用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學, 家長仲有冇幫手溫習?
樓主: chelsea_jbb
go

中學, 家長仲有冇幫手溫習?   [複製鏈接]

我係小學低年級已經不理。只在開學之後幾個星期會看看功課,瞭解下小姐是否已經從假期mood切換到開學mood,如果還未回魂,便會照下肺。
我家小姐懶,除了學校功課,其他練習一概婉言謝絕,我都好nice,爲了省下金錢和口水,我也瀟灑應對。
如今,中二,兩位小姐已經完全當我透明,有唔明之處,寧願whatsapp問同學,或者問家姐/細妹。我也樂得清閑。只是偶爾有些悵然若失,在尋找自我價值中迷失。

中一阿妹放曬手,自己溫,UT科科合格,中史51,中文7字頭,其餘6字頭,咁嘅成績,下次唔知好唔好出手同佢溫?中二阿哥,全程我同佢溫,英同數強差人意,但叫做合格,其他科算ok

chelsea_jbb 發表於 22-10-18 08:08
1) 幫手定義: 問書, 俾練習佢做?
or
2) 完全唔理?

我仔中一冇補習,UT 前中文和中史要幫佢溫,問書形式,我估計成績都唔會好#mouth:#mouth:mouth:

回覆樓主:

小五已經冇理,只叫小朋友唔明就自己主動問啦。考試前會提醒下佢要溫習,但有冇溫都唔管得到。升中之後就更加係冇理,佢唔講,家長根本唔知添啦。咁有時都會關心式咁問下佢升中之後有冇學習困難啦,但都係要佢自己願講先知喇。
當個好爸爸

我想幫都有心無力。阿囡問我文言文啲字點解,我都係同佢一齊google.

For我哋識少少嘅,只會跟下閒科個d
考試前會望下範圍,隨便問下玄武門之變,咁李世民應該唔係好人喎,你覺得呢?
貞觀開元嘅政治制度最大分別係咩…本身有貞觀,又做乜攪個開元?比世人知道唔係淨係阿爺威曬?我都整個乜乜之治

如果口問都答唔上,知道溫未熟,佢會番房溫下先

科學就舖張全白紙係4方摺檯上,痴實四角,以打爆張字為目標,先默一大堆生字,最記得生殖系統嘅每樣功能,印定顯微鏡(emoji)、生殖器、植物…嘅圖,我記性好,望下再一齊填,至于實驗結果就抽past paper long question背model answer, 因為個時中一,無補閒科,又同小學試卷模式不一樣⋯⋯第一次考試,無統測,所以大致跟左一次點溫

至於西史,我覺得我忘記曬,只教LQ, DBQ係問如何從呢兩幅畫/作品睇得出文藝復興時期嘅特點/轉變
有model answer, 教寫中point, 睇清楚問題問乜

地理就簡單d,玩下map reading 同urban , 填海,好似冇乜記得溫過乜,試寫LQ答案,有精讀就睇答案,有pp就睇model answer 背

中英數堅唔識
中數交補習社
英文佢自己攪
我話最叻個科唔駛補
自己揀
不過有keep住睇英文圖書
到高中有需要先補

小五小六半放手,考試會督促,功課唔理,中一開始完全放手,想理其實都理唔到,都唔想佢哋依賴,係佢地主動求救攪唔掂要求補習,我先幫佢搵

完全唔理 但會問佢學習有無問題同會睇佢成績

回覆樓主:

放唔放手好睇個小朋友自己本身叻唔叻! 如果好叻嘅,梗係想放手啦! 咁如果唔叻嘅,係咪 家長翹埋雙手睇住佢去死?!   ( 純粹個人看法)

karli_lam 發表於 23-1-3 10:29
放唔放手好睇個小朋友自己本身叻唔叻! 如果好叻嘅,梗係想放手啦! 咁如果唔叻嘅,係咪 家長翹埋雙手睇住佢 ...

同意, 有時我會問書, 唔係我勁, 係我睇完一頭霧水, 叫佢教我, 對佢温習有幫助, 同時睇下佢理解幾多。唔認同完全就手旁觀係好事。

wtcys 發表於 23-1-8 13:55
同意, 有時我會問書, 唔係我勁, 係我睇完一頭霧水, 叫佢教我, 對佢温習有幫助, 同時睇下佢理解幾多。唔認 ...

Give me five  

安排孩子去普通的全科補習, 算唔算有幫手溫習

想理都唔知點理

回覆 Rpp 的帖子

家長有咩能力都好,教得到好孩子就係最好,所以家長幼稚園及小學能力有咩問題,見唔少家長能力有大學級數,中英文文法字句條條是理,且又用了好多額外扶助,但孩子都一樣去唔到家長自己心目中位置,最後一句隨遇而安過到就好,衹係這個隨遇而安過到就好之心,家長好少能在早期出現.

現今孩子需唔需要家長幫手溫習,取決於孩子對家長那個德育心信任心有多大,到中學階段孩子能主動向家長提出及提問,作為家長應該係開心,幫唔幫到手已經係其次.

好老實, 我女S4我仲有幫手溫書
個女平時有野唔識會問我, 我唔識就上網自學或者睇完書再教佢
始終我先係最清楚用咩方法可以解到佢明
平時返學上堂已經追課程, 功課測考又多又密
補習老師無可能24h standby
唯獨佢阿媽我可以

poodlema    發表於 23-10-19 15:00

孩子S4,我會提醒各科溫習重點和方法

有唔識,可以問我

(好彩選修科都是我當年的強項,而且我還未失憶,基本概念還可以教到)
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊