用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2022 聖心私/聖嘉勒小一面試
go

2022 聖心私/聖嘉勒小一面試

有沒人知今年聖心私/聖嘉勒小一面試考咩?

有人有st clare 校車上車時間表?

聖私5分鐘就出返黎, 但我見有D就見左好耐, 又有D係著聖幼校服去見, 好奇怪, 本校學生同外校生一齊面試?

其實係咪一早睇背景收人架? 見得5分鐘咁少, 問兩樣野就完,
辛苦拍左片到宜家過左成個幾月又無睇過, 你想收背景人士就早講啦, 又要拍片又剩, 拍完又唔睇, 嘥人時間

HK-CR7 發表於 22-10-19 15:06
聖私5分鐘就出返黎, 但我見有D就見左好耐, 又有D係著聖幼校服去見, 好奇怪, 本校學生同外校生一齊面試?

其 ...

我女由入去等到出黎都係15分鐘,佢話好簡單問下,我都唔知佢點揀

條片睇左啦,可以check 下!應該每個都睇下掛

回覆樓主:

我個女話聖私有問檔案嘅嘢 問咗幾幅相嘅嘢, 之後會仲有講故事,15 分鐘到

回覆 haa1160 的帖子

係呀, 但我見好多家長早過我黎都仲未接小朋友走, 我就入去到出黎只係10分鐘, 證明有的會見耐D, 所以我覺得一早已內定

回覆 Greyma 的帖子

我個條到宜家都未睇

我哋冇咁快啊,由交俾老師到佢出黎,有20分鐘

回覆樓主:

st clare 真係勁快

但我女見聖心咗好耐,入去交portfolio,
老師問咗好多portfolio嘅嘢,
之後看圖說故事,。

仲聽咗故事答問題,
又話玩咗夾公仔。
最後老師俾貼紙,讚佢做得好。

salet1212 發表於 22-10-21 22:55
但我女見聖心咗好耐,入去交portfolio,
老師問咗好多portfolio嘅嘢,
之後看圖說故事,。

好大機會。之前我囡又係咁上下,有offer。我記得我係出面都等左幾耐,好幾輪叫咪都未聽到個囡名。

HK-CR7 發表於 22-10-19 15:06

其 ...

聖幼係同外校生一齊見,其實無咩出其,見自己學校當然著著返校服啦,主場之利wo.

利申,我地外校生

回覆 Lightwriter 的帖子

多謝你呀😊
其實我n冇,
但d 人傳話內定😅

salet1212 發表於 22-10-22 19:45
回覆 Lightwriter 的帖子

多謝你呀😊

睇你點定義「內定」
我相信讀聖心幼稚園嘅學生有優勢,但呢樣嘢好合理,始終同一辦學機構

pickballboy88 發表於 22-10-22 20:26
睇你點定義「內定」
我相信讀聖心幼稚園嘅學生有優勢,但呢樣嘢好合理,始終同一辦學機構
...

係呀,聖幼生會被睇高一線都好正常,同時聖幼生亦多選擇,未必take 聖心私offer, 所以唔代表外校生機會少。

聖心時間短未必唔得,當年我女只見5分鐘,快過打針,預咗無點知得咗,仲要我地考幼稚園時無take 聖幼offer,估計學校唔會check applicant’s history。

相反SC 時間長代表機會大啲,當年同組小朋友出晒黎我女仲未出,遲咗10分鐘都有,問返我女佢話NET同佢傾計所以遲出。

Lightwriter 發表於 22-10-23 23:59
係呀,聖幼生會被睇高一線都好正常,同時聖幼生亦多選擇,未必take 聖心私offer, 所以唔代表外校生機會少 ...

剛先呢屆聖幼畢業生只有三十幾人上聖私,即係有八十幾個位俾外校生,所以外校生都大機會架

傻之達人 發表於 22-10-26 18:53
剛先呢屆聖幼畢業生只有三十幾人上聖私,即係有八十幾個位俾外校生,所以外校生都大機會架
...
點解咁少聖幼上返自己小學?

回覆 gtg435i 的帖子

因為好多住中西區的都會抽其他女校,抽得靚就放聖私,因為聖私要錢,所以當back up