用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 過去加拿大升讀grade 11
go

[加拿大] 過去加拿大升讀grade 11 [複製鏈接]

我都知過去加拿大由grade 10開始係最理想,不過大多一年過去成熟多一年覺得較為理想,如果過去讀grade 11,是否中四既科好多都不能transfer過去,變相gr 11要讀返好多Grade 10既科呢?感謝大家回覆
   2    0    0    0

回覆 櫻花公主 的帖子

我個仔讀完中四過去 ,間學校只需要佢讀14credit就可以畢業, 科目一定要讀

hk_plau 發表於 22-10-11 17:54
回覆 櫻花公主 的帖子

我個仔讀完中四過去 ,間學校只需要佢讀14個credit就可以畢業, 冇科目一定要讀 ...

請問是去那個省?我打算係Vancouver

G11開始應該無問題,還可以趁中四在香港讀加拿大大學想入科目的high school 必修科,例如M1 M2, 好多大學看calculus成績

ahbu 發表於 22-10-11 18:30
G11開始應該無問題,還可以趁中四在香港讀加拿大大學想入科目的high school 必修科,例如M1 M2, 好多大學看 ...

但萬一在香港中四時讀不到一些science既科,咁過到去gr11可以修讀phy chem bio 嗎?

回覆 櫻花公主 的帖子

Toronto

hk_plau 發表於 22-10-11 20:48
回覆 櫻花公主 的帖子

Toronto

Ic,因我打算計劃係Vancouver,過到去grade11唔知會唔會補返grade10的科目

櫻花公主 發表於 22-10-11 18:32
但萬一在香港中四時讀不到一些science既科,咁過到去gr11可以修讀phy chem bio 嗎?
...

喺Ontario, Grade 11 係第一年分physics, chemistry  biology. Grade 10 得科science. 中三都讀過 physics chemistry biology 我覺得應該畀你讀.

櫻花公主 發表於 22-10-11 21:00
Ic,因我打算計劃係Vancouver,過到去grade11唔知會唔會補返grade10的科目
我估呢啲嘢間間學校都唔同 ,我個仔連compulsory course, ie Canadian history and Canadian geography 都唔使讀返

櫻花公主 發表於 22-10-11 18:32
...

我地無呢個情況,不過唔係Vancouver, 其實你可以電郵問下學校,Vancouver讀的credits好像比較多。

櫻花公主 發表於 22-10-11 21:00

1. 在HK S4冇讀的科目到加讀G11, e.g., S4冇讀Chemistry, G11想讀, 應該不會有問题, 學校會比小朋友選这科的,放心.

2. 返而要留意是, e.g. G11 Chemistry, 有些基本 topics已在G10 Science中已教了, 是假設你全識認而不會再教. 我囝就係咁, S4响HK冇讀Chem, G11直接跳讀, 佢話好多concepts都未學过, 结果 i) 要在1個semester上完G11 Chem並自學回少了的部份, ii) 结果是頭幾個assignments/quiz的分得八十幾%, 引致后面d assignments/quiz雖然追返上九十幾%, 但overall 仍然係唔夠90%. 甘有乜影响?

3. 當G12报大學時, 如果G11和G12 1st Semester 成績好, Feb 便會收到 early offer, 否則會在May 出 final offer, 但不会等到2nd semester完, 只會用mid-term result of 2nd semester 去 make final decision. 甘影响係乜?

4. 如果科G12 Chem 被分配到2nd semester先讀, 大學便會以G11 Chem 成績作earlier offer决定, 咁便會吃虧了, 為有等G12 2nd semester 科Chem 出mid-term result. 咁可能會有較大压力了

P.S.: 1個semester要读回G10 的部份和G11, 小朋友需要多努力, 因為唔夠時間, 特別係可能唔夠時間for 頭果幾個assignment同quiz

twhkleung 發表於 22-10-12 02:25
1. 在HK S4冇讀的科目到加讀G11, e.g., S4冇讀Chemistry, G11想讀, 應該不會有問题, 學校會比小朋友選这科 ...

港式, 或英式制度係–試定生死, 美加是壓力從一开始就平均分报, 好处是某一次失手唔緊要, 还有很多次可追, 但壞处是, 如要拿高手, 便每次都不能失手, 变相全期都要在狀態.

所以, 如只想要中上成績, 美加會好d, 但想要頂级成績, 英式可能好d, 因由學期开始到學期末, 全程要求所有assignment/quiz都100%, 全不犯錯, 就算能力上能办到, 壓力上也會幾大

也想問問大家知唔知ESL/ELL課程安排,第一年過去讀,國際生一定編入ESL/ELL班,假設上了一年成績未如理想,是否再下一學年也繼續要上ESL/ELL? 而亦會影響其他科目選科安排呢?

如果英文程度一般,是否很難走出ESL/ELL班?
或者趁有大半年時間可以怎樣提升英文能力呢?

謝謝大家先

marbomama 發表於 22-10-12 18:54
也想問問大家知唔知ESL/ELL課程安排,第一年過去讀,國際生一定編入ESL/ELL班,假設上了一年成績未如理想 ...

基本上考英文入學試是决定學生是讀ESL 4定5,定可直接讀正常G11英文。

如果是讀ESL 4,咁要讀完ESL5先可再继續讀正常英文。

通常这样學生便沒有暑假了,因為正常英文班要在暑假補上才夠credits畢業,或是推遲一個semester才畢業,即要遲一年先可考大學(如目标大學只收九月intake的話)

这是安省情況,其它省可能有些不同。

twhkleung 發表於 22-10-12 19:43

基本上考英文入學試是决定學生是讀ESL 4定5,定可直接讀 ...

明白 Thanks。
想問 BC省Vancouver

marbomama 發表於 22-10-12 21:08
明白 Thanks。
想問 BC省Vancouver

sorry, 唔熟BC省,或者等熟BC省d網友回覆你吧

twhkleung 發表於 22-10-12 22:03
sorry, 唔熟BC省,或者等熟BC省d網友回覆你吧

‹ 上一主題|下一主題