用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 Engineering
樓主: Ving
go

Engineering  

有對可持續能源工程學位有興趣嗎?科大

回覆 ABC-DAD 的帖子

香港應該冇乜嘢做,外國應該可以。

維修有興趣可以讀機械工程,我見港鐵,港燈,中電都有請ME畢業生

暫時工程科畢業好多人考慮入政府or港鐵,上星期六政府考左筆試,阿仔話目測有3xx人考,好似請30人,港鐵同政府都多人爭

hugub 發表於 22-12-1 17:30
維修有興趣可以讀機械工程,我見港鐵,港燈,中電都有請ME畢業生

暫時工程科畢業好多人考慮入政府or港鐵, ...

政府机电工程署EMSD。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-12-1 20:10
政府机电工程署EMSD。
呢個for mechanic
我仔考左見習土木工程師筆試,佢話試題好深,希望有interview啦

hugub 發表於 22-12-2 08:59
呢個for mechanic
我仔考左見習土木工程師筆試,佢話試題好深,希望有interview啦

係呀,你講機械,我所以答機械工程。

hugub    發表於 22-12-2 11:48
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

想問吓Biomedical engineering 呢科前景如何?是否出来做醫療儀器維修?

Ving 發表於 23-1-27 13:38
想問吓Biomedical engineering 呢科前景如何?是否出来做醫療儀器維修?

我之前請幾個都係長駐大陸,做R&D project,operation and quality management , 當然係跟有經驗的大佬,先學醫療設備法律法規,美國FDA,CE的MDD中國NMPA,安規例如IEC-60601。Quality Management System IS0-13485,比較 IS0-900 1複雜好多。又要識Risk Management assessment ISO 16949,還有Usability evaluation。還有如何查專利技術及專利權,避免研究兩年,最後跌咗入人哋嘅專利範圍。

以上大學教皮毛,多數係請業內人士去教。如果冇這係基礎點做產品設計,如何生產,如何質量保證。

設計同時考慮如何生產,定標準,所以在採購,生產工藝, OC ,QA手段都要有實際經驗。

香港幾間大學都教學生去做R &D,認為係最有前途的,但如果基礎唔夠,點做研發。

用兩年多了解咗整個流程,然後選擇自己的能力及喜好,可以做technical sales,procurement, operations ,Quality, installation, repair and maintenance, regulatory affairs RA, RA很多人有經驗轉去藥(emoji)做藥物註册。也有入衛生署的醫療器械辦公室負責醫療設備在香港註冊。

近年多咗醫療設備start up 在香港請 fresh graduates,公司細,乜都要邊學邊做,都係好的訓練。

如果入HA,EMSD就好唔同,他們學醫療設備的product life cycle management,例如如何設計安裝核子加速器,制訂規格去招標,等設備齊全之前做好風水電及安全保護設施,設備到,就安裝,acceptance test,開始運作,後續維修保養,到設備太舊了,要退役,在挑選新設備,同時考慮如何decommissioning個舊設備。上面我舉例加速器,因為有輻射,就要考慮好多風險。

如果入去EMSD,他們有一個特別的工作,他們也是執法,確保用家在以上各環節符合安全及法例法規。

我講咁多係希望看一個產業睇得仔細d,個別工種有豐富經驗,係幾有前途。

就算維修,你看看醫院有幾多設備,不同(emoji)家,不同年代,為香港地方淺窄的customerization。冇這些幕後英雄,醫生都巧婦難為無米炊。

hkpapa852 發表於 22-10-24 14:36
我係香港做IT超過20年, IT個班最搵錢既, 普遍係"sales", 話者入到ibank負責做"搵錢工具"個班人
其餘既呢, 1 ...

其實你唔好講到這樣死和誤導人。IT的範圍好大有分唔同工種。IT support 和純coding 的人工-般。一個8年以上經驗的project manager 月80K以上唔係難,其他走Architect role, IT management, Data Science 和 Technology Ssles年1.5M以上唔係難。

IT的問題係太多人自稱做IT, IT如果你有興趣和背學新野大把發展啦!

barque 發表於 23-2-5 08:00

我相信你絕對唔瞭香港IT行業既生態
8年經驗做PM可以好易搵到份月薪80k既工?

咪就係太多外行人聽得太多呢D美麗既謊言亂咁衝入去扮手IT人攪冧個市囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ANChan59 發表於 23-2-5 00:02
我之前請幾個都係長駐大陸,做R&D project,operation and quality management , 當然係跟有經驗的大佬, ...
thx ANChan59 嘅資訊!!!  家中年青人2024入大學, 今個暑假要開始報名!!!  

jindui 發表於 23-2-6 11:11
thx ANChan59 嘅資訊!!!  家中年青人2024入大學, 今個暑假要開始報名!!!  

你覺得有用就好,我只是講我哋點樣培訓新人,不同公司有不同文化及培訓計劃,加上年輕人未必個個鍾意入(emoji),上國內,所以留在香港發展機會狹窄咗,所以才會有家長以為凈係得銷售,裝機及維修保養。

我在公司之前帶過三個兩個女仔,一個男仔。兩個女仔,一個三年後返香港結婚入咗HA,另一個也是做咗三年返教會做傳道人,個男仔四年後去了另一家公司,做工程部經理。

我也替中大科大理大帶個三個mentees,一個去咗EMSD(理大),行scheme A,已經chartered 咗是正式工程師。一個(中大)在跨國制藥企業香港分公司,做化驗設備安裝及維修。第三個係女仔(科大)入咗化驗室公司做項目管理。

hkpapa852 發表於 23-2-5 16:32
我相信你絕對唔瞭香港IT行業既生態
8年經驗做PM可以好易搵到份月薪80k既工?

今時今日講IT 係冇前途的行業?真係有啲唔明白你

一家三口 發表於 22-10-12 21:40
我大囡仲要讀多2年才2024畢業,所以明年暑假就要開始揾工,   心中已有方向,係一間大型公司,跟本科有沒 ...

MT最初不會定死啦,讓他們milk around 不同部門,或者行業,然後再定走什麼方向。

barque 發表於 23-2-6 12:34
今時今日講IT 係冇前途的行業?真係有啲唔明白你
可能, 大家講ge IT, 唔係同一樣野.
佢講, 真係對著部電腦/或者電腦系統.

而你講ge, 係演進咗: 有數學, 有程式, 有數據, 有分析, 有建構, 有推動系統能力的.

反而, IT只係基本知識. 但, 唔識又唔得.

我細囝身邊全部係CS.
但係, 你要佢去分析? 去做商業建構.
又或者計數,
閱讀數據?

佢哋一直係諗緊個電腦咩!程式咩!

stillgood20 發表於 23-2-6 15:16
可能, 大家講ge IT, 唔係同一樣野.
佢講, 真係對著部電腦/或者電腦系統.

劍橋讀音樂,都要學Coding 呀!
其實係一家四口子

ANChan59 發表於 23-2-6 12:39
MT最初不會定死啦,讓他們milk around 不同部門,或者行業,然後再定走什麼方向。
...

囡囡喜歡返寫字樓多過去工地
其實係一家四口子

一家三口 發表於 23-2-6 16:03
囡囡喜歡返寫字樓多過去工地

明白!

一家三口 發表於 23-2-6 16:02
劍橋讀音樂,都要學Coding 呀!
宜家, AI作曲.
人腦跟電腦合作的大時代.

相反, 唔識得進步. 那會大落後了.

特別係, AI提供選項的速度太快.

可能, 一些指令, 即時製作很多versions修改.

好似, 我現在用手機影相.

一些影相習慣已經改變.

一個場景, 用不同焦距, 不同色調, 再加特效.

stillgood20 發表於 23-2-6 16:26
宜家, AI作曲.
人腦跟電腦合作的大時代.

說得對
其實係一家四口子
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊