用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學, 家長仲有冇幫手溫習?
go

中學, 家長仲有冇幫手溫習?  

1) 幫手定義: 問書, 俾練習佢做?
or
2) 完全唔理?
(假設冇補習)

2) 完全唔理

chelsea_jbb 發表於 22-10-18 08:08
or
2) 完全唔理?

2) 高小開始已經完全唔理佢哋,不過唔明梗係幫手解答,欠交欠功課梗係比我話2句啦!

一個高中話需要補習,我咪幫吓手揾補習老師,到中五已經自己揾埋老師/補習社,我只負責比錢

chelsea_jbb 發表於 22-10-18 08:08
or
2) 完全唔理?

剛升中一,所有功課已經
完全無理喇(其實高小已經無咩點睇),如小朋友有唔明就叫佢自己出聲問,唔問就當識架喇,另外溫書方面,其實係小六個畢業試已經放晒手試咗水溫!下星期已經要測試,目測仲未開始溫書,但我會繼續唔出聲,我要放手小朋友自己好好學習管理自己既時間

Depends個細路小學有無train開自己做好功課,考試自己揾書,如果小學都好依賴,踢一踢行一行,又去功課班,考試又要陪讀,升左中都唔洗旨意放手。如小學佢都知讀書係自己責任,咁升中後就自然可以放手(option2),佢自己摸索下就會適應,揾到啱自己既讀書方法同考試技巧。

最好小二放手俾小朋友自己去自由發揮知底細,小三唔得又可以幫幫手,等小四入精英班,中間有起有落先好玩,唔好太重示成績先,小五唔得又再出手幫幫佢考好呈分試,一直都要自製溫書習慣,時間表。

中學唔理啦,仲要督佢溫唔通跟到上大學咩

不過我會應阿仔要求,幫佢搜尋啲好嘅練習比佢,例如佢話想要 Maths. physics . Econ ,我會幫佢揾等佢得閒自己做下,打穩個底迎戰 DSE。

中學想理都無得理...... 中三有一科final前覺得自己唔係咁清昕, 識得自己搵個補習老師補幾堂Zoom清Concept, 只係send個QR Code俾我Payme個老師

回覆樓主:

中一:有,主要示範何謂備課預習,溫習溫熟的標準
中二:冇,咁上下時候哦下佢溫測考
中三:強科放手,弱科會儘量幫下手備課溫書測考前問書
平時傾計會問下老師教書進度,預計老師會飛書就叫佢備課備好少少,concept唔夠清就出手清清佢。
青春期,好難要佢坐定定補習式咁溫習,我通常問佢呢排老師教緊乜,討論下邊d問題必考,要點答才攞多d分咁。。。就當幫左佢溫書了

Rpp 發表於 22-10-18 13:03
最好小二放手俾小朋友自己去自由發揮知底細,小三唔得又可以幫幫手,等小四入精英班,中間有起有落先好玩, ...

我都係甘樣做的! 真係好好! 我中一又係放任佢自己發揮! 中二又係開始比D建議佢!

Szetimmy0225 發表於 22-10-18 21:39
我都係甘樣做的! 真係好好! 我中一又係放任佢自己發揮! 中二又係開始比D建議佢!
...

回覆 chelsea_jbb 的帖子

2) 完全唔理. 因為自己小學能力冇得理,亦沒有補習. 但都有幫佢對背默文章錯漏(孩子叫幫).

中一上學期有,教佢點溫,同埋有咩係重點,因為中學同小學的考試方式同溫習模式都好唔同。另外我會抽問,等佢知大概會點出題目,有咩要背

天外之人 發表於 22-10-19 16:54

2) 完全唔理. 因為自己小學能力冇得理,亦沒有補習. 但都有幫佢對背默文章錯漏(孩 ...

哈哈,你都有小學能力已經唔錯,我有幼稚園能力。教數雞蛋,某日小羊偷食咗一只,剩返幾多只?最叻架。

我只係負責跟佢要求搵補充畀佢

除了中文閱讀理解,佢要求救,其他自己搞掂,唔識會自己whatsapp group問老師

or
2) 完全唔理?

上中學應該是慢慢放手的階段。初中我仍然會教佢一些concept。溫習就一定唔會同佢做,除非佢主動問返D concept。我會讓佢知道我點找尋知識,然後讓佢自己慢慢嘗試,學判斷。慢慢地,佢找尋知識的工具不比我少了。佢今年中6,學術上基本是自己搞定的了。當然,佢有時都會問我一些意見作參考。不過,都是處事和作判斷的情況居多。

幫手 搵補習
妹考試前有家姐幫手溫考試範圍,但今年都要靠自己了,家姐自顧不睱
家姐有大學姐姐溫中文, 其他靠補習

我相信有幫手嘅偏向唔回應,而回應既又偏向是放了手的家長!

sydneywongaus    發表於 22-11-12 18:21
海之風    發表於 22-10-30 11:06
2jkidsfather    發表於 22-10-29 18:05

rsx 發表於 22-10-29 12:41
我相信有幫手嘅偏向唔回應,而回應既又偏向是放了手的家長!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

幼稚園就手把手教寫字,一齊玩拼圖遊戲,小學都已經放手,都唔俾你教.又唔識教,負責俾錢搵補習。中學直情叫你入房唔好騷擾佢。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊