用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 取消中小學考試名次制度
go

取消中小學考試名次制度  

亞洲第一個夢醒既國家,剛看到網絡新聞,新加坡感覺真係用心對待教育,咩都敢去嘗試,明年開始取消中小學考試名次制度,真係給予孩子從幼稚園到中學開心學習,係抵佢出名,又一個亞洲第一.

其實香港好多學校都無名次。

Yanamami 發表於 22-10-12 11:38

還是有. 冇了名次,學校隨時都可以做到間間都係名校,真係不追求名次不追求分數.世事野好多都從冇到有,但都要有人肯先走出第一步,香港咩都有條件,衹係好多時候都係怕死怕衰,唔明白有信心怕咩去做,唔敢去面對就已經係於失敗既圈內. 就好像我們組國,好多野都係從冇到有,勇於嘗試去做,連上太空及太空站都超過了出色既美國,太空教育堂都有,稔都冇稔過.  一次失敗唔代表永遠失敗,連從未稔過香港人有機會做太空人的機會都出現了,香港70-90年代比組國發達及先進,點解之後黯然失色,政府及教育局的高知識人仕,夢醒未?

Yanamami 發表於 22-10-12 11:38

係呀!我們小六知道排名都係因為申請某直資要校長提名前3名。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

所以咪唔好囉.......若然冇排名,何需再去問校長攞. 若然咁啱個個全部所有科及操行都得到100分,排名有意思嗎?校長點俾?這亦都係我想個個小朋友都係咁.

天外之人 發表於 22-10-12 12:31
回覆 ANChan59 的帖子

所以咪唔好囉.......若然冇排名,何需再去問校長攞. 若然咁啱個個全部所有科及操行都 ...

這方面我冇你咁執著,小學我唔需要知,係中學要知道排名,小學一直都有排,只不過冇通知學生及家長。

校長會出一封推薦信,前三係跟其他的不同,你的問題已經恆來以久,已經有方法處理,中學想要知道,你可以唔問,可以唔俾,其他家長多謝你先!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

其實,排名與否,是客觀事實的存在。只是在於家長、老師,學生對排名的理解與運用而已。

我女小學沒有排名,但學校就沒有競爭嗎?就真的開心嗎?還是很多家長會更加焦慮?沒有排名,怎麽知道小朋友應該報哪所中學?因爲現在的大抽獎本身就是由排名來決定的。

我之前看網站新聞,好像國内已經有很多大城市不許公佈學生排名,早於新加坡之前就實行了一段時間,但結果如何呢?學生家長變了法的問班主任排名。所謂上有政策,下有對策。家長與老師之間自然有一種公佈方法。

説到底,公佈名次,學校做到只讓家長知道自己小孩子的名次就好。然後,家長以正確的態度處理名次,以鼓勵,帶領的方式與孩子溝通,就可以解決問題,而非製造問題。

問題根本唔喺制度上,係家長需要接受再教育。如果家長心中冇劍(爭勝心/虛榮感),咁使乜理手中有冇劍(成績/排名)呢?如果家長心中有劍,咁無論制度點改,最後都會扭曲。道高一尺,魔高一丈...
(我都唔知點解變咗武俠小說tone,可能受隔離帖影響...

唔好話無排名,小學至初中階段,連考試也可以沒有。

到了公開試之前,才學習考試規舉都得。

以上是香港一些國際學校的情況。

最好取消哂所有考試... 人人19年免費教育.... 全民0分上大學.

Arabellahk    發表於 22-10-13 00:22

beastiebistro 發表於 22-10-12 14:35
問題根本唔喺制度上,係家長需要接受再教育。如果家長心中冇劍(爭勝心/虛榮感),咁使乜理手中有冇劍(成 ...
是的.
排位, 分數, 並不完全是壓力來源.

沒有排名, 沒有分數, 便沒有學習水平的判斷了.

ANChan59 發表於 22-10-12 13:42
這方面我冇你咁執著,小學我唔需要知,係中學要知道排名,小學一直都有排,只不過冇通知學生及家長。

校 ...

我不執著,孩子從小学到中学我都不理排名,更何況我孩子已上了軌道。我所指好似將來新加坡小学入中學都唔需要問才是這重點,就是因為選中学你要知這樣,亦間接做成不同学校分類及等級。
其實用楊康郭靖這個例子都好反映香港教育,楊康有這裡部份人所講的起跑線,又有好的資源,衹係因為急同走捷徑冇好基礎,做成結果冇郭靖咁好,就是咁簡單道理。

天外之人 發表於 22-10-12 16:52
我不執著,孩子從小学到中学我都不理排名,更何況我孩子已上了軌道。我所指好似將來新加坡小学入中學都唔 ...
郭靖楊康,只是情節.沒有教育影響的從帶關係.

Szetimmy0225 發表於 22-10-12 15:22
最好取消哂所有考試... 人人19年免費教育.... 全民0分上大學.

上大学是另一回事,正常入大学係好專業人仕,入到固然好,入吾到也可以有其它範疇能力的工作,行行出狀元。

stillgood20 發表於 22-10-12 16:57
郭靖楊康,只是情節.沒有教育影響的從帶關係.

這祗是例子,有冇就觀看者參詳參詳,吾講啦,準備煮晚餐去。

不設「考試」,不等於沒有評核,我所講嘅係一樣有持續評估、quiz, 功課,每學期都有成績表、老師評語和家長日;學生的表現和學習成效仍是會被関注。

Radiomama 發表於 22-10-12 19:58
不設「考試」,不等於沒有評核,我所講嘅係一樣有持續評估、quiz, 功課,每學期都有成績表、老師評語和家長 ...

這樣幾好!大家會focus係自己小朋友身上多啲,而唔係忙著比較以及擔心名次

沒有考試,沒有排名,那些沒有背景只有勤奮的普通家庭的孩子怎麼出頭?

spade 發表於 22-10-13 15:39
沒有考試,沒有排名,那些沒有背景只有勤奮的普通家庭的孩子怎麼出頭?

所指由幼稚園到中學,中學去大學都係要考試,這就是能否做就更優既專才之路,當然唔會話冇入大學就唔會冇出路,衹係喺其他方向發展.
書中自有黃金屋,知識可以改變命運,加上機會,這些永遠都會係真. 沒有背景只有勤奮普通家庭的孩子一樣唔會冇機會,且我反而覺得仲會大啲. 所以真係改教育制度完美或好啲........係會改好多,衹係......會唔會肯踏出第一步,現今既教育為了賺錢還是為下一代?

回覆 spade 的帖子
重覆了