用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 取消中小學考試名次制度
樓主: 天外之人
go

取消中小學考試名次制度   [複製鏈接]

spade 發表於 22-10-13 15:39
沒有考試,沒有排名,那些沒有背景只有勤奮的普通家庭的孩子怎麼出頭?

我反而覺得排名其實係比資源實力,尤其小學階段,對沒有背景只有勤奮的普通家庭的小孩相當不利。
不過,考試確實係需要的,係了解自己嘅學習進度係點,而唔係為咗排名。

twobirds 發表於 22-10-13 17:34
我反而覺得排名其實係比資源實力,尤其小學階段,對沒有背景只有勤奮的普通家庭的小孩相當不利。
不過,考 ...

我個人認為考試已經是這個世界上相對最公平的一個測試手段了

October.    發表於 22-10-15 09:29

天外之人 發表於 22-10-12 11:30
亞洲第一個夢醒既國家,剛看到網絡新聞,新加坡感覺真係用心對待教育,咩都敢去嘗試,明年開始取消中小學考試名 ...
新加坡小學生, 係要參加全國公試PSLE, 按考試結果去分配中學, 所以校內試根本唔重要
正如考DSE前既校內試, 如果唔係為整靚個Predicated Grade同SBA評核分, 根本都係唔重要

瞭解清楚人地制度先讚人啦!

其實只要恢復幾十年前既升中試, 香港小學生可能都唔駛好似今時今日咁辛苦
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實當年(大約2000)教改檢討時, EDB提議過取消派位組別, 所有學生"盲抽"咁配對中學
不過當時係大部份 "中學校長" 同 "家長" 代表反對
你估今時今日如果EDB再有呢個提議, 到底係反對聲音多定贊成既聲音多D呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-10-13 17:47
新加坡小學生, 係要參加全國公試PSLE, 按考試結果去分配中學, 所以校內試根本唔重要
正如考DSE前既校內試,  ...

非常讚同! 香港的所謂教育改革真係越改越衰!

香港一些國際學校去到高中前是沒有考試的,另外基本上所有工課都是在學校內完成的。其實考大學前沒有排名和考試,都有很多好處。學生冇考試壓力,唔會有比較。反而學習動機只是按興趣和自己的能力去學。其實唔同學生對唔同的知識有興趣,冇考試反而多咗自由去按自己的興趣學習,不會出現在中小學時已經只選擇考試範圍有關知識才去學習。

在高中前不需要考試的學生在知識和將來考大學時的成績會比不上從小身經百戰的同學嗎? 按我自己所得的經驗和數據,我發現-點也不會。他們一樣的出色和考到很好的大學。

那麼中小學時那麽多的考試和排名,真的有需要嗎?

唔該,去攞張急救証書都要考試啦,瑜伽導師要,揾工面試都要啦,去某啲國家唱國歌入藉前都要考試。

心態呢樣野,有無得遺傳嘅呢?一種認證嚟啫,要點對待成績好同次一點嘅差異,人人都有自由。

係要玩歧視鍊?我不會但可以陪大家玩玩。

上面句子係由網上脫口show 抄嘅

barque 發表於 22-10-13 23:28
香港一些國際學校去到高中前是沒有考試的,另外基本上所有工課都是在學校內完成的。其實考大學前沒有排名和 ...
考核同評估, 其實本身無問題, 而且係有需要
正如有個無牌 (未去過/通過考核) 醫生開藥俾你, 你敢唔敢食先?

考核同評估, 原意係以一個統一而客觀既方式, 去衡量一個力係方面既能力, 係可以推動人進步同改善既方針

不過香港家長, 以至大部份華人, 都喜歡"鬥高分", 以考核/評估異化

一間學校如果一直由小學無考核學生到高中畢業叫學生去面對公開試, 係咪真係好呢?

個人認為, 如果學生1X年嚟都未試過考核, 一嚟就真槍實彈去考公開試, 咪即係叫佢去食? 呢D反而係極不負責任既行為, 因為咁樣好大機會係:

快活十餘年, 到尾一場空

香港最大問題係 - 大部份人只著重搵快錢/搵大錢, 你無能力, 或唔去加入搵快錢/搵大錢既途徑, 就會俾人覺得你係異類 (如果有狀元話留港唔讀醫走去揸巴士, 你估真係個個讚佢有志氣咩, 心底入面咪又笑佢傻仔)

可惜搵快錢/搵大錢嚟嚟去去都係個個方法同途徑, 其它無法加入既, 就已被標籤為"失敗者"

其實講到尾, 係政府問題, 過多20/30年, 都一直將香港經濟傾斜向向某幾個行業, 導致"大部份行業既人只能 餬口", 甚至連以前香港教育既另一出路, 職業先修都廢棄埋. 依家什麼毅進, 副學士, 最終目標係叫學生去繼續進修, 直至轉入大學

外國無論讀書考核安排如何, 都會明白總有一D人係不適合讀書, 所以會係初中升高中時, 作出不同安排

如英國係Year 9/10, 除可選GCSE外, 可選擇BTEC呢類實用性較高, 較適合係畢業後馬上工作既課程; 澳洲亦會係 Year 10後, 有VET呢個途徑(其實又係類似職業先修)俾不適合繼續讀書既人

不要埋怨為何要考核, 應該要調整自己對核既心態

hkpapa852 發表於 22-10-14 09:12
正如有個無牌 (未去過/通過考核) 醫生開藥俾你, 你敢唔敢食先?
...

就算係國內都會有職校!

Radiomama 發表於 22-10-12 15:09
唔好話無排名,小學至初中階段,連考試也可以沒有。

到了公開試之前,才學習考試規舉都得。

有些國家某些地區,連升大學公開試都不用考
但唔明點解唔少人大學要留班、畢唔到業,應該取消埋大學考試

取消埋大學排名,更多人會開心

Szetimmy0225 發表於 22-10-14 10:06
就算係國內都會有職校!
未就係香港政府咁"前衞", 先會取消晒"職校"囉
又係要多讀董伯伯, 當年話要提高香港學生學歷等大部份學生入到大學, 結果取消"職校", 創立"副學士"

就算依家既IVE, 都不如以前既職業先修 (因為香港況亦變了, 好多行業都沒落咗)

或者學下某些外國課程,大派高分,大派A grade, 不用排名,只睇分數,開開心心,不過求學不是求分數,進一步應該取消埋考試,更加無壓力,更受歡迎

hkpapa852 發表於 22-10-13 17:47
正如考DSE前既校內試,  ...
咁的確冇更深入瞭解,世界所有地方都想要人才,點樣令人才更容易發展出來,肯去因應教育問題去嘗試改變,係唔係整靚啲咩評分都好,好與唔好都肯去試,總比畏首畏尾冇承擔好. 世事所有野都係由冇到有,唔踏出點知結果.

天外之人 發表於 22-10-14 11:20
咁的確冇更深入瞭解,世界所有地方都想要人才,點樣令人才更容易發展出來,肯去因應教育問題去嘗試改變,係唔係 ...
一個長期只向個別行業傾斜既地方, 兼只容得下個別行業既人才時, 教育制度點改都幫唔到下一代
下一代想有出路, 只有放眼世界

霸權專制並不可怕, 因為只要掌權者有能力如唐太宗, 李光耀等人, 人民生活都唔會因專制而好差

但如遇著候賽因, 馬可斯之類既專權者, 人民只有自求多福

hkpapa852 發表於 22-10-13 18:13
其實當年(大約2000)教改檢討時, EDB提議過取消派位組別, 所有學生"盲抽"咁配對中學
不過當時係大部份 "中學 ...
兩種人心態因應自己角色各有不同,應該會同之前有所不同. 但所有野若運作中真係唔好,便應嘗試去改改, 就好像中小學所有教材統一,會否少了好多問題出來?感覺對學校/老師/家長/學生全都利多於幣.

天外之人 發表於 22-10-14 11:31
兩種人心態因應自己角色各有不同,應該會同之前有所不同. 但所有野若運作中真係唔好,便應嘗試去改改, 就好像 ...
以前主要係搵唔到好工, 好歷一般既人先去教書, 但可以教出多方面人才
現今教師個個都話要大學畢業, 仲話要攞埋Edu Dil先可以教書, 但教出了什麼人才?

教材統一, 是否教法, 考核方式以為統一? 之後就順理成章咁將所有嘢都"統一"?

古人都有講, 只有百花齊放, 百家爭鳴, 社會先會進步

天外之人 發表於 22-10-14 11:31
兩種人心態因應自己角色各有不同,應該會同之前有所不同. 但所有野若運作中真係唔好,便應嘗試去改改, 就好像 ...
咁咪好似工廠啤出嚟,個個一模一樣囉?現實係每個人都唔同㗎喎,天生就係唔同(唔公平),點解要夾硬排齊晒佢呢?

ABC-DAD 發表於 22-10-14 08:38
唔該,去攞張急救証書都要考試啦,瑜伽導師要,揾工面試都要啦,去某啲國家唱國歌入藉前都要考試。

心態呢 ...

DAD,你提及想要學呢啲野及做呢啲野已經係有嗰種"心",自然有意思去學,咁要考係好正常.更何況大人同小朋友心態都有分別, 孩子學習路上,比那種逼著要得到咩成績入咩學校,要不停去學十八般武藝去學習既心係好唔同,我地係要令小朋友開心自發性去考. 我接受小學剩係六年級有一個考試分配去咩中學,中學既六年級一個高考入大學既專業學科.記著,孩子自己有心,自然就有自己動力去做,呢啲亦都係攪好基礎最重要一部份.

hkpapa852 發表於 22-10-14 09:12
...
這點你講得真係冇錯,貧富差距亦都係政府做成,將知識改變命運都攪壞晒,考試制度係需要有係冇問題,但現在感覺係因為學制問題間接令小朋友無晒心認真去學,攪到好多開始有知識學生偏向走捷徑搤快錢,離"專才"既路越走越遠. 原科技好應做福人群,但亦都因此令無心既人更離開"專才",走向youtuber/抄股呢啲偏門等等.......當然可能做了呢啲係開心,但為何唔早早將孩子開心放在學習路上.
真係唔明白政府為何會放棄職業先修呢啲.

hkpapa852 發表於 22-10-14 10:27
未就係香港政府咁"前衞", 先會取消晒"職校"囉
又係要多讀董伯伯, 當年話要提高香港學生學歷等大部份學生入 ...
提高學生學歷等大部份學生入到大學係啱,但呢啲野應該係改幼稚園到小學.董伯伯係富貴人仕,冇稔到一般人仕喺呢部份出問題.
‹ 上一主題|下一主題