用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 啟基面試
樓主: toastho
go

啟基面試   [複製鏈接]

SCKat 發表於 22-10-28 11:09
我都收到。
想問,呢間洗唔洗放棄大抽獎
唔洗放棄, 可以大抽獎

回覆樓主:

啟基是一間很有愛心好關愛的學校。
課程合宜冇教深
英文使用校本,課程不錯。
對建立小朋友信心做得很好。
基本上壓力很少。
要考慮學費,$6500/月
但留意佢處又一村,屬深水埗網,男仔b1率不足。
升中估計大約30%b1。實際冇公開。

回覆樓主:

啟基絕對是一間以培養學生為本嘅好學校

我覺得不是個別老師,而是全體老師丶校長丶甚至乎校工,教學理念係一致先會可以做到咁

簡單講幾個點:
1)俾機會學生自發自動。一般學生學習或行為上,很少處罰,處理方式是跟家長溝通,一齊教好佢,不是好像一般學校將個波拋番比家長

2)培養學生自信。多以鼓勵方式去培養學習動力,亦鼓勵學生答問題、發問,演講能力都會放在評核當中

3)學術不會太淺,始終是九龍私校。

4)恆常有默書timetable, 以這個keep 住學生當溫習,評分鼓勵,失咗分但有extra marks, 意味着失咗分,仲有機會追(學生學習動力會加強)

5)上下老師丶校長丶校工都很有禮貌

6)功課量少

個人覺得,選擇得啟基的家長,不是將成績放第一位,但好多小朋友都好叻。亦不希望小朋友在太過competitive環境中成長,相反,我見到啲同學仔同家長都性格開朗,自信同埋有教養。

我是用家,希望幫到你❤️

回覆 toastho 的帖子

啟基用家ing!未後悔放棄蘇浙offer和優才2nd in(確定啟基有offer後就沒繼續了,優才Interview 太漫長而且成功率堪憂)
兒子幼稚園讀藍田啟思,一直無壓力開心上學,學校都鼓勵適當時間學習適當的事,所以沒什麼「操練」,沒有上興趣班、回家沒有另做練習、家中沒有工人姐姐練習英文口說,一切順勢而為、當玩則玩,仔仔又是偏觀察慢熟型,非主動活潑,所以福建小學第一關考中英數就被刷下來是意料中的事

因為是啟幼生,我們有去啟基open day看過示範教學,記得看的是中文堂,那時對P2小朋友的主動回答討論、融洽氣氛以及老師好吸引的教材印象深刻,啟基面試直接是2nd in,仔仔對環境熟悉所以很順利結束,老師繼續與我們會談,問了我們仔仔的優點、特點,也給予一些如何繼續發揮優點的教學建議,談話過程很舒服,所以心中已偏向啟基。p.s. 他在優才first round 被帶走時大哭,回來時口袋有包餅乾說因為不哭了所以老師給他的,但一直說很可怕我不來了⋯

現在他中文程度莫名不錯,啟思幼稚園時不太逼練寫字的,可能現在小肌肉已適當發展好,所以中文字忽然從幼稚園時期的八號風球變成乖乖在位子上,也要歸功啟基初小時期進度很適當不超前,老師即使是網課也仔細分析筆畫順序,我當時因疫情都wfh,也跟著重讀了小學寫字筆畫。

他英文程度相比中文較弱,尤其是口說,但畢竟幼稚園時期是悠閒渡過,平時會唸英文書給他聽,但他自己拿書看一定拿中文書籍,可以說是幾乎從零開始,還好啟基有自己一套課程還有phonics,每次學期測驗後都有安排與班主任家長面談,依據各個小朋友狀況給予建議,老師當時鼓勵説語言是累積的、小朋友input夠了就會有output,他現在英文成績都不錯、phonics學得也好,每週有一篇網上作業是讀出英文文章+ reading comprehension,每週有外師課、視藝課之前也會讓NET老師輪著上堂,據他自己說他都聽得懂 :)

我們最欣慰的是他在學校可以把功課大致處理完,回家好多時間做自己開心的事。他會跟同學互相討論功課,以長補短,再不明白就去問老師,自主開心學習才會讓至少15年的上學之路不那麼苦悶,雖然有時會想到幾年後中學派位可能又是個麻煩(我們跨區就讀&啟基男生Band 1率不那麼高),但看他每天開開心心期待上學的份上,覺得中學派位以後再煩惱^_^他之前有點感冒徵狀我要他請病假兩天,他在家一直唸說好想趕快去學校、我以後不要生病了,我想選啟基的決定還不錯吧!

家長之間的聯繫也是很好的,我們非常幸運的遇到好多和善熱心的家長,大家互相協助分享如何當小學雞的阿媽,也有許多「啟基重度用家」:哥哥姐姐弟弟妹妹都讀啟基…應該是真愛吧?

他的同學好多都好叻,有18班武藝樣樣精通的、有流利英文口說的、有文采飛揚的etc,學校也找好多機會讓小朋友表現自己,這不是一個只來把書塞進腦子裡的地方、不是一個只看重學習成績好的學生的學校,人人有機會站上台,仔仔上學期英文口說測驗Show and tell已可以收起害羞不看稿完成,阿媽老懷安慰
我們還沒唸到高小,只能以目前心得分享,供參考,希望有幫助!

lulua622 發表於 22-10-30 11:36
回覆 toastho 的帖子

啟基用家ing!未後悔放棄蘇浙offer和優才2nd in(確定啟基有offer後就沒繼續了,優才I ...

我非常認同,我小朋友是插班生,其實經歷過一般好谷一線津校嘅洗禮,而自己小朋友不是這一類,多功課丶上課形式單向丶老師顧住教晒所有書丶課外活動比例少,一年級90幾分
暗示家長未達標⋯經典填鴨式

插班面試過程感覺非常良好,因為副校長不是考驗家長考驗學生,而是透過單獨與學生面試中觀察學生,非常留意小朋友一舉一動,之後面談家長,多數傾談學校理念是否與家長配合,完全以學生為本

功課少,呢一點真係好緊要,因為香港好多小朋友都會有嘢學,就係白白用晒啲時間做功課,啲嘢就學到半桶水,做唔好又比家長鬧,一環扣一環,相反學校有好多show and tell及默書去令小朋友溫習,我想講默書範圍量其實唔少,open 範圍,但最後實質要默嘅其實唔多,我覺得呢一點做得好好,推動你溫多啲,實質落手默其實唔多,學生又容易有好成績,但其實又付出時間溫咗好多。

So far,無悔這個選擇,就算啟基未有中學,曾經與小朋友說不如轉一間有中學的小學,他說不願意⋯,我相信學校對他的歸屬感很強,而放開一點,其實學生如果能夠有動力學習、自信,都不愁沒有好中學收

我見其實好多家長都好低調,好多師兄師姐好多都考到直資、就算不是直私,都是返返屋企附近的Band one中學

認同樓上所講, 啟基有好多學生都好叻, 家長質素亦都好好, 大家之間唔會比較, 會分享, 感覺好舒服。學術唔淺, 但同神校比當然有距離, 校長老師都好好

回覆樓主:

當然,如果家長本身係好催谷,打造到小朋友遇強越強,成績導向嗰啲,其實啟基不是你杯茶,而家長們絕非冇經濟能力去催谷,只係唔係呢個方向同價值去培育小朋友,我諗學校喺面試當中,都會觀察家庭教育方向

回覆 lulua622 的帖子

請問小朋友讀緊幾多年級?會唔會上咗高小之後會較忙。我擔心初小好開心,但一到高小就要追成績。

回覆 Bear_Family 的帖子

每升一級, 都會忙DD, 去到高小, 唔會突然間覺得忙咗好多, 不過五六年級要呈分, 好多同學都會發力, 睇下家長想子女拎咩成績, 想考前列自然會出盡全力, 有D同學讀完小學就會過外國, 自然冇咁谷, 做足本份就算數

回覆 juneforgbb 的帖子

我都留左位,其實好心儀啟基,但驚小朋友唔係主動類型,在啟基活動教學下會吸收得冇咁好。所以令我有啲15 16

回覆 jagabeechips 的帖子

點會, 我當初心儀啟基就係因為小朋友慢熱內向呢種環境先幫到佢建立信心, 培養佢外向放膽
如果你小朋友係內向形, 傳統教學既學校會令佢繼續係內向落去
始終傳統學校重成績, 大班教學, 要求所有小朋友都乖乖坐定定就好~

jagabeechips 發表於 22-11-15 22:35

我都留左位,其實好心儀啟基,但驚小朋友唔係主動類型,在啟基活動教學下會吸收得 ...

啟基比較鼓勵,建立主動性及自信,呢個係文化,同埋我相信物以類聚,小朋友自信及投入,成個氛圍小朋友都係咁。所以如果你小朋友唔係咁主動,相對放喺呢個環境,一定有得着。其實所謂活動教學,佢同傳統學校嘅分別,係佢鼓勵小朋友勇於答問題,亦有印仔貼紙獎勵,好似當中亦有恒常戲劇課(大約兩個Cycle一次),我相信呢個戲劇文化係啟基嘅主打之一。

jagabeechips 發表於 22-11-15 22:35

我都留左位,其實好心儀啟基,但驚小朋友唔係主動類型,在啟基活動教學下會吸收得 ...
老師好好, 唔會只會專注係主動的學生, 而且因為小班教, 所以老師可以留意到每一位小朋友, 會比機會每個同學, 我覺得依樣嘢學校真係做得好好, 唔會只重視叻的同學, 對每個學生都好好

回覆 YAC0601 的帖子

exactly!! 我個仔就係咁,所以啟基咁小班,我都覺得內向小朋友都唔會變左隱形人,哈哈。有你地咁多位分享,我放心好多呀!謝謝!

回覆 zebrama 的帖子

謝謝你分享!我都喜愛學校鼓勵學生主動自信,係我想要嘅野。另外想問佢係咪行cycle, 除左戲劇堂,係咪仲有安排課堂時間有其他活動可以參與架?尋晚我刨左啟基個網頁,真係好多唔同活動好豐富,覺得小朋友係咪真係可以玩到咁多野架

jagabeechips 發表於 22-11-16 13:44
回覆 zebrama 的帖子

謝謝你分享!我都喜愛學校鼓勵學生主動自信,係我想要嘅野。另外想問佢係咪行cycle,  ...

1)係行cycle

2)如果規範喺恆常嘅課堂嘅額外活動,會有一啲參觀、歴奇(冇記錯呢個文化係2003年開始)、視藝堂有時會請一啲好勁嘅老師返嚟教某啲課堂,例如陶瓷、雕刻,PE堂亦都會有不定期有一啲好犀利嘅武術教練等等,啟基係會擺好多資源呢啲課外活動⋯

3)付費課外活動都有,呢啲就個人喜好,差唔參加都OK

不過我係屬於高年級,唔知初小會唔會係咁

jagabeechips    發表於 22-11-16 14:12

我們家的現在讀P3,啟基有各式各樣的club、校隊和活動讓阿媽我都流口水好羨慕。
每年開學例牌都要煩惱一陣子:要join什麼校隊或Club(free)或課後興趣班(師資堅強但佛心價)好呢?跟阿仔一起看影片簡介、一起分析討論後讓他自己決定想參加什麼、還要排志願先後順序,太多人報名就要抽籤,但學校一定會讓小朋友報到至少一門活動。
啟基的精神之一就是鼓勵小朋友自己思考、並對自己的決定負責!有個同學仔從禮拜一排到禮拜六排滿不同的club&興趣班,他說很有興趣、體力可以應付得到,家長最後也支持他「男子漢的決定」!我對此男子漢深感佩服⋯⋯

在興趣班裡一定可以學到一點東西,但這是「師傅領進門」only,不可能參加完劍擊興趣班就可以打奧運,學校僅提供種子、想要精進一定是要自己額外去努力,比如有個校友就是在P3時參加啟基劍擊興趣班受到啟發、一路努力向上於是獲得奧運好成績。啟基的興趣班範圍超廣泛,有動有靜:舞蹈、球類、樂器、畫畫、圍棋、劍擊、書法、陶藝⋯近50種可選,入學後可以好好享受選擇困難的煩惱:)

另外,啟基的老師多是扮演太陽不是北風,以鼓勵代替責罵或命令,兒子個性慢熟怕生,在老師們的蓋章&獎勵貼紙的鼓勵下,現在好積極舉手回答問題,人際關係也大大進步(班主任說的)。班上人人都有負責工作讓他們有責任感,不是學業成績好的才可以當班長,兒子他們班的幹部是用舉手自願+猜拳方式產生,有的班級老師會刻意指定比較害羞的小朋友當班長練膽子,創造好多機會給小朋友!

記得K3時參加過某校open day,該名校校長說:「我們會盡量給比小朋友能力更難的東西來激發小朋友的潛能,絕對不會是Happy School! 追求小朋友開心上學的家長出口在那邊」於是我們就從出口走了⋯⋯這家學校沒有不好只是不適合,畢竟兒子不開心我就不開心嘛,誰說學習和開心不能共存呢?

lulua622 發表於 22-11-19 20:21

我們家的現在讀P3,啟基有各式各樣的club、校隊和活動讓阿媽我都流口水好羨慕。 ...

家長講得實在太清楚,我記得班長係好多同學都有份輪流做,每人都能夠接受呢個honor 及建立責任感

其實所謂happy School唔係唔讀書,
只係以乜野方式來學習,其實好多人喺好名嘅名校嘅光環底下,讀到死下死下,又唔同人講係邊度補習,多的是

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊