用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 CAIS宣道國際 - 求教用家
樓主: Sameemum
go

[小學] CAIS宣道國際 - 求教用家 [複製鏈接]

xo_bebe 發表於 22-10-17 11:30
請問用家, 讀CAIS每月開資大唔?除左學費, 仲有無其他費用? CAIS的課外活動是否會另外收費? ...

除了學費及annual capital levy(或買capital note), 其他都是optional的費用(校車, 午餐及課外活動),課外活動有免費(學校老師),亦有收費(校外導師),亦可選擇完全不參加。

hkpapa852 發表於 22-10-14 13:27
你朋友個女係咪真係讀緊ESF?
ESF對中文一向近乎無要求, 我幾個朋友既仔女, 到Y6都仲未識寫自己個中文名喎?
...

依家esf 啲中文好深 ,RC 深,Bradbury見都都幾深。native chinese class

回覆 kthklyj 的帖子

Icic, thx!

謝謝各位資料呀,那麼我不用太擔心功課的問題了。在local school真嚇怕了,希望能夠轉到適合的學校啦!

Sameemum 發表於 22-10-19 13:07
謝謝各位資料呀,那麼我不用太擔心功課的問題了。在local school真嚇怕了,希望能夠轉到適合的學校啦! ...

單計初小來計,我個人覺得由本地轉國際並非只考慮功課咁簡單,而係朋輩及學習模式完全不同。
因為收生過程唔同,本地直私學校基本上小朋友有一定的學術水平,而且經老師考核過,專注力及學習能力也相近,所以可以教得較快較深。在國際學校,一班內學生的能力差異較大,學習較為自主自發,老師的角色比我感覺上係激發小朋友的學習興趣,整體學術水平相對較本地學校淺。
由本地學校(尤其係名小)轉國際學校,我覺得家長要問問自己能否放下“名氣”的包袱,是否接受朋輩上的能力差異,當無功課的時候,又會否懷疑學習成效等等。

wg_ann 發表於 22-10-19 16:06
單計初小來計,我個人覺得由本地轉國際並非只考慮功課咁簡單,而係朋輩及學習模式完全不同。
因為收生過程 ...
謝謝提醒呀!名氣包袱是沒有了,因為小朋友好辛苦,學校學習效果不佳,功課又多,都是靠阿媽教,小朋友每天生活無氣透。雖然小朋友好乖,眼仔眼訓到要合起來了,阿媽叫算啦,這個功課明天不要交了,她都堅持話唔得,但透不過氣的生活,應該給了她好大壓力,訓得好差(星期五,3:30開始唔做功課,只去興趣班,睇電視,同爸媽玩,就算夜訓都訓得好好),精神差,學校學習當然差,loop死。另外學校的教學方法又悶又唔effective,一班又42人,就算小朋友舉手答問題,都有排未輪到她答。本來小朋友英文聽說及phonics都ok,但自從開始名小生活後,完全沒有空間閱讀,學校也好少機會比小朋友講英文,英文倒退走,長此下去,靠學校也覺得學不好英文,前景好差。所以名校包袱,是覺得絕對可以放下了。
但你所提及的國際學校的學習成效,的確是我所關注。我不介意無功課,因為成效不需要功課去反映,同小朋友閱讀,平時傾計講吓d數學,已經可以知道佢進步幾多。但我好想知道,cais或者anfield,教學成效如何?小朋友是很喜歡聽故仔,中英都喜歡,好鍾意答問題,好鍾意講野,好鍾意同人互動,阿媽引導下,入名幼前,是會寫到d英文句子,但只能有fluency,無accuracy。這樣的程度,入國際,例如cais、anfield,他們的教學法,是否能夠develop到小朋友的英文讀寫能力?

我女係細b,11月尾才6歲,好多國家學校都要佢讀翻相等於local K3的班級,只找到cais及anfield可以不用降級,所以問關於這兩間。

可能問題問得唔好,請賜教!

回覆 wg_ann 的帖子

說得很對!國際學校其實升讀名牌外國大學的人比dse多,是否本地中小的課程和教學方法有缺陷?

Sameemum 發表於 22-10-21 05:47
謝謝提醒呀!名氣包袱是沒有了,因為小朋友好辛苦,學校學習效果不佳,功課又多,都是靠阿媽教,小朋友每天 ...

你要求怎樣的accuracy?

謝謝提醒呀!名氣包袱是沒有了,因為小朋友好辛苦,學校學習效果不佳,功課又多,都是靠阿媽教,小朋友每天 ...

你都可以考慮SWCS YMCA

penp0319 發表於 22-10-21 09:14
你都可以考慮SWCS YMCA

這間ymca中學2021出了2個入cambridge,比好多直資名校還好,是否不斷進步?
https://topick.hket.com/article/3378780?r=cpstna

我覺得國際學校同本地學校係蘋果同橙,好難直接比較學習過程中的程度及成效,因為國際學校不是單純學習學術上的知識,也會學習價值觀/世界觀等等,e.g. 開學不久第一個topic就是uniqueness, 認識天生每個人都是獨特,有不同能力及天賦。
如單純以學術計,初小肯定本地學校較快較深,但殊途同歸,最終不論行邊條路都係考公開試考大學,你可睇下IS有無相關升學數據參考下。

tcdino    發表於 22-10-22 11:32

回覆 wg_ann 的帖子

明白呀,謝謝你呀!

Sameemum 發表於 22-10-11 13:36
聽說cais功課多,默書、測考也多?想求用家分享經驗:
Year 2 (即local 小一):
- 每天大約有什麼類型功 ...

pm您

唔好俾「怕降級」呢樣嘢限制你嘅選擇。我小朋友同你女女同年,都係年尾細b,前年讀完IS K2,上年要 “重讀” reception (其他同學年頭出世嗰班係升year 1)。

我女2間學校用同一課程,最初都擔心「重讀」一年幼稚園會悶,不過我諗住橫掂covid 停課咁耐,俾佢enjoy 多年幼稚園都ok呀,加上學校、老師、同學都唔同左,我諗感受都會不一樣。
完成reception,我唔覺得佢有「浪費」過時間學返上年學過嘅嘢。佢K2有學phonics,跟得到進度,但reception 開學時係未識自主睇書。但到學期尾 (即使有半年時間係上zoom),佢都大有進步到開始自己埋首睇書 (假日早起佢會自己o係床刨書)。當初完成K2直上year 1 嘅同學,佢地同我女進度一樣,入year 1 時都一樣對phonics 未夠深入掌握,未識自主閱讀。

聽講8月cut off 嘅學校會教得比12月cut off 嘅深,因為始終整體小朋友大啲。我自己都感覺係,就算學同一樣嘢,新學校reception 花嘅時間相對較短已教完,因為小朋友好快掌握。

而家year 1剛開始,我女已經move on 睇簡單chapter books了 (當然我知好多名幼小朋友K3已經睇緊chapter books) 但我覺得呢個進度符合佢年齡要求有餘我就滿意。而 year 1 同reception 之間亦有明顯分別,學術性加深左,課室setting 唔同左,有功課要做 (唔多)。上年仲講緊phonics,今個禮拜learning letter 老師已經話會work on 點樣 "write, edit and improve their own story" ,成件事已經變成「小學生」,唔再係 bb 返學校 "learn through play" 咁簡單。

你女女如果今年入IS,即使係要 “repeat”做大B嘅學校,都已經係讀year 1。同local k3 已經係截然不同o既感受,所以我覺得唔好俾大細B呢樣嘢局限你嘅選擇,揀返真正適合你小朋友同家庭嘅學校更重要 :)

「他們的教學法,是否能夠develop到小朋友的英文讀寫能力?

如果你自少在IS, 而又培養到閱讀和寫作的興趣,我相信英文讀寫能力都會比繼續在LS高,通常唔睇書個D會差D,但呢啲在LS都唔會英文好。
其實降級不是問題,數學和體育仲可能會好D

「好鍾意答問題,好鍾意講野,好鍾意同人互動」
咁就啱IS,好多交流/present/活動同project(不過之前有人分享過Anfield 小學可能比較傳統英式似乎比IB school少呢D,CAIS就唔清楚)。不過IS 廿幾人起碼一個老師加一個TA, 做task 都係小組咁做,點都好過LS一大班人排排坐只見到其他人背隻

回覆樓主:

大家好,請問CAIS是不是一間很關愛的學校?我大仔在傳統學校讀小二,多測多考又嚴。雖然成績可以,但是人越来越静,所以請問CAIS 是否一間關愛的學校,謝謝
‹ 上一主題|下一主題