用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 取消中小學考試名次制度
樓主: 天外之人
go

取消中小學考試名次制度  

beastiebistro 發表於 22-10-14 22:49
回覆 Yanamami 的帖子

其實星加坡都係...

不過當香港狀元如果唔揀讀醫人人會覺得哂左既mentality,分流似乎無乜可能會發生。唔讀U,分流去左整冷氣唔得㗎啵,揾唔到好工咪揾唔到錢供樓?查實來來去去罪魁禍首係咪樓價貴?德同星都好似人人有屋住?

Yanamami 發表於 22-10-14 23:51
不過當香港狀元如果唔揀讀醫人人會覺得哂左既mentality,分流似乎無乜可能會發生。唔讀U,分流去左整冷氣唔 ...
德國人(西方人)冇磚頭情意結...
亦冇職業歧視...英美加整水喉冷氣裝修都唔知幾好賺,接job接到手軟...
外國普通醫生冇神化嘅地位,更冇神化嘅人工...
香港嘅家長有無窮無盡嘅虛榮心...

beastiebistro 發表於 22-10-15 00:01
亦冇職業歧視...英美加整水喉冷氣裝修都唔知幾好賺,接job接到手軟...
外 ...
又唔係淨係香港家長既,一般亞洲人家長思想相近。

Yanamami 發表於 22-10-15 00:15
又唔係淨係香港家長既,一般亞洲人家長思想相近。
都係

無知者無畏,言論自由,吸收言論都要有自由。

無過濾能力,自由又唔節制,人似乎會慢慢退化到行屍走肉。

Yanamami 發表於 22-10-14 21:41
或者,呢個世界既野係照顧大衆晤係小衆啩。有能力既人當然唔怕考試,但仍然係小衆。果時原意係指對大衆學生 ...

但係好多人對不倫不類樂此不疲。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ABC-DAD 發表於 22-10-15 01:36
無知者無畏,言論自由,吸收言論都要有自由。

無過濾能力,自由又唔節制,人似乎會慢慢退化到行屍走肉。 ...

Agree. Let it sink.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-10-15 02:13
Agree. Let it sink.
哈哈,你呢個老朋友有啲啲狡猾

我都睇YT,記得有個質素唔錯嘅tuber介紹幾本好嘅書,其中有本係諾獎經濟得主作品,普林斯頓大學嘅教授,一陣行完山揾下,幾啱睇

減左如果得啖笑(開心一陣),又無其他增值項目嘅得着,咁我覺得都係發揮幽默感嘅時候嘞。

hkpapa852 發表於 22-10-13 17:47
新加坡小學生, 係要參加全國公試PSLE, 按考試結果去分配中學, 所以校內試根本唔重要
正如考DSE前既校內試,  ...

PSLE 2021年起由標準分計法 T-Score
改為水平參照 Achievement Level (AL)

校內成績表有分數/AL 無需班/級名次
將分數/AL 對比中學 AL cut-off
升什麼級數中學還看 AL 非看名次

以往校內名次 現知全國位置 壓力少咗?

https://www.moe.gov.sg/news/press-releases/20210427-psle-2021-supporting-students-and-their-parents-in-making-informed-school-choices

https://www.moe.gov.sg/microsites/psle-fsbb/assets/infographics/transition-to-secondary-school/indicative-psle-score-ranges-for-individual-secondary-schools.pdf

https://drive.google.com/file/d/1PlKLSwQiVaLJ4UV6yaFFJdTa3i2aeldC/view

https://static1.straitstimes.com.sg/s3fs-public/articles/2018/09/29/latest_amreport29-1.jpg

天外之人 發表於 22-10-12 11:30
亞洲第一個夢醒既國家,剛看到網絡新聞,新加坡感覺真係用心對待教育,咩都敢去嘗試,明年開始取消中小學考試名 ...

新加坡校內成績表雖然取消班級名次
小五小六加入 Achievement Level (AL)
對比中學 PSLE AL cut-off points
升到什麼級數中學心裡有數
無校內名次 知全國位置 競爭可能更大?

Poyau 發表於 22-10-15 14:59
對比中學 PSLE AL cut-off point ...

校內鬥好無謂,呈分試下邊緣位相差一兩位影響都幾大,與外面比壓力反而冇咁大。

Yanamami 發表於 22-10-12 11:38
其實香港好多學校都無名次。

直私多?

津校一般有

對比中學 PSLE AL cut-off point ...

知全國名次.. 仲正

bananaGi 發表於 22-10-17 08:44
知全國名次.. 仲正
更高層次,不得了

bananaGi 發表於 22-10-17 08:44
知全國名次.. 仲正

小學知道什麼成績屬 Band 幾
可不用知全級/全班考第幾
例如想升讀中學 IP (類似 B1A)
PSLE 四科(英文/數學/科學/母語)
要以 AL 4 (科科最少90分) 為目標

https://www.moe.gov.sg/microsites/psle-fsbb/psle/new-psle-scoring-system.html

https://www.sunnycitykids.com/articles/secondary-school-ranking

大人有大人想法,小朋友有小朋友既起步,所有既考試對應考既人都係有壓力,在於那個應考人心態,胸有成竹自然就冇有怕,唔知道新加坡咩原因整咁既安排,但睇到香港孩子學習能力,喺幼稚園到小學這部份真係..........唔係為學習而去學,而係為分數為學校而去學.  一個好既良好教育,考試制度在升中及升大學係要有,正常家長係唔需要理會,孩子既路應由佢自己走.

beastiebistro 發表於 22-10-15 00:01
外 ...
冇真正去過外國教育地方,但在網上隨便參考,大部份外國國家都係在某一個點才有考試來定孩子能力,冇睇錯原來英國既所謂中小學都好似係統一課程.
其實真係邊類工作都有它的好,最主要都係睇孩子想做咩. 我係講出教育出問題地方處於幼稚園至小學這部份.中學都會有,衹係冇咁著緊,攪好小學能力,中學能力都唔會差得太多.除非已經攪到無心向學.

Yanamami 發表於 22-10-14 23:51
不過當香港狀元如果唔揀讀醫人人會覺得哂左既mentality,分流似乎無乜可能會發生。唔讀U,分流去左整冷氣唔 ...
呢個就係好多一般家庭及貧窮家庭既要點,唔係起跑線既人生,所以就以知識去改變命運,但好多都因幼稚園到小學這部份攪唔好,自然到中學就更勉強去應對,那麼知識便存在於"通材"部份,衹是為了住這個問題,正正因這部份人才供過於求,所以想揾得一份穩定又好的工作就更難,仲未計生活中必須既消費,自然想住得好都難過登天.