用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何教寫作
go

如何教寫作 [複製鏈接]

小朋友已p3,但寫作依然同幼稚園k3風格差不多,我要如何要教好小朋友?
   28    0    0    0

寫日記

寫作真係好難,就算出去搵補習都未必搵到適合自己小朋友的。我諗比較有效的係多睇書,積累一段時間就會有提高。

寫作好多時唔知點開頭,寫到中間冇嘢寫,所以睇多 D 書真係有幫助,只要小朋友鍾意,中英交小說,漫畫,雜誌都俾佢睇。

Cherryroy 發表於 22-10-5 01:29
小朋友已p3,但寫作依然同幼稚園k3風格差不多,我要如何要教好小朋友?

除看書之外,我覺得常識和增廣見聞也很重要,一來冇墨水點作都作唔出。二來作文題目未必親身經歷,訓練想象力都十分重要。

我小朋友就睇書時間唔多,但佢作文都會有好多idea,通常都滔滔不絕咁,佢就鍾意睇問答比賽嘅電視節目(外國),新聞、天氣報告、財經金融乜嘢都睇(當然有睇卡通片),咁可短時間內從中知道/接觸/吸收到唔同範疇的知識。觀察力強,作文會易上手D,家長都要幫助下,
例如
1.播新聞中,問吓小朋友明唔明內容講咩,佢有咩睇法咁....
2.睇天氣報告,又問吓鍾意陽光普照定打風咁....

2jkidsfather    發表於 23-1-8 13:06

剩係睇書幫唔到d 乜, 睇完係要記得d 詞語. 睇完一本書,叫佢或者你自己揀d 詞語造句或者串句
亦都要自己試下作文,要寫下先有用

回覆 pollywcw 的帖子

這是硬道理hard skill. 100%正確,但我會配合soft skill. 绝不一開始問小朋友任何讀後感,舉例佳句,新學到生字。而是在冇任何壓力下讓小朋友培養閲讀興趣,習慣,經一段時間後,佢發覺可用書中的知識運用到工課中,獲得老師,同學讚賞後,同你分享喜悅時再教佢讀完每本書後需要獲得新知識,這才可得到更多的讚美,那你就成功。其實同培養新同事一樣。

Cherryroy 發表於 22-10-5 01:29

你小朋友係粵定普教中?

回覆 Cherryroy 的帖子

由有質素的Guided Reading開始,推開Perspective先。

我同阿仔講, 作文可以大膽的去寫, 唔一定要跟人, 呢個係自已既空間, 老師係要被逼去睇.

每次作文, 寫週記都不斷拋D話題比佢講, 講到興高彩烈時, 引導佢抽取重點再去發揮, 比一些美詞佢去串連.

由P1到P3, 我理解是:

P1 不斷吸收生字, 學寫及運用句子結構, 重點是描寫人,事, 環境, 由大至小, 由遠至近...
P2  敘述故事先後, 行為, 感想...
P3  敘事時, 開始有文章結構, 例如, 目標, 原因, 經過, 困難, 解決方法, 結果, 感受.

作文幫佢整理Mind map, 把口語更正為書寫文, 加入新的美詞, 作文後要佢記住生詞.

作文由中心部份寫起, 做好左, 你會覺得首段係唔須要花時間去諗咁多.

平日有本生字薄, 每天學5個字, 由課文, 小說, 雜誌文章都可以.
作文時隨意睇下, 都會有靈感.

閱讀文章佢唔肯自已讀, 你都要佢坐定定讀比佢聽, 之後抽問內容.

漸漸你會知道佢喜歡什麼類別書本, 再同佢閱讀.

2jkidsfather    發表於 23-1-8 13:07

其實, 到P3 中文寫作, 知識闊度, 個人觀點, 故事情節要求不多.當然, 學得比課程博係須要, 呢個係學習能力, 思維, 同小朋友夠唔夠"活"有好大幫助.

P1-3, 我見呢D主題既文章, 雜誌文章真係好多人寫:
- 生日會
- 一個下雨天
- 旅行日記
- 秋雨
- 炎夏
- 節日 (農曆新年, 聖誕節....)

果果小朋友寫都唔同....

可以讓他看一些具藝術性,情節特別的電影,激發靈感.
另外,可以引導他思考---發生了這件事之後如何用文字表達出來,什麼要省略,事情對他印象深抑或淺,和自己有何關係,等等.這些是加強文筆必不可少的過程.

回覆 terrenandtania 的帖子

粤教中
‹ 上一主題|下一主題