用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國箍牙
go

[英國] 英國箍牙 [複製鏈接]

請問有冇安排小朋友在英國箍牙的經驗?
因為問過香港牙醫,一定要每月覆診,所以係香港做吾到。

2    0    0    0

霖霖B媽咪 發表於 22-10-9 12:19

我仔喺英國箍 Invisalign, GBP4,500 (已包檢查, 3D scan, 洗牙, 剝牙, 磨牙等所有費用), 有時隔個星期覆診, 有時一個月覆診, 後期會隔疏D。

咁算平,你仔仔係邊個城市箍?我仔係北部,好偏遠城市,唔知去邊度搵牙醫箍!(emoji)(emoji)

霖霖B媽咪 發表於 22-10-9 18:30
咁算平,你仔仔係邊個城市箍?我仔係北部,好偏遠城市,唔知去邊度搵牙醫箍!(emoji)(emoji)
...

試問學校用那位牙醫/那間牙科診所

霖霖B媽咪 發表於 22-10-9 18:30
...
Edinburgh

HeiHeiMa 發表於 22-10-9 16:17
我仔喺英國箍 Invisalign, GBP4,500 (已包檢查, 3D scan, 洗牙, 剝牙, 磨牙等所有費用), 有時隔個星期覆診 ...

香港揾矯齒牙醫幾年前都5萬起,英國好平。

好,我問問學校,但質素係咪都一樣咁好呢?

霖霖B媽咪 發表於 22-10-10 10:59
好,我問問學校,但質素係咪都一樣咁好呢?
有牌子既隱形牙套質料應該有保證, 就算搵香港牙醫, 都係經同一公司訂造! 而且箍牙前照過哂 X ray, 做埋 3D scan, 有不同方案模擬箍牙效果, 有牙醫 follow up, 我諗應該都ok呱! 我仔暫時只箍左幾個月, 未知效果, 但佢都好適應, 冇乜唔舒服!

霖霖B媽咪 發表於 22-10-9 12:19

如果傳統箍牙一定要平圴每月去-次,但用隱形牙套平均2至3個月回診-次,孩子用暑假去箍牙用隱形牙套,聖誕及新年回來!貨比三家可

回覆樓主:

講開箍牙,順便講下見牙醫的野比大家參考。

我孩子定期見牙醫,通常半年左右至9個月見一次。佢睇開個牙醫退休半年,有新牙醫,剛剛今日見完,我孩子早兩星期牙肉有dd痛,醫生話佢準備出智慧齒。接著,牙醫睇到我孩子的牙,似乎在睡眠時大力咬牙,甚至有磨牙出現,於是乎,即比個期下個月再覆診,牙醫考慮替佢訂造牙套,詳情未知。

去英國留學,包 NHS服務,如有需要,大家記得經學校  book時間睇 GP或者牙醫。
‹ 上一主題|下一主題