用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 認真一問,港華有甚麼值得入讀?
樓主: tskvts
go

認真一問,港華有甚麼值得入讀?  

DD仔 發表於 22-10-26 18:59
之前乜唔係中學部嫌棄小學部,覺得接收咗太多唔係好掂嘅band2生,所以要搞直資咩?點解你講到反而小學部係 ...

我唔知勁不勁,但真係在14校網好熱門間學校,佢同樣跟St Jo一樣係津校,要靠抽獎。佢校舍,都比St Jo靚好多,但點解St jo DSE都比佢勁來。我也只是疫情前聽過校長幾年宣講,校長講學校理念,歷史我真係好buy。只可惜阿仔考左幾年插班,都唔要佢,只能去左3私。咁我都認為應該係極勁的學校

簡單啲來講 發表於 22-10-26 19:46

我唔知勁不勁,但真係在14校網好熱門間學校,佢同樣跟S ...

你讀緊3私,之後咪可以考返港華囉,殊途同歸啫。
你係咁想插班華小,相信你都係想入港華啦,港華應該喜歡收3C1D嘅學生

DD仔 發表於 22-10-26 22:19
你讀緊3私,之後咪可以考返港華囉,殊途同歸啫。
你係咁想插班華小,相信你都係想入港華啦,港華應該喜歡 ...

依家今時不同往日啦

回覆 Jean1769 的帖子

- Deleted -

簡單啲來講 發表於 22-10-26 17:46
早幾年個人還係很看好港華的,因為華仁小學在東區真係名校了,簡介會我都去聽過幾年,總之係很滿意。雖然當 ...
華小學習氣氛濃厚, 同學之間愛互相幫助, 學校也提供許多課外活動給學生
家長和學生也十分支持陳校長, 認為他很有 heart
奈何看到最近 EK 的討論, 開始對中學部產生懷疑, 我小朋友成績靠前, 升中時是否不應視港華為目標, 而選其他中學??   

(利申: 華小現讀生, 插班入)

jazzcf 發表於 22-10-27 13:44
華小學習氣氛濃厚, 同學之間愛互相幫助, 學校也提供許多課外活動給學生
家長和學生也十分支持陳校長, 認為 ...
作為一間有歷史嘅學校, 港華有佢自己嘅優點同獨特嘅地方. 縱然成績比起早年有下降, 但點睇都一定喺香港前列份子. 個別EK花生友嘅評論又何必太在意呢!?

讀得好可以出去考其他直資,一試無妨

我不知道,不是很了解。當年華小好難考的,14網嘉諾撒級一男生跳船去華小。佢都要揀好學校的級一了,我地都無份去考試。你鍾意中學部麼就直升啦,像高主教,St jo,都有級頭選擇直升。佢內部應該有份派位明細比家長吧,可以睇下級頭去左邊,再做埋功課阿仔適合邊間學校囉

我可能就係ok3口中嘅「個別EK花生友」。其實我哋所講嘅,只係港華嘅不透明及半遮半掩嘅成績公佈手法,而並非關係到學校真正教學質素嘅。
之不過,學校咁樣做法,亦難免會令一般正常人覺得懷疑㗎。
不如你問吓老師們,睇吓佢哋知道唔知道港華DSE實質係考成點,從而了解吓港華嘅真實質素如何?

DD仔 發表於 22-10-27 18:14
我可能就係ok3口中嘅「個別EK花生友」。其實我哋所講嘅,只係港華嘅不透明及半遮半掩嘅成績公佈手法,而並 ...
嗱,我寫呢段嘢時真係冇諗起你㗎

ok3 發表於 22-10-27 19:42
嗱,我寫呢段嘢時真係冇諗起你㗎

冇問題,我自己對號入座,做個引子啫

DD仔 發表於 22-10-27 18:14
我可能就係ok3口中嘅「個別EK花生友」。其實我哋所講嘅,只係港華嘅不透明及半遮半掩嘅成績公佈手法,而並 ...
果三幅被,洗左咁多版去講,咁得閑不如去信教育局要求強制每間中學公開公開考試成積,好讓一衆家長去評核各中學係咩banding,唔洗估估下
Btw,除左港華,,好似仲有男校公佈得唔够透明,又要靠個別谷友去分析佢哋實際banding,感激感激感激

teototo 發表於 22-10-27 20:33
果三幅被,洗左咁多版去講,咁得閑不如去信教育局要求強制每間中學公開公開考試成積,好讓一衆家長去評核各 ...

正所謂:「吹皺一池春水,干卿底事?」(唔明?可上網自學)
我所講嘅,合情合理

DD仔 發表於 22-10-27 20:41
正所謂:「吹皺一池春水,干卿底事?」(唔明?可上網自學)
我所講嘅,合情合理
...
原來你都識架? 五十笑百

teototo 發表於 22-10-27 23:01
原來你都識架? 五十笑百

你在這處用「五十笑百」,文意似乎不太通順。
可試試用「想不到你也是學富五車」這句會比較適合和通順。
而你之前嘅行為,就可以稱為「先撩者賤」。

teototo 發表於 22-10-27 20:33
果三幅被,洗左咁多版去講,咁得閑不如去信教育局要求強制每間中學公開公開考試成積,好讓一衆家長去評核各 ...

我都同意。係度死講爛講講夠一千版又點,去搵超哥成功爭取一個standardised的公布DSE成績格式好過啦,咁就真係做到野

DD仔 發表於 22-10-27 23:22
你在這處用「五十笑百」,文意似乎不太通順。
可試試用「想不到你也是學富五車」這句會比較適合和通順。
...

原來你真係唔識五十笑百呀?

你不如用d時間谷你個仔去B1S神校好過係度撩事鬥非啦

Jean1769 發表於 22-10-27 23:52
我都同意。係度死講爛講講夠一千版又點,去搵超哥成功爭取一個standardised的公布DSE成績格式好過啦,咁就 ...

乜原來喺度發表意見,係要先將諗法付諸實行的嗎?
我並沒有重複又長篇大論咁樣講,就咁簡單已經可以刺激到你哋呢啲haters嘅神經?
放鬆d啦,haters們

DD仔 發表於 22-10-28 00:09
乜原來喺度發表意見,係要先將諗法付諸實行的嗎?
我並沒有重複又長篇大論咁樣講,就咁簡單已經可以刺激到 ...

我並沒有重複又長篇大論咁樣講 —》你暗示緊邊個先

Jean1769 發表於 22-10-27 23:54
原來你真係唔識五十笑百呀?

你不如用d時間谷你個仔去B1S神校好過係度撩事鬥非啦

我又幾時喺度撩事鬥非呢?之不過人吔踩埋嚟,我嘅習慣係唔會坐視不理咁囉