用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 THE公佈2023年世界大學排名,香港5校入前100名 ...
樓主: Arabellahk
go

THE公佈2023年世界大學排名,香港5校入前100名   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 22-10-13 19:18
香港差d,EK還有!
你試下個帖講政治,會俾禁言,甚至封帖㗎。

Yanamami 發表於 22-10-13 18:58
香港"還有"言論自由。
窮得只剩下「言論自由」?

Yanamami 發表於 22-10-13 19:26

言論自由都可以有界线的!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Yanamami 發表於 22-10-13 19:26

又或者在合理範圍下,我尊重言諞自由?
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

hkpapa852 發表於 22-10-13 17:54
但其實呢堆職業 ( 傳統Engineer) 既風除相對低好多, 穩定性亦好高, 肯捱10年以上, 收入普遍可以上到中上階層 (起碼唔會少過AO)
少數中的少數

ANChan59 發表於 22-10-13 16:39
香港還有言論自由
香港還有言論自由
香港還有言論自由

而家見到羊群
我都唔敢走近

cow 發表於 22-10-14 09:19
少數中的少數

少數?

香港有幾多 Civil Engineer, Electricial Engineer, Architect ...... 之類既傳統Engineer 係私人公司同政府部門任職?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ANChan59 發表於 22-10-13 16:39
係㗎,真係到外國才反影真實社會地位及貢獻。

唔可怜㗎,重要嘢講3次
全世界都由自由架, 不過先決修件係:
If you follow the rules, you will have freedom
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cow 發表於 22-10-14 09:25
而家見到羊群
我都唔敢走近

哈哈(emoji)

hkpapa852 發表於 22-10-14 09:27
少數?

香港有幾多 Civil Engineer, Electricial Engineer, Architect ...... 之類既傳統Engineer 係私人 ...

我同意,為數不少的。我下面講嘅,我相信你是知道的,我係講俾其他唔清楚嘅家長知道。

……

只係香港有不少人職稱是工程師,但係沒有專業資格,所以HKlE才會鼓勵真正專業會員在名片名字之前加上Ir,作分別,在下面標示MHKIE, FHKIE。

如果冇嘅話,就不是香港認可嘅工程師。但也有工程師用海外資格轉成香港專業資格。不過,很多家長係唔清楚,所以以為什麼水泡科。

亦有不少人認為冇Scheme A,就註冊唔到,而事實上係可以,因為有不同途徑可以代替Scheme A,很多一知半解又唔肯去問,自己喪失機會。

hkpapa852 發表於 22-10-14 09:30
全世界都由自由架, 不過先決修件係:
If you follow the rules, you will have freedom

正是,爭議點係先決條件是否合理而已。

如果認為唔合理,可以唔玩或者嚴重嘅就抗爭。在討論區唔玩係冇乜代價。

可能人哋話要學下星加坡得2間或者台灣只得1間

ANChan59 發表於 22-10-14 09:43
我同意,為數不少的。我下面講嘅,我相信你是知道的,我係講俾其他唔清楚嘅家長知道。

……

補充多一點,如果冇前途、「錢途」,國內本科工程畢業生在疫情之前,特別過來香港讀Engineering Master taught program 補返國內工程科的缺欠(短板)。然後再駁腳去海外升學或就業。

ANChan59 發表於 22-10-14 09:43

……
傳統工程師, 只要 Chartered 咗, 基本上收入就有保障 (除非無工開), 咁常然無醫生咁高人工
而且唔少傳統工程師既資歷, 都係國際互認既

至於近年好多所謂 IT 工程師, 其實先係搵唔到錢既"工程師" (不過其實只係係香港搵唔到錢, 外國既代遇同地位會好D)

hkpapa852 發表於 22-10-14 10:21
傳統工程師, 只要 Chartered 咗, 基本上收入就有保障 (除非無工開), 咁常然無醫生咁高人工
而且唔少傳統工 ...

做IT最弊係明知離開香港會好好多,但冇勇氣衝出去試吓。

傳統工程師係ok嘅。

ANChan59 發表於 22-10-14 12:28
做IT最弊係明知離開香港會好好多,但冇勇氣衝出去試吓。

傳統工程師係ok嘅。
事業有小成既IT人出去, 可能要降級再做過, 所以未必走如果做咗多年都事業有無乜成就既IT人出去, 可能連IT都做唔番
初入行既IT人理論上最適宜走, 但其實不少係"宅"人, 佢地點會有動力走吖

不過其實無論係唔係IT人, 有機會不妨出外闖闖, 世界上既機會遠比香港所見既多

akys    發表於 22-10-14 13:17

hkpapa852 發表於 22-10-14 12:34
事業有小成既IT人出去, 可能要降級再做過, 所以未必走如果做咗多年都事業有無乜成就既IT人出去, 可能連IT都 ...

去年底阿仔決定出去闖,做咗好多research 及準備,而去的地方及事業發展跟他的理想接軌。他作了某程度的最坏打算,最后係喜出望外,机会,工种,职级,晋升,人工整体都比香港优厚,是一个正面例子。

ANChan59 發表於 22-10-14 13:31
去年底阿仔決定出去闖,做咗好多research 及準備,而去的地方及事業發展跟他的理想接軌。他作了某程度的最 ...
但你仔唔係pure IT人嘛。

ANChan59 發表於 22-10-14 13:31
去年底阿仔決定出去闖,做咗好多research 及準備,而去的地方及事業發展跟他的理想接軌。他作了某程度的最 ...
要外闖其實真係要有計劃, 唔應該因一時之便而跟風
否則要預咗可能付上好大既代價

hkpapa852 發表於 22-10-14 13:37
要外闖其實真係要有計劃, 唔應該因一時之便而跟風
否則要預咗可能付上好大既代價
外地生活,其實唔係人人適合,正如出國留學一樣,有人如魚得水,有人如坐針氈。
‹ 上一主題|下一主題