多 ...

難得你引用呢樣野。
投資者唔係都想所有上市公司越透明越好㗎咩?依家有人企出嚟話某公司嘅disclosure不完整,竟然會有投資者為該公司護航,話仲乜咁麻煩,嘈亂巴閉,人哋想點樣disclose係人哋嘅自由。

DD仔 發表於 22-10-28 09:25
SJC, QC? 建議你看看佢哋嘅網頁,成績公佈得不知幾詳細…..
Anyway, 呢個回覆並非要惹是非。
祝你生活愉快 ...

你不如問吓ek某些資深會員,我有冇詳細睇SJC+QC書仔?

DD仔 發表於 22-10-28 09:32
難得你引用呢樣野。
投資者唔係都想所有上市公司越透明越好㗎咩?依家有人企出嚟話某公司嘅disclosure不完 ...

誠哥無嘈,無嘔,亦無話代表大多數投資者。
事實係誠哥仍然揸住啲投資股票幾十年。

piyohk 發表於 22-10-28 09:43
誠哥無嘈,無嘔,亦無話代表大多數投資者。
事實係誠哥仍然揸住啲投資股票幾十年。
...

你唔識嘢就最好唔好喺度….
祝你智慧常在

piyohk 發表於 22-10-28 09:32

你不如問吓ek某些資深會員,我有冇詳細睇SJC+QC書仔?

我係話QC同埋SJC個網頁,總之人哋有full disclosure la
‹ 上一主題|下一主題