用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 CAIS宣道國際 - 求教用家
go

[小學] CAIS宣道國際 - 求教用家 [複製鏈接]

聽說cais功課多,默書、測考也多?想求用家分享經驗:
Year 2 (即local 小一):
- 每天大約有什麼類型功課?
- 幾多功課?
- 默書是中英也默嗎?
- 幾耐默一次?
- 默的內容大約係點?eg 10個詞語?
- 一般小朋友在學校已學會,不用家長操?
- 還是通常家長一起溫才應付到?
- 中文課程跟textbook嗎?如是,可否分享哪一套書?教得快嗎?
- 真活動教學嗎?小朋友多操練還是多hands on 學習?
- 英文課堂老師多跟小朋友閱讀嗎?英文多針對聽說、閱讀、寫作?還是多針對操練?

本人女兒度傳統明校P1,中文課程到現在10月中已經教了4課,默了3次書了,覺得進度太快,太深,覺得不適合小朋友,加上其他問題,希望插班國際學校(下學期或出年),但希望了解清楚,不再選錯。萬謝!

5    0    0    0

我都想知道(emoji)

回覆樓主:

朋友兩個女都係cais 大女今年升year7轉去esf IS
發現中文水平比起esf差好遠 每晚要惡補中文 話cais只會考中文書本上既野 無咁多寫作閱讀認字量要求

除左中文 其他科都好開心 成績亦ok 轉校都適應到 平時大量閱讀 亦養成書不離手好習慣 overall很滿意

回覆 Sameemum 的帖子

首先不要攪錯, 本地小學小一等於CAIS Year 1
基本上大部分國際學校初小很少功課, 尤其對比本地小學, 我估你聽說CAIS所謂的'多功課'只係對比一D play-based的國際學校, 而不是本地小學
國際學校同本地學校是蘋果同橙, 學習模式唔同, 好難直接比較, 見你的問題大多是從本地學習模式出發去問, 如果追求本地學習模式, 我反而覺得搵一D 較少workload的本地學校較適合

- 每天大約有什麼類型功課?Year 1: 1至3樣, 通常一張英文worksheet (很簡單),中文(讀下課文或自己溫習)
- 幾多功課?很少, 專心做10-15分鐘內可做完
- 默書是中英也默嗎?暫時中英都未默過, 中文應該約一學期默一次, 英文暫時未聽過要默書
- 幾耐默一次?暫時未默過
- 默的內容大約係點?eg 10個詞語?暫時未默過
- 一般小朋友在學校已學會,不用家長操? 除左中文, 其他科目都無用書本
- 還是通常家長一起溫才應付到? 無溫過(因為無書), 番學前不用溫書備課
- 中文課程跟textbook嗎?如是,可否分享哪一套書?教得快嗎?中文用校本書, 程度應比本地小學教淺一年以上
- 真活動教學嗎?小朋友多操練還是多hands on 學習?睇相上堂時係做不同活動
- 英文課堂老師多跟小朋友閱讀嗎?英文多針對聽說、閱讀、寫作?還是多針對操練?英文是第一語言, 學校鼓勵小朋友自己閱讀, 不是老師讀書

xyan7592 發表於 22-10-11 17:53
朋友兩個女都係cais 大女今年升year7轉去esf IS
發現中文水平比起esf差好遠 每晚要惡補中文 話cais只會考 ...

幾年前見過ESF中文,好淺喎。仲淺過ESF?

多謝各位回覆!

wg_ann 發表於 22-10-12 12:13

多謝你詳細回覆!你說得對,我的問題全部從local school角度出發>< 皆因我女兒就是在這些環節出問題,我不想轉校後遇到同樣問題,所以咁問。你好細心呀^_^

admission team 話中文用我愛學語文wor,是她有誤嗎?

Sameemum 發表於 22-10-14 01:57
多謝你詳細回覆!你說得對,我的問題全部從local school角度出發>< 皆因我女兒就是在這些環節出問題,我不 ...

CAIS係國際學校內比較多功課的一間,但完全唔係本地學校果回事。
好多國際學校初小無功課,都係上堂時做

CAIS功課比傳統IS多(傳統初小完全冇功課,有都係一星期一份),但一定比任何一間local school少和輕鬆,你經過LS洗禮, 去到CAIS應該巳經覺得係天堂。
所有IS, 英文一定係鼓勵閱讀,因為冇textbook.

發現中文水平比起esf差好遠 每晚要惡補中文 話cais只會考 ...
你朋友個女係咪真係讀緊ESF?
ESF對中文一向近乎無要求, 我幾個朋友既仔女, 到Y6都仲未識寫自己個中文名喎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

我都覺得唔係esf。。。isf 就有可能

Sameemum 發表於 22-10-14 01:59
admission team 話中文用我愛學語文wor,是她有誤嗎?
係用 我愛學語文,不過係校本版,街外冇得買

我仔剛由另一IS轉去RCHK,就係同樣情況,因為認字量不足,派咗去non-native class。佢之前三年一直在舊IS的near native class, 成績中上,嗰間IS也是教繁體。RCHK 老師話佢哋中文特別深,港島區ESF 轉過嚟可以由native 跌到 non-native

mandy_ng207 發表於 22-10-14 14:18

我仔剛由另一IS轉去RCHK,就係同樣情況,因為認字量不 ...

想問下老師有assess佢中文才分班嗎?係放左去簡體班?還是繁體但淺一班呢?

clkam 發表於 22-10-14 18:12
想問下老師有assess佢中文才分班嗎?係放左去簡體班?還是繁體但淺一班呢?
...

有呀,佢就係唔識做,所以俾人分咗去簡體班。要入繁體班。最基本要求係要做到閱讀理解,冇拼音提供,要自己認一篇大約30字嘅中文去答問題。可能對於大家嘅小朋友來講係唔難,但我覺得其他ESF嘅小朋友應該做唔到,如果佢話連自己名都唔識寫嘅話⋯

本人小朋友在讀cais ,其實所講嘅默書評估,小朋友喺學校已經教識晒,功課亦都唔會太多,對於中文程度,我可以話俾你聽一班裏面嘅同學能力差別可以好大,對於一啲母語本身係英文嘅學外國學生當然會比較困難,中文老師解釋唔可以教得太快,因為就返所有同學程度,但小朋友 G2 已經可以做到簡單閱讀理解,造句,作短文,每一個小朋應該程度不同。有其他同學轉左去Esf , 分享返都係話CAIS 中文深D,所以可能間間分校不同吧。

Kelly0799 發表於 22-10-15 12:23

本人小朋友在讀cais ,其實所講嘅默書評估,小朋友喺學校已經教識晒,功課亦都唔會太 ...

Esf中文有分幾個程度教,CAIS有冇?

Y7和小学情況唔同,大家講緊唔同野。
好多IS, 包括ESF, GSIS,小学中文偏淺(最高near-native), 但到中学会开native stream, 主要係比本身中文係first language 的讀(local school, PTH 母語),入咗呢個stream, 一D都唔淺唔輕鬆,而小學升上來以Eng為first language 個班,就算小學是最高stream, 一般去中學都多數係第二/三stream,除非自補得好勁。

請問用家, 讀CAIS每月開資大唔?除左學費, 仲有無其他費用? CAIS的課外活動是否會另外收費?
‹ 上一主題|下一主題