用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Delete
樓主: papamama199
go

[英國] Delete  

cow 發表於 22-10-6 15:57
BNO Visa dependents 是可以入讀 state-funded schoolhttps://www.gov.uk/guidance/hong-kong-uk-welcome-p ...

Exactly, 如果有父母(或者只係其一個都好啦)一齊申請BNO visa 留係英國,正常嘅家庭點解要同一地方居住都要分開寧寧舍舍送小朋友去state boarding  school而唔正正規規入讀state day school 呢?好多state day school都係優質教學,有父母照顧陪伴成長而且都係唔駛比學費。如果只係小朋友留係度讀state boarding school 而父母唔會一齊留係英國又點解會符合有BNO visa資格呢?

咁當然如果走法律罅就無野講啦,但上得山多終遇虎,英國嘅政策係好興成日話變就變,正如新上任嘅內政大臣啱啱係太陽報都講因為太多留學生和新移民,要全面檢討移民政策(當中暫無提到BNO visa會唔會係檢討範圍),但可見英國人唔係傻的。所以我之前嘅comment全部都無話贊成或反對應唔應該咁做,只係不斷提醒睇到個post嘅人要有獨立思考,自己做吓research 認識清楚咩係state boarding school,係咩學習環境,有咩pros and cons,有咩risk,如果突然改變政策會有咩contingency plan以免大失預算,兩頭唔到岸。如果咁大個人衡量過後都覺得值得一博,只可以話祝一路順風啦

過客 發表於 22-10-6 16:34
唔好攪錯, 係黃血人先係攞盡著數........用 BNO 5+1 過去既, 多數都係黃 x

一家人用bno visa過去同攞着數完全冇關係, 唔好喺度製造爭端
顏色嗰啲唔該返去bk講,唔好喺ek呢度嘈, 好人衰人唔係用顏色去分, 呢啲爭執拗足三年,請到此為止

longlokma 發表於 22-10-6 18:00

一家人用bno visa過去同攞着數完全冇關係, 唔好喺度製造 ...
同意, 好老土仲分顏色, 有冇品其實不分黃藍🙄另外已有媽媽出post 講即使仔女是BC都要比non uk fee讀大學,
就係因為父母不在英國交稅(連收租都唔計)
咁用呢個方法去讀 boarding state school 都冇意思,因為都唔會有錢比non uk 大學費用, 盞害咗啲仔女兩頭唔到岸😔

external 發表於 22-10-6 20:48
同意, 好老土仲分顏色, 有冇品其實不分黃藍🙄另外已有媽媽出post 講即使仔女是BC都要比non uk fee讀 ...

冇法,太多人重驚香港衰唔夠,重想繼續...

想請教,顺从政策去睇,要大學時成本地生,应該係住滿三年,还是要5+1,拿到BC后呢?如果係后者,即中一便要去讀書了。
是三年还是最少六年后呢?
thx

同意, 好老土仲分顏色, 有冇品其實不分黃藍🙄另外已有媽媽出post 講即使仔女是BC都要比non uk fee讀 ...

冇錯,我識個人全家bc,但全部响HK讀書,就係唔夠錢比佢地响果边讀u!

用BN(O) VISA去讀 boarding state school,  同有無錢比non UK 大學費用,好似無乜關係

無聊睇哂全部留言原來係膠post ,大家吾好浪費時間由佢沈底吧!

醒目開學勳章 貢獻勳章

twhkleung 發表於 22-10-6 22:57

想請教,顺从政策去睇,要大學時成本地生,应該係住滿三年,还 ...
係5年批出永居就有資格

要求係 (1) 永居/BC 身份,以及(2) 入學前3年常住英國

twhkleung    發表於 22-10-7 02:44
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

sp3014 發表於 22-10-6 17:42
Exactly, 如果有父母(或者只係其一個都好啦)一齊申請BNO visa 留係英國,正常嘅家庭點解要同一地方居住 ...
其實又唔係一定嘅
雖然我都覺得呢d state boarding 唔好嘅多過好嘅,但既然有d好野,都值得分開兩地嘅 (我估)

至於應唔應該讀boarding school,其實每個家庭,每個孩子都可能唔同,無話响身邊就一定好,我地放咗個仔去讀boarding, 不過係independent school weekly boarding...
有時年青人,見少d好過成日見住,佢地要d私人空間

恐龍家

如果話一家人唔係齊上齊落,要小朋友讀State Boarding同家人分開係有問題,唔通俾多D錢叫小朋友以international student fee讀Independent school 既boarding 咁樣一家人分開又可以叫無問題?
It is not a matter for you to choose staying or leaving, it is matter if you forget why you need to choose.

小曳人 發表於 22-10-7 02:26
係5年批出永居就有資格

要求係 (1) 永居/BC 身份,以及(2) 入學前3年常住英國

係架,正式嚟講,學生可以俾 home fee 必須同時符合以下兩個條件:
(1)該學生係Year 1開學前已取得永居資格或本身係BC,以及
(2)該學生係Year 1開學前已於英國恒常居住滿3年

近10年都無一項係關於有冇係英國交稅既要求,唔清楚既就得閒上多D UKCISA 睇下相關條文既變化(近幾年更新會多次),而且其實不少大學網站都有寫明

好多BC既子女根本唔符合條件(2),所以梗係要交 international fee啦!

It is not a matter for you to choose staying or leaving, it is matter if you forget why you need to choose.

twhkleung 發表於 22-10-6 22:57

想請教,顺从政策去睇,要大學時成本地生,应該係住滿三年,还 ...
BNO VISA 5+1,要係大學時可俾home fee係要住夠5年兼成功取得永居先得,即保守估計要5.5年先安全,即最遲Year 8 term 3要開始係英國生活
當然首要條件係BNO VISA申請人合資格去申請之居,否則申請VISA時係18歲以下既dependent child係無法申請永居

papamama199 發表於 22-10-7 08:01
如果話一家人唔係齊上齊落,要小朋友讀State Boarding同家人分開係有問題,唔通俾多D錢叫小朋友以internati ...

BN(0) VISA 跟 Tier 4 VISA 要求不同, Tier 4 VISA也要求在英監護人
BN(0) VISA 父/母不在英照顧仔女是遺規的

cow 發表於 22-10-7 10:01
BN(0) VISA 跟 Tier 4 VISA 要求不同, Tier 4 VISA也要求在英監護人
BN(0) VISA 父/母不在英照顧仔女是遺 ...

學校嘅活動好多時都會叫家長參與,加上term break及weekend leave out 嘅時候學生都要返屋企。唔通到時叫監護人公司搞掂? 咁學校都應該會懷疑點解家長吾出現同埋放假都唔接小朋友返屋企喎!
Lilypie 5th Birthday Ticker

回覆 cow 的帖子

根據樓主嘅描述:有錢嘅人就會讀independent boarding正常既人就5十1(在當地),讀state school各取所需
但係有啲人就專係鑽空子、揾着數仲覺得自己好醒🙄
因為冇錢所以要讀boarding State school,咁點樣可以畀到大學學費呢?
搞串咗個party其實其實仲黑人憎
對所有真金白銀比錢或者用正常途徑過去讀書嘅人都係唔公平

其實有時理想同現實又兩樣野,要搵好嘅政府學校唔難,但要入到好嘅政府學校一啲都唔易,好野根本好難輪到香港人,我有朋友真移民過到去,話入到good嘅已經好好,都唔到佢諗滿唔滿意。

aylau 發表於 22-10-7 13:51
學校嘅活動好多時都會叫家長參與,加上term break及weekend leave out 嘅時候學生都要返屋企。唔通到時叫 ...

我大嗰個讀full boarding,有關學校啲嘢,我仲忙過之前晌香港,不過呢個唔係重點

重點係而家有人大大聲公然侵佔英國納稅人資源,一定要制止

Eligibility for paying homefee: I have an impression that in the past, the rules excluded “receiving education alone” as a settled purpose, and so a student attending a boarding school for three or more years without a parent or a grandy in the UK was not supposed to be considered "settled", and that’s why people concluded somewhat that the parents had to pay tax; of course having paid tax could not be a necessary condition because if it were, it would imply that someone from an underprivileged family would have to pay the international fee even when he was born and grew up in the UK for his entire life.  Anyway, I believe that nowadays education has been accepted as a settled purpose, see

https://www.ukcisa.org.uk/Information--Advice/Fees-and-Money/Ordinary-residence-case-law

However, to attend aboarding school in the UK, I believe that every non-BC non-refugee child (under18) should have a guardian residing physically in the UK.  Or…?

醒目開學勳章 貢獻勳章

foxli 發表於 22-10-7 14:23
其實有時理想同現實又兩樣野,要搵好嘅政府學校唔難,但要入到好嘅政府學校一啲都唔易,好野根本好難輪到香 ...
呢句真!
我自己落腳點3分鐘就到一間成個市區最好嘅學校,但係,呢間學校超爆,絕大部份學生係local 白人

派咗去一間ranking 都唔錯嘅 (我地住嘅地方無outstanding/good school 呢樣野,只睇ranking),但就5顏6色,白人可能得4-5成

所以,好野未必到我地揀,已經有個香港仔家長睇唔過眼,轉咗去另一區,ranking 再高d嘅學校 (辛苦個細路囉~)

恐龍家

小曳人 發表於 22-10-7 16:06
呢句真!
我自己落腳點3分鐘就到一間成個市區最好嘅學校,但係,呢間學校超爆,絕大部份學生係local 白人
Ofsted performance 同成績並無直接關係,只睇Ofsted performance揀學校其實好危險,尤其 Ofsted 唔會計independent school 同Wales 既學校