用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 1B女校
go

1B女校   [複製鏈接]

小女SSP區線,呈分一全級約30頭,屬1B,中英數常AABA,數學較弱。
聽聞上年考30尾自二入到聖玫,所以一心想自一搏外,自二設保險選聖玫心血少唔想跌落大抽獎。阿囡主要想入女校,其他都無太多意見

聖玫生乖巧,20-30mins車程可接受,我都OK。但阿女知道係1C學校後佢好想,想入相近1B水平女校,我話1B生都未必穩入1B校,想多D選擇就要再努力D (阿女唔知世途險惡)

知道阿囡想法後又要再想下全港水平相約女校,住九龍又要考慮埋車程,本區上智無機,下個選就係聖玫。見少區外女行位少,邊間1B女校自收外區生先,機會會較高自二唔放聖玫,又好大機會跌落大抽獎....高,好頭痕!

38    0    0    0

回覆 rabbittwin 的帖子

SPSS坑真 (1A-1B)

再考好小小,同行耐小小,就藍田聖保綠。地鐵直上,唔駛再轉車。

rabbittwin 發表於 22-10-13 12:54
小女SSP區一線,呈分一全級約30頭,屬1B,中英數常AABA,數學較弱。
聽聞上年考30尾自二入到聖玫,所以一心 ...

可以試吓蕭明
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

rabbittwin 發表於 22-10-13 12:54
小女SSP區一線,呈分一全級約30頭,屬1B,中英數常AABA,數學較弱。
聽聞上年考30尾自二入到聖玫,所以一心 ...
聖家, 蕭明, 聖羅撒
其實聖母玫瑰都唔差了

如果阿女英文夠好又唔怕返學遠, 可以搏下MSS
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

九真, 講真蕭明自行機會應該不大

作爲過來人,真心覺得爲了家長自己安穩的那幾個月,讓孩子喪失讀更好學校的機會,實在是很自私的行爲咯。

200904 發表於 22-10-13 15:10
作爲過來人,真心覺得爲了家長自己安穩的那幾個月,讓孩子喪失讀更好學校的機會,實在是很自私的行爲咯。 ...

其實沒有更好,只有合適的學校~

阿囡都算勤力,但有時結果唔成正比,而且抗壓能力較弱。

如果入到讀書氣氛好而輩朋又乖巧的學校,佢讀書無咁辛苦,自信心又多返D

當然,個個家長都想子女入名校,就算好彩抽得入都未必讀得掂和開心,這對小朋友更加不好吧。所以希望明白小朋友既能力和性格而自行配對合適學校而已。

HK-MAN    發表於 22-10-14 08:02

回覆 rabbittwin 的帖子

同意,我的“好”就是“合適”的意思。

一線頭三十,唔洗太保守,自行可以進取些。去到大抽獎,排上智、聖玫、德雅都安全。

lot888 發表於 22-10-13 13:19
再考好小小,同行耐小小,就藍田聖保綠。地鐵直上,唔駛再轉車。

級30 應該唔會入到藍田聖保祿

SLHongkonger 發表於 22-10-13 22:51
級30 應該唔會入到藍田聖保祿

其實級30應該好多1B都入唔到,不過女校少咗男仔爭,又多咗人走,叫做試吓咁。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-10-14 07:23
其實級30應該好多1B都入唔到,不過女校少咗男仔爭,又多咗人走,叫做試吓咁。
...

以上年的自行結果睇
1A都有人入唔到

(指單純以自行階段計)

SLHongkonger 發表於 22-10-14 07:32
以上年的自行結果睇
1A都有人入唔到
現實就係咁...

回覆樓主:

我都知現實係,自行只係俾1A生玩,1C生等大抽獎無損失,但1B生就高不成低不就囉

回覆樓主:

其實依家係一個好時機!君不見幾乎所有神校/名校都收插班生嗎? 所以呢2年 可以勇敢進取! 1B 當 1A来操作都吾怕!

藍綠確係有小小難道,觀塘還有聖潔靈,一樣女校,會比藍綠易D,但交通唔太方便。其實真光真係唔錯嘅選擇,又近地鐵站。鼓勵女兒再努力D,同時留意各校簡介日,盡量同女兒一齊聽。多聽多做分析。祝成功入讀心儀女校。

lot888 發表於 22-10-14 09:20
藍綠確係有小小難道,觀塘還有聖潔靈,一樣女校,會比藍綠易D,但交通唔太方便。其實真光真係唔錯嘅選擇, ...

請問你指是九真嗎?

九真DSE成績應該低於聖玫?

rabbittwin 發表於 22-10-14 08:08
我都知現實係,自行只係俾1A生玩,1C生等大抽獎無損失,但1B生就高不成低不就囉
...
女仔都叫多啲選擇,男仔仲可憐。係自行階段,如果要細分B1 A/B/C自己會以B1中的20/30/50 去計(官津),而唔係33/33/33。
家長想搏高一線,學校可嘗唔係想收高一線。

阿仔都係SSP 3X/160 (呈一),老師都講以呢個名次自行銘賢都係50/50,以前自行有人入有人唔入。
一係就長天/黃棣珊好大機會收,再唔係就近近哋SFX,但都係B1C。

worldcat 發表於 22-10-14 09:40
女仔都叫多啲選擇,男仔仲可憐。係自行階段,如果要細分B1 A/B/C自己會以B1中的20/30/50 去計( ...

銘賢係1A1B男仔SSP區首選,又有女仔一齊爭,男仔係SSP好難揀,第2選擇就到長天
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊