用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 THE公佈2023年世界大學排名,香港5校入前100名 ...
go

THE公佈2023年世界大學排名,香港5校入前100名   [複製鏈接]

THE公佈2023年世界大學排名,香港5校入前100名,港大31,中大45,科大58,理大79,
城大99
   5    0    0    0

所以講香港唔係差既地方,衹係所有有關決策者運用唔好.

仲理呢啲排名?大家都知啲學校為咗提升/保住排名game個system,無所不用其極...

Not convincing......

Yanamami 發表於 22-10-13 12:37
Not convincing......
所以除咗自我感覺良好之外...

妄自菲薄係人類嘅劣根性。當年自己喺大學讀engg, 部份同學去咗英美留學,都係讀engg。Reunion時傾下課程呀,lab 呀,生活呀等等。 之後我堅持保留呢個劣根性。 話時話,當年排名重高啲。

twobirds    發表於 22-10-13 13:10

回覆 akys 的帖子

無須妄自菲薄,但亦唔應該沾沾自喜。

其實人生根本唔應該用讀咩學校嚟define,讀咗「好」學校都唔代表從此一帆風順,讀唔到「好」學校亦唔代表唔可以出人頭地。

我認為為咗學校排名而興高采烈嘅(除咗該校教職員之外)都其實幾可悲,好似彷彿母校升咗幾級,自己都韜光升咗級咁。將自己嘅成功感同學校排名掛鈎,或者將自己虛榮同自己小朋友嘅學校排名掛鈎,我認為先係真正嘅劣根性。

大學為咗迎合呢啲劣根性,又係走去扭曲制度或者鑽空子,為咗嗰一兩位嘅排名亂搞一通...

beastiebistro 發表於 22-10-13 13:26
回覆 akys 的帖子

自己母校(中小學)都算了,反正有個Group日日睇慣, spirit呀嘛。但虛榮心與孩子學校掛鈎又幾有趣,俾人講兩句立刻上火,勁。

beastiebistro 發表於 22-10-13 13:26
回覆 akys 的帖子

如果世界排名係:香港人開心指數、香港新聞自由度指數、民主程度、世界企業數目指數.....好似廿幾年前咁,我會開心啲,真係會覺得自己係香港人而好有飛士。

beastiebistro    發表於 22-10-13 15:13

回覆 akys 的帖子

你意思係我上火?咁你誤會我喇。如果唔係,咁我誤會你喇。

我諗我母校點計過去30年都冇跌出過世界十大,但係對我嚟講一啲感覺都冇。我唔覺得好威,又唔覺得有咩成就感,咪又係大學一間囉。而且我嘅職業同我讀嘅大學/本科直頭風馬牛不相及,個degree對我嘅事業一丁點幫助/影響都冇。(BTW我都係讀Engine,不過從來冇做過Engine有關嘅工。)而且我眼見某啲大學(費事講明邊間)為咗谷排名,係咁谷論文,改制度,都幾好笑。

至於中小學仲好笑,我估我嗰間都算傳統名校,每次舊生聚會就係懷勉過去嘅光輝。每次我話我地今非昔比,要大刀闊斧做改革先可以保住教育質素就係咁俾人炳。啲舊生/家長/甚至學校管理層次次都係話,百幾年以嚟都係名校,唔信我哋唔夠人爭(但係事實勝於雄辯囉...)

我只係想講,香港人(香港家長)放鬆啲啦,唔好為咗排名瞓唔著覺(無論係開心到瞓唔著定係擔心到瞓唔著...),喺人生之中都係微不足道嘅嘢。

beastiebistro 發表於 22-10-13 14:55
回覆 akys 的帖子

唔係話你,我係話EK裏面好多家長會因為有其他人批評自己孩子嘅學校而起火啫。

beastiebistro    發表於 22-10-13 15:30

beastiebistro 發表於 22-10-13 14:55
回覆 akys 的帖子

有樣嘢好傷心,係香港,Engineering 竟然變咗做水泡科, 真係可憐。

akys 發表於 22-10-13 15:34
有樣嘢好傷心,係香港,Engineering 竟然變咗做水泡科, 真係可憐。
我都覺得可憐(雖然我冇揀做Engine)。曾幾何時,都要達到某程度成績先入到,唯有喺外國先保持到應有嘅地位...

Arabellahk    發表於 22-10-14 00:42

akys 發表於 22-10-13 15:29
唔係話你,我係話EK裏面好多家長會因為有其他人批評自己孩子嘅學校而起火啫。
...

我冇乜所謂。我稱呼阿仔學校係旺角體藝書院,或者旺角體校!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

akys 發表於 22-10-13 15:34

我坐係HKIE,都冇你咁大反應。

我相信大部份人的想法都係錯嘅,一窩蜂入醫療科,入iBank,做律師,移民大灣區⋯
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

beastiebistro 發表於 22-10-13 15:39
我都覺得可憐(雖然我冇揀做Engine)。曾幾何時,都要達到某程度成績先入到,唯有喺外國先保持到應有嘅地位 ...

係㗎,真係到外國才反影真實社會地位及貢獻。

唔可怜㗎,重要嘢講3次

香港還有言論自由
香港還有言論自由
香港還有言論自由

beastiebistro    發表於 22-10-13 16:42

ANChan59 發表於 22-10-13 16:36
我坐係HKIE,都冇你咁大反應。

我相信大部份人的想法都係錯嘅,一窩蜂入醫療科,入iBank,做律師,移民大 ...

係香港做傳統Engineer其實唔會揀唔到食, 入到政府仲唔駛憂添只係好多人認為 傳統Engineer 已outdate, 搵錢唔夠金融, 醫生, 律師咁多. 但其實呢堆職業 ( 傳統Engineer) 既風險相對低好多, 穩定性亦好高, 肯捱10年以上, 收入普遍可以上到中上階層 (起碼唔會少過AO)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ANChan59 發表於 22-10-13 16:39
係㗎,真係到外國才反影真實社會地位及貢獻。

唔可怜㗎,重要嘢講3次
香港"還有"言論自由。

Yanamami 發表於 22-10-13 18:58
香港"還有"言論自由。

香港差d,EK還有!
‹ 上一主題|下一主題