用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 取消中小學考試名次制度
樓主: 天外之人
go

取消中小學考試名次制度   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 22-11-11 17:14
其實我覺得整個教育生態,最有希望改變大局嘅就係由學校開始。
這就是我所指幼稚園至小學開始,其實中學都有關係,但因為這是好多特別既家長走錯步伐開端,若攪好前面的部份,後面既中學可以再睇情況看需唔需要改善,更何況可能都攪好咗基礎唔影響中學學習。一指錯滿盤皆落索道理。

twobirds 發表於 22-11-11 17:52
情願政府將錢投資係教育上…長遠香港教育吸引力大增。本地老師接受再培訓,乜嘢都係學返嚟嘅!
...
老師接受再培訓應該,不斷增值自己,對自己對學生都係好事,衹係覺得香港大環境好像對老師呢個工作不太重視,且學生對"尊師重道"心態都漸行漸遠。BAND1或名校可能會聽下,BAND2以下真係......唔好講孩子係咁,家長都好抗拒BAND2以下學校(除非逼於無奈要入讀這階級學校),

但不講什麼學校,感覺老師在校好像隨便交待及輕描淡寫教就算,稔住學生會有補習老師教這種心態,

shadeslayer 發表於 22-11-11 18:25

要現役嘅幾萬老師從訓練到經驗全是本地學校個套,要幾 ...
咁就睇到這個國家或地方領導人點對"教育"。要以錢黎回報,咁冇咩可能有改善。但不論什樣改善,都一定唔會立即見效(我們既香港領導好像咩都想要立即有回報有效果先肯做)。

shadeslayer 發表於 22-11-11 18:56
香港教育改革點可以用愚公移山嘅方法?

香港教育改革要點樣向前一步一步行,我真係一啲頭緒都冇。
大部份所有野都係由低去改善,DSE及中學要改我會覺得好大影響,幼稚園及小學這方面著手會容易啲,問題係會有,但正常唔會好大。

天外之人 發表於 22-10-12 11:30
亞洲第一個夢醒既國家,剛看到網絡新聞,新加坡感覺真係用心對待教育,咩都敢去嘗試,明年開始取消中小學考試名 ...

其實睇吓國際學校全部小學冇測考,仲一條龍升中,冇問題喎,小學考試係浪費時間精力,一年考三次巳冇咗6wk, 人地唔洗考試,學多玩多咗好多野。
但local school到升中始終要爭入好學校,都要睇成績,不過起碼遲啲先開始,亦不是個個想爭。

回覆 964000 的帖子

嗯,國際學校主要心態就係要令小朋友由心喜歡學習,父母為了小朋友升中爭入好學校,小朋友小學就更需要於良好氣氛學習先係好,就算升中入咗邊一間學校,最起碼小學受良好學習基礎打得好,都唔會比所謂名校學生差好多.
"不斷抄""不斷背""不斷谷""不斷考"唔係一個小朋友從小有心向良好學習方向走,在家又可能會受父母為了因考得95分成績都要罵的壓力下.所以更唔好講咩"全人教育",基本教育都做唔好仲點好意思教小朋友去"全人教育".

‹ 上一主題|下一主題