用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 認真一問,港華有甚麼值得入讀?
樓主: tskvts
go

認真一問,港華有甚麼值得入讀?  

Zleep 發表於 22-10-19 10:30
最近港華真係人氣王,ek 幾個post
唔知點解某幾位會員咁肉緊,用詞辛辣得不尋常

斷章取義!

這樣極誤導不明就裏的新會員(現有經常瀏覽的會員大概知乜事)

無乜其它詞語更合適.(其實有).

拿來對比的中學全是名校而又開誠佈公,但節錄其中一部分.以印證港華的"藝術成功"?-----此舉究竟有乜目的?似乎不言而喻.

PS:會員前面之前講"成果",通過幾個"會員號"----------"校長'和"問過校長",再來個EK的資深會員,高,高,實在是高!!!

medicine 發表於 22-10-19 12:25
斷章取義!

這樣極誤導不明就裏的新會員(現有經常瀏覽的會員大概知乜事)
這樣的斷章取義對比法,其實隨便一間"3322"過7成接近8成的中學,只要夠厚顔無恥,可以輕易做成類似的比例.

香港大學附屬學院簡稱港大,中文大學專業進修學院簡稱中大.(爲了統計的方便),前述之港大和香港大學的簡稱港大統一計算,前述之中大與香港中文大學的簡稱中大統一計算,輕鬆提高港大和三大比例.(黑小字不出街)3322率有7成已經足夠聯招本地學位.然後截取上述名校的"部分DSE成績"來橫向比較,效果達成

回覆 gabejang 的帖子

懷恨在心,又或者係愛,愛之心,另類推廣

我囡個同屆同學應該資優生,年年第一,唔勤力唔聽書,特別數學方面特別出色,佢亞媽聽麻雀友介紹第一志願自行入港華,讀得開心,佢經常一個月唔交功課,考試前隨便係搭巴士時間睇半個鐘,分數都超前。佢話港華適合佢可以包容佢懶,直資一定唔容忍擲佢走。

Rpp 發表於 22-10-24 18:36
我囡個同屆同學應該資優生,年年第一,唔勤力唔聽書,特別數學方面特別出色,佢亞媽聽麻雀友介紹第一志願自 ...

唔關直唔直資定港華事,B1中學梗有一兩個出位資優生,阿女個同學又係唔交功課,測考有時好低分,原因係佢覺得份卷好淺,唔想做或MC亂填,但老師就係好包容呢D學生。最後DSE又鬼咁高分
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Rpp 發表於 22-10-24 18:36
我囡個同屆同學應該資優生,年年第一,唔勤力唔聽書,特別數學方面特別出色,佢亞媽聽麻雀友介紹第一志願自 ...

唔關自资定官津,識得有人在直資一個星期上一日課,其他時間自由發展!
天主教男校一向自由,我以前一個學期交唔夠十份功課!

伊中保一林護, 三大好像跌了很多

CMMANDY 發表於 22-10-24 19:51

其他兩間唔知,QES網頁有,唔使估.
Results of HKDSE & JUPAS (qes.edu.hk)

不過尼,三大,乜大似乎唔係甘重要咯.除非只求個大學門檻.

gracelam 發表於 22-10-24 19:28
唔關直唔直資定港華事,B1中學梗有一兩個出位資優生,阿女個同學又係唔交功課,測考有時好低分,原因係佢 ...
勾起舊時記憶~~

medicine 發表於 22-10-24 20:07
其他兩間唔知,QES網頁有,唔使估.
Results of HKDSE & JUPAS (qes.edu.hk)

謝謝, 非常清楚

唔關直唔直資定港華事,B1中學梗有一兩個出位資優生,阿女個同學又係唔交功課,測考有時好低分,原因係佢 ...

不飛則已, 一飛沖天

CMMANDY 發表於 22-10-24 20:20
謝謝, 非常清楚
最欣賞的就是這一點,莫講話5+,連高分考生幾個**都有.雖然不看重入邊一間大學,但都極詳盡.假如多幾間中學做到甘就好咯.(不過尼,明白各人的需求不同,有人不喜歡官校)

今日阿仔未做功課欠交,聽你咁講法,我應該擔心定開心?

CMMANDY    發表於 22-10-24 20:59

伊中近五年聯招三大取錄

年份 聯招三大取錄
--------------------------------------------------
2022 50.4% (65/129)
2021 46.2% (60/130)
2020 51.2% (65/127)
2019 52.2% (71/136)
2018 48.1% (65/135)

https://www.qes.edu.hk/Menu/academic/hkdse_jupas/hkdse_results.html

BB-Tiger 發表於 22-10-24 20:25
今日阿仔未做功課欠交,聽你咁講法,我應該擔心定開心?

佢係資優生?中幾?如果高中我就唔理了。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

73662710 發表於 22-10-24 19:37
唔關自资定官津,識得有人在直資一個星期上一日課,其他時間自由發展!
天主教男校一向自由,我以前一個學 ...

天主教男校女校都較自由。

林護近五年聯招三大取錄

年份 聯招三大取錄
--------------------------------------------------
2022 56.6% (64/113)
2021 41.3% (50/121)
2020 44.9% (57/127)
2019 45.2% (56/124)
2018 49.0% (72/147)

https://lamwoo.edu.hk//school.php?id=63

CMMANDY    發表於 22-10-24 21:03

Poyau 發表於 22-10-24 20:32
伊中近五年聯招三大取錄

年份 聯招三大取錄
原來如此,謝謝妳資料一半人入三大

Poyau    發表於 22-10-25 11:22