用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 THE公佈2023年世界大學排名,香港5校入前100名 ...
樓主: Arabellahk
go

THE公佈2023年世界大學排名,香港5校入前100名  

PSKLAI 發表於 22-10-16 10:48
老實說, 任何一種排名及分類, 最初的出現, 都是服務揀選者或消費者, 令消費者容易選擇自己想買的東西. 貨品 ...
呢樣正正就係問題。如果係一件物件,當然冇話語權。但係大學排名唔係一樣死物,有大量鑽空子嘅空間,大學可以直接影響自己排名。諸如發表論文數量,學生滿意度「指數」,教學同僱主「reputation」,全部都可以manipulate。好似陳sir咁講,大把大學暗啞底出錢請顧問針對methodology去做嘢,就係為嗰幾位嘅排名。

beastiebistro 發表於 22-10-16 11:57
呢樣正正就係問題。如果係一件物件,當然冇話語權。但係大學排名唔係一樣死物,有大量鑽空子嘅空間,大學可 ...

這就是所有故事的發展, 有上集, 就有下集. 其實品牌貨品都有大量類似情況, 打響名字, 站上排行前列, 就可以有更大空間, 明明日本牌子, 另一個國家生產, 日本人對品質堅守的印象已入大眾心中, 試試看吧, work喎, 成本慳了, 產能大增, 仍然大賣, win win. 課長笑了, 一般人也用更平價錢買到好東西了.
但事實是, 日本貨本來就是平民買不起歐洲貨的次選

回覆 PSKLAI 的帖子

有人(客人)嘅地方/系統就必然會扭曲,根本就係天性(劣根性)。所以成績/排行榜嗰啲當娛樂睇吓算吧啦...

方程式幫到生活但有時又被它索著走.

排名, 考核亦是一種按配方調製的解決問題的方案, 但是不是有很多情況不管用甚至有反效果, 肯定有. 賣紙皮的在紙皮中間濕水, 軍事武器用淘寶貨, 信評核還是被評核愚弄, 很困難決擇.

排名趣事當中比較多人知道有日本和牛.
日本以前不吃牛, 明治時候引入西方文化才吃起牛來, 短短二百年弄了聞名的和牛等級制, A5是最優最貴, 但其實從來不代表味道的好壞, 有很多人根本不喜歡A5的油膩.

PSKLAI 發表於 22-10-16 14:24
方程式幫到生活但有時又被它索著走.

排名, 考核亦是一種按配方調製的解決問題的方案, 但是不是有很多情況 ...
可惜日本東京大學的排名有點不靠譜,連港大,新加坡南洋理工大學都排在他前面,感覺至少應在20名內。

Arabellahk 發表於 22-10-16 17:05
可惜日本東京大學的排名有點不靠譜,連港大,新加坡南洋理工大學都排在他前面,感覺至少應在20名內。 ...
我同意東京大學排名應該高好多,其實唔少日本大學排名都偏低,亦係case in point點解呢啲所謂大學排行榜嘅methodology係fundamentally flawed。你睇翻各大排行榜,都有一個分數係俾International network/outlook,同埋另一個係俾research paper citation。東京大學都係到近年先開始有好少量嘅英文教授課程,全日文課程喺international outlook可以攞幾多分呢?有幾多外國人會被聘請或者願意係言語不通嘅環境之下去日本做research呢?日本人用日文寫嘅論文有幾多機會被世界各地引用呢?

beastiebistro 發表於 22-10-16 17:33
我同意東京大學排名應該高好多,其實唔少日本大學排名都偏低,亦係case in point點解呢啲所謂大學排行榜嘅m ...

日本基礎科學近年好強,2010年到現在有1x Nobel prize winners,平均一年超過一個。唔知佢地啲論文用乜語言呢。

回覆 akys 的帖子

可能係英文㗎,我唔知,不過問題係量。「論文引用」俾分計量唔計質,所以邊個出得夠多,贏嘅機會就大。就算大陸大學用中文出論文,量多幾十(甚至幾百幾千倍),又有大把中文期刊引用(哪怕毫無質量),自然可以人為扭曲個評分... 我唔只質疑中國嘅大學,只係一個例子。

Arabellahk 發表於 22-10-16 17:05
可惜日本東京大學的排名有點不靠譜,連港大,新加坡南洋理工大學都排在他前面,感覺至少應在20名內。 ...

正所謂可以笑的話不會哭
港大排得前過東京大學係咪應該笑
定係應該因為窮得要靠搶排名而喊?
都係茶餘飯後吹水級別的素材, 上心上火上腦都無謂

好似係
而家小學仲有名次, 一直排名次到中學畢業,
未夠, 中小學本身間學校有排名, 大學又有排名, 國家又排名, 連國民開心程度都量化成排名!

Are u kidding? 我係全家開心指數number 1, 我兩公婆我的開心排名高過我另一半, 我排名固我在...

beastiebistro 發表於 22-10-16 23:40
回覆 akys 的帖子

可能係英文㗎,我唔知,不過問題係量。「論文引用」俾分計量唔計質,所以邊個出得夠多, ...

我們都明白排名可以做出來,部份評級機構有埋consulting services 添。見到母校評级冇自豪還有少少好笑。

akys 發表於 22-10-16 23:12
日本基礎科學近年好強,2010年到現在有1x Nobel prize winners,平均一年超過一個。唔知佢地啲論文用乜語 ...

這是歐美評級機構有意無意的扭曲,冇辦法,英文主導研究論文及期刊。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

beastiebistro 發表於 22-10-16 23:40
回覆 akys 的帖子

可能係英文㗎,我唔知,不過問題係量。「論文引用」俾分計量唔計質,所以邊個出得夠多, ...

這個方面,我記得應該不同聲譽的期刊 impact factor應該有分別,但如果數量的差異太大,就有可能扭曲。

國內幾間重點大學,教授現在出英文論文也是很普遍,部分領域也是世界一流,例如5G技術。國內走雙一流大學及學科是正確方向,但係又加入一些平衡和諧原素,有些可惜。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

akys 發表於 22-10-17 01:50
我們都明白排名可以做出來,部份評級機構有埋consulting services 添。見到母校評级冇自豪還有少少好笑。
...

所以Times 跟某合作機構脫鈎,自己另外做一個排名-THE。

前列差異不大,很稍後的有操控空間,越後空間越大。包尾的,上升空間無限大,前100比前500較難有大升幅,一兩級咁升,但係你對手可能也是在做接近的手段,會一年升一年跌,顧問公司發大財。

投訴大學之餘也要投訴UGC 的評估機制,可能係時候調整一下。

回覆 ANChan59 的帖子

其實我唔係針對國內大學,亦唔質疑個別國內大學嘅論文嘅含金量。只係想指出真係有好多方面有鑽空子空間,而且類似日本呢類國家,因為語言問題喺排名榜天生就不利。
BTW,我想話英國物理學會(Institute of Physics)撤回旗下期刊近900篇論文,話揭發呢啲論文出自「論文工廠」paper mills,直頭係industrialised cheating。而900篇論文有接近500篇係中國籍,其他部分嚟自印度及伊朗...

beastiebistro 發表於 22-10-17 10:55
回覆 ANChan59 的帖子

其實我唔係針對國內大學,亦唔質疑個別國內大學嘅論文嘅含金量。只係想指出真係有好 ...

不只這一個還有其他學會期刊撤回國內及其他國家的論文,剛剛好國內論文或者conference papers是大戶。

你都可以睇翻不少係Conference papers,印在Conference Proceedings,這些papers數量好多,因為時間關係及impact factor 好細,冇乜人會留意做假。Technical committee 冇可能短時間核對所有。

這些論文都系英文寫及翻譯出嚟,就系將中文譯英文,或者部份英文改寫,將keywords 改變咗寫法,避開防止抄襲軟件,但被人舉報,然後撒回。

https://www.editage.com/insights/iop-publishing-renounces-350-papers-due-to-systematic-and-citation-manipulation

https://retractionwatch.com/2022/02/23/publisher-retracts-350-papers-at-once/

Retraction Watch and Editage 都有講抄襲及弄假手法,AI 翻譯軟件可以系幫凶。

beastiebistro    發表於 22-10-17 13:21

ANChan59 發表於 22-10-17 13:03
不只這一個還有其他學會期刊撤回國內及其他國家的論文,剛剛好國內論文或者conference papers是大戶。

你 ...
其實講咁多都係想大家明白,呢啲所謂排行榜得啖笑...

beastiebistro 發表於 22-10-17 13:22

裝睡的人叫不醒⋯

另一個好簡單嘅方法,睇睇assessment criteria,教學質素佔幾多分?點樣評估?

beastiebistro 發表於 22-10-17 13:22
唔係得淡笑
Netherland
Dutch Highly Educated Migrant Search Year Visa
- The university must appear in two of the top 200 of the general ranking lists or the ranking lists by faculty or by subject field:

Japan
Highly Skilled Professional (HSP) – Universities added for extra 10 points
The list is made up of universities ranked within top 300 at least two (out of three) well-known university rankings.

UK
High Potential Individual Visa
Top 50 rankings which appeared on 2 or more lists

Arabellahk    發表於 22-10-18 00:24

cow 發表於 22-10-17 16:28
唔係得淡笑
Netherland
Dutch Highly Educated Migrant Search Year Visa

多謝你的資訊,我覺得荷蘭最了解事實,他們要的是學院及學科排名,而不是大學排名。我一直支持研究院學科排名。

一般大學不可能科科勁,多數是個別學科研究院較突出,如果這些學科人才又係他們想吸納的,真係十分對口。

還有一點想請教,你提這3個國家要求的學歷是學士,碩士抑或博士?

ANChan59 發表於 22-10-18 06:50
多謝你的資訊,我覺得荷蘭最了解事實,他們要的是學院及學科排名,而不是大學排名。我一直支持研究院學科 ...

荷蘭係一個很重視統計數據的國家