用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 學校教簡体,係屋企會教簡体定繁體?
go

[小學] 學校教簡体,係屋企會教簡体定繁體? [複製鏈接]

小朋友係學校學簡体,請教家長會係屋企會教簡体定繁體?
發覺自己係屋企教繁體好似幫唔到佢係學校學習,應該點去平衡好呢
   1    0    0    0

日常出街路牌, 餐牌, 見到既廣告都係繁體, 搭車顯示牌既站名都係繁體, 只要多留意都可以日常學到
所以係屋企一樣學繁體

smilesmilefan 發表於 22-10-11 15:01
小朋友係學校學簡体,請教家長會係屋企會教簡体定繁體?
發覺自己係屋企教繁體好似幫唔到佢係學校學習,應 ...

你小朋友幾大,每個階段唔同
因為小時候(3歲)自己教中文,所以一直廣繁,之後外補班都係廣繁,一些常用字巳入了腦,到Y4為配合校內功課測默,外補就轉了簡普,課外書仍keep住繁體因為方便買賣(不過最近發現簡版平好多,都會買下簡)。
也有朋友同一情況,一直外補keep住繁廣至高小,因為外補程度高於學校,所以校內簡普不大影響,各有各學(他們校內沒有中文測默功課)。
其實兩樣學下都好,國內星馬都是學簡,來到香港也適應到,認到便可,寫問題不大,我而家電話手寫都主要寫簡體,按個制自動轉繁 ,快好多和易認。

964000 發表於 22-10-13 07:41
你小朋友幾大,每個階段唔同
因為小時候(3歲)自己教中文,所以一直廣繁,之後外補班都係廣繁,一些常用 ...

我最近都有呢個疑問。

小朋友Y1,一直以嚟我都教繁體、屋企故事書繁體。但我其實冇好努力教,所以佢認得嘅字唔係好多。

今年參加學校中文ECA,可以揀繁/簡體,但ECA老師同我講,佢地學校90%小朋友學簡體… 我都諗緊我應唔應該堅持要佢學繁體,定學校照跟簡體、學寫簡體,然後課外閱讀認繁體就算。因為繁體字佢寫幾隻就冇心機,如果見到同學寫簡體寫得快過佢,佢更加冇心機……

melobi12 發表於 22-10-14 13:48
我最近都有呢個疑問。

小朋友Y1,一直以嚟我都教繁體、屋企故事書繁體。但我其實冇好努力教,所以佢認得 ...

如果同其他人寫不同,有機會冇心機呀,你試一排看怎樣,唔得就轉返。寫簡體真係易好多,小朋友冇咁抗拒, 但和日常生活不多相關,更難感興趣。
我女小時候未接觸過簡體,所以一路學寫和讀繁體,Y4才學寫簡,但先入為主,佢都要些時間才轉返簡,初初她也説簡體字醜 ,但寫得快好多佢便更願意寫,繁體我要求認到些,唔好行出街成個文盲咁夠了,其實而家按一下制都可簡轉換繁(我而家都用緊)。

964000 發表於 22-10-16 07:12

如果同其他人寫不同,有機會冇心機呀,你試一排看怎樣,唔 ...

係,我都係咁諗,同個女商量左,試下學繁體先,過一排再assess轉唔轉簡體。

你講嘅我都認同,不過突然又諗,其實學簡繁體都要認繁體字,日後可能其實係用拼音打字,咁都一樣可以打到繁體,係咪唔使刻意而家轉簡體?

定係繁體喺學習期間已經被寫字呢環嚇親,結果就會學唔好,倒不如學簡體呢。

melobi12 發表於 22-10-17 07:04
係,我都係咁諗,同個女商量左,試下學繁體先,過一排再assess轉唔轉簡體。

你講嘅我都認同,不過突然又 ...

我現在學簡體主要就返學校,因為小朋友巳高年級,學校開始多寫作又要默書測驗,好難記兩樣,想集中精力應付,攪到我自己都學了不少,現在電話手寫板都用哂簡體了。
小時候冇中文測默,其實我都照學廣繁,基本的繁體字還認得些,始終生活中會見到。
如果你完全唔理學校,其實真係可以只學廣繁,因為是母語及自己可以教,可能仲有效率。
至於寫字,做功課尤其抄寫的真係快好多,不過你初初不多功課影響不大,到佢多野寫要求寫簡也可以,繁轉簡容易,我記得以前中學會考也有同學專登學簡體想寫快啲和少D機會錯字。

回覆樓主:

我原本自己教小朋友繁體,跟住都跟返學校教簡體,暫時都幾好,原因:
- 簡體真係易寫啲,小朋友無咁抗拒,
- 學一套,書寫時唔會繁簡混雜,
- 好多繁簡字其實共通,就算唔同嗰啲,個形其實都好似,我小朋友都識睇路牌,站名嗰啲。
- 普通話拼音比廣東話拼音普遍同有用,學左普通話拼音對講普通話有幫助,亦比較易學
- 課外書既選擇多好多。

‹ 上一主題|下一主題