用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲讀醫/牙科
樓主: chlemon
go

[澳紐] 澳洲讀醫/牙科  

Dr_Tsuii 發表於 23-3-25 13:16
回覆 happyfamilybaby 的帖子

有無後悔簡咗醫科? 無呀,passion嚟嘅你係citizen嗎?唔係,不過工作2年之 ...
你好吖, 我仔係citizen 但佢仲係香港讀緊中學, 想問下佢考埋dse可以報考澳洲大學既醫科定要黎讀高中呢?

你好,我囡在英國讀緊U6, 也想報澳洲牙科, 請問有沒有AGENT介紹呢?

回覆 JayJayMum 的帖子

re: 你好吖, 我仔係citizen 但佢仲係香港讀緊中學, 想問下佢考埋dse可以報考澳洲大學既醫科定要黎讀高中呢?

DSE同高中(VCE)都可以報
以Monash為例,如果你係Citizen,用VCE成績報,會係交local學費(係international嘅 1/7),不過就好難入,因為VCE係全澳洲比,然後用percentile嚟入。身邊好多朋友都係99.95%,即係每2000個人先有1個人咁高分,至於要至少幾多%先入到,視乎咩cohort。以我果屆為例,正常cohort都要>95%以上;不過如果你係自願去rural嘅話,低至80%嘅我都見過,如果你係原住民(aboriginal or torres strait islander) 低至53%嘅我都見過。

如果你係用DSE成績,你就要去考ISAT。然後一定係用internation嘅名額入。容易啲入,不過學費係local嘅7倍。我當年係DSE best 5 要全部5或以上先可以報名,最後ISAT考咗93%tile入到monash。

Dr_Tsuii 發表於 23-3-31 12:24
回覆 JayJayMum 的帖子

re: 你好吖, 我仔係citizen 但佢仲係香港讀緊中學, 想問下佢考埋dse可以報考澳洲大 ...
“如果你係用DSE成績,你就要去考ISAT。然後一定係用internation嘅名額入。容易啲入,不過學費係local嘅7倍。”

呢點有需要更正。當申請者係持有澳洲護照或永久居民身份,無論你用乜國家考試成績DSE, A-Level, IB, 大學都會以你係local居民身份,以local 學生一樣嘢用VCE percentile 去考慮,,競爭一樣咁難。就算你話想比 international fee 都唔得!所以你試吓去升學展覽搵agent, 當佢哋一知道你係Citizen或者永久居民,就會話我幫你唔到.要自己搞申請。不過呢個資料係幾年前的,唔知而家有冇改變,不過我相信機會好微。

JayJayMum 發表於 23-3-28 10:18
你好吖, 我仔係citizen 但佢仲係香港讀緊中學, 想問下佢考埋dse可以報考澳洲大學既醫科定要黎讀高中呢?  ...
當申請者係持有澳洲護照或永久居民身份,無論你用乜國家考試成績DSE, A-Level, IB, 大學都會以你係local居民身份,以local 學生一樣嘢用VCE percentile 去考慮,,競爭一樣咁難。就算你話想比 international fee 都唔得!所以你試吓去升學展覽搵agent, 當佢哋一知道你係Citizen或者永久居民,就會話我幫你唔到.要自己搞申請。不過呢個資料係幾年前的,唔知而家有冇改變,不過我相信機會好微。

manning2014 發表於 23-4-1 12:01
當申請者係持有澳洲護照或永久居民身份,無論你用乜國家考試成績DSE, A-Level, IB, 大學都會以你係local居 ...

幾年前我女都係用DSE成績+IELTS,無考ISAT,自己經UAC申請大學,佢係citizen,所以交local fees.而家已畢業做緊野。

Yanamami 發表於 23-4-1 12:34
幾年前我女都係用DSE成績+IELTS,無考ISAT,自己經UAC申請大學,佢係citizen,所以交local fees.而家已畢 ...

想請教一下,citizen 入大學係咪只睇成績?

亞仔唔想留喺英國升學,但係citizen 又唔可以先用predicted grades 報,到AL 出results 澳洲出offer 時英國可能已經開咗學,個心有啲忐忑!

manning2014 發表於 23-4-1 12:01
當申請者係持有澳洲護照或永久居民身份,無論你用乜國家考試成績DSE, A-Level, IB, 大學都會以你係local居 ...

“澳洲護照或永久居民,…….就算你話想比 international fee 都唔得!”

這個講法不正確。

澳洲citizen 或PR報大學要申請到Commonwealth Supported Places CSP, 才有澳洲聯邦政府資助,學費正可以平咁多。

因為每年政府批CSP 位有限,有啲澳洲本土生成績唔夠高爭唔到CSP位(但成績達本科入學最低要求),可以申請大學non CSP位。學費要俾full fee, 即international student fee 價錢。

當年有澳洲親戚試過,佢兩嵗移民澳洲,依家喺澳洲已經做咗人老豆。

Chole 發表於 23-4-1 13:26
想請教一下,citizen 入大學係咪只睇成績?

亞仔唔想留喺英國升學,但係citizen 又唔可以先用predicted g ...
我女就衹有DSE同Ielts成績。當年係同時先take中大學位及申請澳洲大學,讀左一個sem再去澳洲開學。

Yanamami 發表於 23-4-1 15:04
我女就衹有DSE同Ielts成績。當年係同時先take中大學位及申請澳洲大學,讀左一個sem再去澳洲開學。 ...

I see.  多謝回覆!

亞仔只報咗Poly U Physio, 成績夠嘅,不過我估佢interview 麻麻,仲未有offer ,所以擔心澳洲有其他selection process ,到時乜都冇唔知點算。

Yanamami 發表於 23-4-1 12:34
幾年前我女都係用DSE成績+IELTS,無考ISAT,自己經UAC申請大學,佢係citizen,所以交local fees.而家已畢 ...

你好,即係我仔仔考完DSE,再自行考埋IELTS 即可報考澳洲大學嗎?thx

JayJayMum 發表於 23-3-28 10:18
你好吖, 我仔係citizen 但佢仲係香港讀緊中學, 想問下佢考埋dse可以報考澳洲大學既醫科定要黎讀高中呢?  ...

唔清楚citizen是怎樣,普通香港學生考完DSE,可以直接考醫科

Yanamami 發表於 23-4-1 15:04
我女就衹有DSE同Ielts成績。當年係同時先take中大學位及申請澳洲大學,讀左一個sem再去澳洲開學。 ...

請問你細女讀哪間大學,姪女入了UNSW.  在香港升小時可能曾經遇過,她佐敦是waiting, CC有offer.

JayJayMum 發表於 23-4-1 16:41
你好,即係我仔仔考完DSE,再自行考埋IELTS 即可報考澳洲大學嗎?thx
...
阿女係中五升中六果個summer考ielts, 考完可專心考DSE, 然後搞Jupas&UAC既申請。

Gloriasogashiwa 發表於 23-4-1 18:10
請問你細女讀哪間大學,姪女入了UNSW.  在香港升小時可能曾經遇過,她佐敦是waiting, CC有offer.
...
SydU

Yanamami 發表於 23-4-1 18:25
SydU

我大仔也讀這間,用DSE成績。

Chole 發表於 23-4-1 15:11
I see.  多謝回覆!

亞仔只報咗Poly U Physio, 成績夠嘅,不過我估佢interview 麻麻,仲未有offer mout ...
UAC 可申請五個options, 自己set個“安全網”囉。

Activehealth 發表於 23-4-1 13:30

“澳洲護照或永久居民,…….就算你話想比 internation ...

噢,不是所有citizen都可以有CSP, 有政府資助讀大學嗎?

Yanamami 發表於 23-4-1 18:30
UAC 可申請五個options, 自己set個“安全網”囉。

多謝提醒!

Yanamami 發表於 23-4-1 18:24
阿女係中五升中六果個summer考ielts, 考完可專心考DSE, 然後搞Jupas&UAC既申請。

謝謝你~~ 再問多少少係邊度報IELTS好呢?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊