用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇真小學結果?
樓主: lenaszels
go

崇真小學結果?   [複製鏈接]

語境好和有愛心。因為我幾個家人是英文部用家,而且也是高年級,如果是說傳統,應該就是一樣要regular 默書,測驗,考試,呈分,就算1年級開始聖經和音樂都要考試,想多活動應該去國際部。

數學是要懂中文和英文題目,國際部應該可以避開幾科廣東話教的科,用英文學。

其實本地學校要呈分的三年級開始便要追成績,對比下不用呈分的龍就可能多些時間搞活動。

tcdino 發表於 22-12-13 10:08
語境好和有愛心。因為我幾個家人是英文部用家,而且也是高年級,如果是說傳統,應該就是一樣要regular 默書 ...

今年開始學校無左測驗轉改為持續評估 ,全年只有2考(分別是11月及6月),我小朋友一年級中文默書由開學至聖誕節假期前共只有3次,英文2次,基本上都是簡單詞語,國際部都有聖經及音樂考試不過很輕鬆的.

無比較無傷害,其實崇真考,測,默及功課量相對好多傳統學校或部份直資學校來說已經算少.

winky914 發表於 22-12-13 01:12
回覆 Marris 的帖子

聽完你咁講我都放心左,因為成日聽到人講話崇小唔係真係咁happy,又話佢其實都好傳統。 ...

現國際班三年班用家,小三課程明顯比小一,小二忙左好多,學校始終有呈分試,所以去到高小其實都唔輕鬆,每個星期都要溫評估,要溫既內容都深左幾多,但功課量比起傳統學校還好。但如跟真 happy school 如啟基相比,就 tough 好多。
教學上比較多元化,到左小三,考試字體唔靚, 英文句子 space 闊左,都會被扣分,所以係哩方面係好傳統。
至於學校既關顧,愛心,語境,課外活動就好滿意。

請問知唔知英文班是否所有課外活動都是課後以及另外自費的? 課堂上除左DRAMA 仲有咩活動玩? 謝謝。

SerenaYuen_FB 發表於 22-12-13 14:54
請問知唔知英文班是否所有課外活動都是課後以及另外自費的? 課堂上除左DRAMA 仲有咩活動玩? 謝謝。 ...

英文班及國際班所有課外活動都是課後及另外收費的,課外活動收費會比外出的便宜多

在平時課堂上除左DRAMA 玩之外,仲有ICT堂 (學用電腦,一年級上學期已經懂得用鍵盤手勢打字),Read and   Learn 堂 (教睇英文書講故事)

如果學生身體不適可以向老師申請直播上課,我眼見除咗中文堂會比較安靜一點之外,可能年紀較小,其他堂小朋友都係喜歡主動發問問題,上堂氣氛好雀躍

請問英交部和國際部最大分別係咩 ?
英文深D 和學外語嗎 ? 謝謝!
‹ 上一主題|下一主題