用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 Engineering
go

Engineering   [複製鏈接]

小兒今年中五,他對數理科有興趣,如大學揀工程,請問有什麼建議,因個人覺得工程在香港較低薪和很難揾食。如電腦或AI 科前景會否較好?請賜教
   52    0    0    0

BK曾經都有類似IT 這個話題,可以參考下。

https://www.baby-kingdom.com/for ... p;extra=&page=1

金融業用了大量大數據和AI。

可以參考下以下這些貼文。

中大CUHK 金融科技Fintech

https://www.edu-kingdom.com/foru ... p;extra=&page=1

這個貼文有提工程課程。

請問科研或科技工程方面 , 有什麼可以選?

https://www.edu-kingdom.com/foru ... p;extra=&page=1

我仔仔都係強數理,DSE讀經濟,物理及M2,

他自小便喜歡砌積木、砌LEGO,用牙籤及其他物料砌模型出來,
喜歡在家做科學小實驗。

我一直以為他大學會選讀工程。
最後,他選擇了讀金融。

所以,真係要看孩子的興趣、成績、市場需要,能力等。

只有毒男先讀工程系Engineering?

https://www.youtube.com/watch?v=T8yBHbg2A7c

Ving 發表於 22-10-4 22:34
小兒今年中五,他對數理科有興趣,如大學揀工程,請問有什麼建議,因個人覺得工程在香港較低薪和很難揾食。 ...

又唔覺工程科難搵食,我見有幾間大公司請大學畢業fresh grad 都2萬起薪,我仔之前做左份Summer intern 間大公司比左個 return offer $21000/月,3年後考到牌有4-5萬
讀Engineering有好多唔同範疇,year 2有d人揀CS都好揾既

港大,科大,中大都係Year 1收生後按GPA成績再分Year 2 major

理工就有分土木,機械,電機,飛機工程.....,全部jupas分科揀

工程科我見好多prefer要有physics,M1/M2

hugub 發表於 22-10-5 10:54
又唔覺工程科難搵食,我見有幾間大公司請大學畢業fresh grad 都2萬起薪,我仔之前做左份Summer intern 間大 ...

你講3年后考到牌,是否完成Scheme A 后開始計?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-10-5 11:19
你講3年后考到牌,是否完成Scheme A 后開始計?
Yes...畢業後行scheme A,考到牌就4-5萬

但電子,電機,機械,土木,建築要去地盤,亦有式微感覺,電腦就正如有人話做it9, Ai,big data 又太新,所以工程科真有啲卻步

Ving 發表於 22-10-5 14:27
但電子,電機,機械,土木,建築要去地盤,亦有式微感覺,電腦就正如有人話做it9, Ai,big data 又太新,所 ...

It9我覺得係d冇實力既人妄自菲薄既稱號,我又唔覺做it唔好,至於工程亦一樣,工程師牌都唔易考架
其實行行都有風險既

或者交返比仔仔決定啦,我以前都有提議個仔讀醫療科,但佢話冇興趣,佢鐘意工程多d

Ving 發表於 22-10-5 14:27
但電子,電機,機械,土木,建築要去地盤,亦有式微感覺,電腦就正如有人話做it9, Ai,big data 又太新,所 ...

工程其實好廣泛,就算將來打算考工程師牌條路都好長,辛苦工又成日要落地盤, 要親力親為,唔識人嘅話呢行都唔易。

電腦範圍亦好廣, 你會發現就算賣電腦嘅都會話自己做電腦,但其實只不過係sales,亦由於香港唔太重視呢個行業,所以人工水平普遍唔算太高。而你所指嘅 IT狗, 就係因為香港公司請人大多數衹係做打雜,做support ,乜都叫佢哋支援做到隻狗咁, 才會有呢個稱號,不過如果你留意下,真正專門做電腦嘅人員查實人工絶對唔差,個人覺得電腦行業亦會係未來嘅十幾廿年最吃香嘅行業之一,但香港嘅科技發展的確比較慢, 局限咗呢行嘅發展亦唔夠專業,如果能夠出國將會好好多。

中五都好大個會有自己嘅諗法, 如果真係有興趣的話就叫佢自己去了解多啲。

Ving 發表於 22-10-4 22:34
小兒今年中五,他對數理科有興趣,如大學揀工程,請問有什麼建議,因個人覺得工程在香港較低薪和很難揾食。 ...

工程都分咗好多科好廣,除咗樓上網友分享過,仲有醫學工程及生物工程。

呢呢排大學有開放日,叫年輕人去睇睇了解吓!

洋蔥頭媽咪 發表於 22-10-6 14:12
工程其實好廣泛,就算將來打算考工程師牌條路都好長,辛苦工又成日要落地盤, 要親力親為,唔識人嘅話呢行 ...

其實很多工程跟地盤冇乜關係,唔係個個想讀土木或者結構工程。

考牌最快係5、6年,唔算長。

gracelam 發表於 22-10-6 17:44

工程都分咗好多科好廣,除咗樓上網友分享過,仲有醫學工程 ...

生物醫學工程收生分數較高,而且讀嘅credit 都多過其他工程。好處就係multidisciplinary program.

如果港大中大會跟醫學院及教學醫院合作,其他大學跟自己Healthcare Dept  合作,還有私家醫院。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

但生物工程畢業生去做醫療儀器維修,銷售,開發,一喺就繼續讀,但最終吾知做乜

但其他如電子工程,機械工程,生產工程在香港還有出路?

Ving 發表於 22-10-12 13:33

但生物工程畢業生去做醫療儀器維修,銷售,開發,一喺就繼續讀,但最終吾知做乜 ...

你講果d唔係工作咩?

政府有 EMSD , HA, DoH。陳凡,薛永恆都係 BME fellow.

跨國企業 GE, J&J, Stryker, Philips, Siemens, Medtronic, Boston Scientific, Merck , Pfizer 都係做這些工作, 都唔失禮呀?

中大校長Rocky Duen 係BME + MD.

Ving 發表於 22-10-12 13:41

但其他如電子工程,機械工程,生產工程在香港還有出路? ...

現在世代,學士學位之後,你可以走不同嘅路,工程係很好的訓練。

香港不少上市公司CEO,老闆,主席都係你噏那些工程出身。

如果冇咗,社會點運作?個個醫生,律師,banker?

ANChan59 發表於 22-10-12 13:58
現在世代,學士學位之後,你可以走不同嘅路,工程係很好的訓練。

香港不少上市公司CEO,老闆,主席都係你 ...
我大囡讀大學3年級(電子與資訊工程), 都諗住轉跑道.
其實係一家四口子
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊