用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 取消中小學考試名次制度
樓主: 天外之人
go

取消中小學考試名次制度   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 22-10-25 10:30
啱啱公佈香港家庭平均入息係 HKD 27,000 (個人好似係 HKD ~18,000)

英國平均週薪係GBP 604, 即每月約 GBP ...

英國跟香港免稅額差唔多,13萬港幣左右,之後在50萬港幣之前係20%,但係可以好多扣稅項目,可能最終跟香港差不多。如果高於5萬鎊到15萬鎊先係40%。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-10-25 11:12
英國跟香港免稅額差唔多,13萬港幣左右,之後在50萬港幣之前係20%,但係可以好多扣稅項目,可能最終跟香港 ...
人工高的話, 係英美澳加既俾既稅可能多過香港50%, 甚至一倍 (仲未計除個人免稅額外, 其它係香港可扣減稅款既免稅額項目)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-10-25 10:57
我最初都以為會係以"高考代DSE"
但自從一年多前得知已在研究國內學生考DSE (今年已公佈會2年後落實), 就估 ...
認受性咁高,咁啲教育局官員攪好啲本土DSE啦,香港學生就唔洗稔其他外國其他考試方式.不過,根本問題唔解決好,學生考DSE或其他考試制式都冇咩用.

天外之人 發表於 22-10-25 11:33
認受性咁高,咁啲教育局官員攪好啲本土DSE啦,香港學生就唔洗稔其他外國其他考試方式.不過,根本問題唔解決好, ...
佢哋覺得DSE好好,已經冠絕天下,冇需要再搞喎...至於根本問題,如果佢哋都唔明白根本邊度有問題,點識改呢?香港學生都係自求多福啦...

hkpapa852 發表於 22-10-25 11:24
人工高的話, 係英美澳加既俾既稅可能多過香港50%, 甚至一倍 (仲未計除個人免稅額外, 其它係香港可扣減稅款 ...

人工高俾多啲稅都好正常,在這些地方要識做稅務嘅朋友啦!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 beastiebistro 的帖子

我又唔係咁稔,中國衹係想將英文當作其他語言一樣,不用當作指定一定要學語言而已,自己國家既人當然以自己地方語言為主,小朋友鐘意才去學,且國內都有好多小朋友幾種其他語言都冇問題,就我認識一位親戚小朋友法文及德文都識(當然講得好唔好就唔知),我係好相信當你有""去學,學既野反而仲快仲珍惜.

天外之人 發表於 22-10-25 11:33
認受性咁高,咁啲教育局官員攪好啲本土DSE啦,香港學生就唔洗稔其他外國其他考試方式.不過,根本問題唔解決好, ...
DSE最大問題, 我一直係認為中文同通識 (不過都就嚟消失) 兩科既評分標準
已經多次報導過, 將DSE份卷引用既文章所問既題目, 就算俾番文章作者去作答, 都可能只係得到僅僅合格既分數, 咁點先攞到高分?
原來我地考試局真係"臥虎藏龍", 個個中文水平比出面既作家更高

其它卷除咗數學俾外國旀為係淺, 其實都唔係太問題同投訴

要學生花咁多精力去應付4主科, 當中有兩科評分標準"特別出色"兼係外國無乜認受性, 其實係浪費學生心力

加上不思進取既 JUPAS 收生安排, 間間大學為咗"抬高"個別科目DSE既收生分數, 只有多收Non-JUPAS既學生, 咁JUPAS額少咗, JUPAS"按成績高低"呢種派位方式, 自然係令該學科DSE高分既學生既百份比靚你仔咗

一切都係為擦靚門面既數字遊戲, 尤其當大家見到入HKU同CUHK個別科目既AL同IBDP收生分數, 竟然俾入Oxbridge, IVY leaue 仲要高時, 更加係可笑

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

天外之人 發表於 22-10-25 11:43
回覆 beastiebistro 的帖子

我又唔係咁稔,中國衹係想將英文當作其他語言一樣,不用當作指定一定要學語言而 ...
呢樣當然明白啦,我自己小朋友咪就係法文德文native,拉丁/古希臘文,俄文再加自學日文,所以係8文9語添。不過要達到native程度,唔可以當啲語文係second language 咁嚟學。當香港將英文正式降格為second language(其實而家教法已經係),將會更難發揮東西窗口作用...

ANChan59 發表於 22-10-25 11:38
人工高俾多啲稅都好正常,在這些地方要識做稅務嘅朋友啦!

陳Sir, 香港打工仔人工再高 (當佢年薪HKD 120萬), 都只係要交~14%標準稅, 即係約 HKD 16萬, 計埋每月老屈俾強迫金個筆, 人工一年都係無咗 HKD 18萬
英國年薪 GBP 12萬, 要交 ~GBP 3.5萬, 仲要俾近 8千退休金供款, 即係無咗GBP 4.3萬 (以仍以10算, 就無咗HKD 43萬)

同外國要交30%-50%差好遠喎!

beastiebistro 發表於 22-10-25 11:00
唔知呢?拭目以待。不過政治正確係連英文都唔俾學,睇吓香港幾時連英文都廢埋... ...
又無必要咁偏激,二十年前同國內攪生產嘅傾偈,佢地好清楚要持續發展,同世界接軌,外語係不可或缺嘅學習同溝通能力。
有些點無太多人提,現今嘅共產黨,係走精英制嘅方向,唔再係大躍進文革嘅水平。

心平氣和去瞭解一下,知己知彼嘅啫。

精英制香港行左好多年,唔使介懷,香港精英坐順風車唔使人教架啦,DNA裏面有齊。

保持到自己價值,香港嘅國際化優勢係仍然連繫住一部分國際關係同利益。

花幾十上百年建立嘅小漁港,真要催毁佢會難得過烏克蘭咩?

ABC-DAD 發表於 22-10-25 11:57
又無必要咁偏激,二十年前同國內攪生產嘅傾偈,佢地好清楚要持續發展,同世界接軌,外語係不可或缺嘅學習同 ...

我都係吹下水啫。要變就要變,唔變就唔變,都唔到我。不過真係因為叫做做過吓津校校董,見識到內部運作同指引,有感而法啫...
可怕嘅唔係掌權精英,而係「揣摩」上面想要啲咩,自把自為作改動嘅下面嗰啲...

Yanamami    發表於 22-10-25 14:11

英國有新首相啦,希望大幅改善行政效益,做返實際有利平衡嘅事。

回覆樓主:

香港喺仍然有工業嘅七八十年代試過搞工業中學、職業先修學校,我有家人當年讀呢啲學校,佢同以前嘅同學而家唔少都仍然從事工程工作,之後呢啲學校嘅消失最大嘅原因係普遍家長開始受過教育,鄙視呢類學校嘅出路,就算子女唔係主流文法學校嘅材料,仍然覺得讀主流學校先至係唯一出路,家長心態若果唔改變,當冇咗「求」自然就冇埋「供」,所以政府推出任何多元教育都死。

至於英國用地區派位(其實香港一樣)好成績嘅學校自然大家都爭住去讀,所以附近樓價亦唔會平。我相信如果皇仁等官津學校有朝一日搬去天水圍,可以帶旺當地樓價。教育從來唔多唔少都係資源嘅遊戲….

hkpapa852 發表於 22-10-25 11:56
陳Sir, 香港打工仔人工再高 (當佢年薪HKD 120萬), 都只係要交~14%標準稅, 即係約 HKD 16萬, 計埋每月老屈 ...

高人工係㗎,你有個假設同一份工作職位,香港英國一樣,你的說法完全正確。

如果某一些工作職位,英國比香港高3成人工咁又點計?

我計稅會計直接稅及間接稅,換句話說,我會考慮租金及房貸。這個才是game changer,不要俾人帶住遊花園。

香港一個四房2千呎單位買几多錢?一個兩房700呎買几多錢?差三四倍阿大哥。2022年全球房屋負擔統計,香港唔食唔用24年,名列世界前茅,大倫敦10年,大倫敦附近8年,其他城市5-7年。

計完最甘嘅間接稅及直接稅,net disposable income會否另一番景象?

beastiebistro 發表於 22-10-25 12:02
我都係吹下水啫。要變就要變,唔變就唔變,都唔到我。不過真係因為叫做做過吓津校校董,見識到內部運作同 ...
我都係吹嘅啫,人有唔同諗法,無所謂。

ANChan59 發表於 22-10-25 12:40
高人工係㗎,你有個假設同一份工作職位,香港英國一樣,你的說法完全正確。

如果某一些工作職位,英國比 ...

香港市區七百呎分層單位
倫敦外圍二千呎花園大宅

beastiebistro 發表於 22-10-25 11:51
當香港將英文正式降格為second language(其實而家教法已經係)

點解話香港而家教法, 已經係將英文正式降格為second language?

Years

English  Language Teaching Method

1950s

Grammar-translation

1960s

Direct

1970s

Oral-structural

1980s 90s

Communicative  approach

Task-based  approach

A Review of Research in English Language Education in Hong Kong in the Past 25 Years: Reflections and the Way Forward, Anita Y. K. Poon 2009

Communicative Language Teaching sees meaningful communication as the goal.

Task-based learning takes it a bit further, so students need to communicate to achieve or do a meaningful task

cow 發表於 22-10-25 13:34
香港而家教法, 點解已經係將英文正式降格為second language?
A Review of Research in English Language Ed ...
我冇話而家正式降格,我話而家教法當係second language咁教。如果將來正式降格更加難搞..

beastiebistro 發表於 22-10-25 13:39
我話而家教法當係second language咁教
英文, 一向有學校當first languag教, 有學校當second languag教.

香港普及教育有定英語為第一語言咩?何來降格之說?要分開官方語言同母語言係有分別嘅。有學校畀母語為非粵語/中文嘅家庭,呢種係香港國際化嘅多樣性。
英文學得好,係好有優勢,,學得唔好定教得唔好,好難定,但年年都有好優異嘅學生由呢個千夫所指嘅課程培育出嚟。大學英系畢業嘅水平一定好?問心,有好學生人人都爭住要,大學㨂好學生,好學生㨂學校,唔明有部分說法,只把失衡一面倒歸咎於政府,大學收生門檻。
教育系統嘅生態,家長學生接收到嘅資訊極有限,另车眾都無方向感,呢方面好希望教育局可以及早發現,投放資源,要正視。

‹ 上一主題|下一主題