用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Delete
樓主: papamama199
go

[英國] Delete   [複製鏈接]

同埋唔明「五顏六色」白人得四五成有咩問題。我最近果間grammar school 白人仲少呀

我地呢度所有 grammar schools 都係最多有色人種,可能初到英國,你未知白人孩子既學術表現係較有色人種低,可以自己去揾D統計數字去睇

我覺得如果你只因為間學校多白人就覺得好D,可能會好錯。事實上我地香港人就係有色人種,咁我地好不碪嗎?我女係全級英文最高分,咁就証明有色人種都可以好 competitive. 多數既有色人種都係 maths set 1 class.有D白人也可以好努力,但統計數字卻反映佢地成績普遍較低,呢個係不爭既事實

papamama199 發表於 22-10-6 09:54
非本地課程,如果係直資學校,又唔一定入到,而且目前傳統學制既香港既學校,坦白講自主度已越嚟越低,EDB ...
提提,其實依家英國已經越嚟越多中資boarding school,可以上網search下,好多大陸人已經睇到呢個商機,掃左好多間學校投資了

貝珠 發表於 22-10-7 18:56
同埋唔明「五顏六色」白人得四五成有咩問題。我最近果間grammar school 白人仲少呀
...

我諗大家唔洗太over react, 我唔知小曳人佢实際係点谂, 但我初到時,也是想小朋友去一個local d既環景讀書, 特別係學好d本土英文.

初到貴境, 人生路不熟, 第一感角當係去間多本地小朋友的學校, 而英国皇室係白人, 段估你唔會角得英国係好少白人呱, 咁如果入左間好多白人小朋友既學校, general speaking, 係唔會唔夠local 吧!

哩d只係顺natural induction而已, 唔需要咁左膠, 一講有色人种就聯想种族歧视, 一講男性女性就話性別歧視, 連廁所门口個公仔都話歧視... 太over react会令到本來一件好简单, 沒歧視成份的事都变得複雜化

回覆樓主:

我果區嘅非白人也是土生土長英國長大,唔係白人先叫local , 烏克蘭新移民都係白人。我冇講歧視,只係希望大家諗濶啲姐。

Anyway, 都係唔好講 枝節,講返主題

worm_store 發表於 22-10-7 21:04
提提,其實依家英國已經越嚟越多中資boarding school,可以上網search下,好多大陸人已經睇到呢個商機,掃左好 ...

未必出於商業考慮

回覆 papamama199 的帖子

心感共嗚, 你有沒有此計畫?

sleung2020 發表於 22-10-8 05:54
未必出於商業考慮

Wales 有名的 St Michael's Llanelli
上市母企其他學校的學生數字 ......

No. of students
School year 2020 2021 | Capacity
-----------------------------------------------------------
Bournemouth 634 631(-0%) | 730(86%)

CATS 1,476 934(-37%) | 2,125(44%)
· London 227 195(-14%) | 400(49%)
· Cambridge 373 279(-25%) | 525(53%)
· Canterbury 410 233(-43%) | 500(47%)
· Boston 466 227(-51%) | 700(32%)

CSVPA 368 246(-33%) | 525(47%)

St Michael's 423 420(-1%) | 480(88%)

Bosworth 311 112(-64%) | 562(20%)
-----------------------------------------------------------
Total 3,212 2,343(-27%) | 4,422(53%)

Acquisition time
Bournemouth Collegiate Dec 2018
CATS Jul 2019
CSVPA Jul 2019
St Michael's, Llanelli Sep 2019
Bosworth Independent Sep 2019

20-F for fiscal year ended August 31, 2021
https://sec.report/Document/0001213900-22-002381/

回覆樓主:

今日先入呢個帖,有啲嘢真係睇到O曬嘴……。
我都有入啲移民谷,每當有人出帖獻計或者分享點樣可以走法律罅或者所謂佔便宜,就會有其他人提醒大家要做好自己本分,唔好影衰香港人, 道理大家都明啦,唔使我多講。
我色盲,淨係知道疫情前去旅行嗰幾年,外國人對亞洲人面孔嘅態度同早年已經有明顯分別。再者,而家係講緊細路讀書嘅問題,如果做家長嘅有啲乜嘢做得唔好,惹人非議,受罪嘅其實只係自己嘅下一代, 短期嘅就可能學校裏面俾人bully(唔一定打你,可能語言上/網上欺凌),長遠就可能影響職場上嘅發展(°香港人°俾人乜嘢印象?}。 唔知樓主諗住細路讀完中學,會唔會留底讀埋大學,甚至留低發展定點呢?
再分享一個例子,未有bno 5+1計劃之前, 碰過一個陪讀嘅家長, 話畀學校發現咗佢唔喺英國陪細路,收到warning,所以諗住bno visa去讀書但係又唔陪讀嘅家長 ,唔好以為冇人check。
唔走正路係有一定嘅風險,細路嘅前途同自己嘅銀包,邊樣重要啲?

大媽爸爸    發表於 22-10-10 16:37

papamama199 發表於 22-10-5 19:08
可能我孤漏寡聞,之前無諗過呢個point,係最近幾個月先肯定,所以攞出嚟開心share吓啫! ...

已經面對面同三大黨議員講咗有香港人濫用bno visa,父母不留英但送子女去讀state boarding school,佢哋會跟進,祝你好運

yuyueng    發表於 22-10-19 16:04
‹ 上一主題|下一主題