用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 Engineering
樓主: Ving
go

Engineering   [複製鏈接]

回覆 一家三口 的帖子

請問轉何跑道

Ving 發表於 22-10-12 16:10
回覆 一家三口 的帖子

請問轉何跑道

MT
其實係一家四口子

一家三口 發表於 22-10-12 16:19
MT

MT 係咩?
P.S. 查到了

回覆 一家三口 的帖子

請問是那一行的management trainee, 跟本科有關係嗎?

Ving 發表於 22-10-12 21:19
回覆 一家三口 的帖子

請問是那一行的management trainee, 跟本科有關係嗎?

我大囡仲要讀多2年才2024畢業,所以明年暑假就要開始揾工,   心中已有方向,係一間大型公司,跟本科有沒有關係?就要睇下間公司派去邊個部門啦!      希望明年順利啦
其實係一家四口子

Ving 發表於 22-10-12 13:41
回覆 ANChan59 的帖子

但其他如電子工程,機械工程,生產工程在香港還有出路? ...

我親人在英國讀機械工程,然後回流香港發展。他說返大陸做廠已式微,好多同學轉行做 building services,即負責地盤的風火水電。餓唔死但無發達,得個做字,除非你好好彩入到政府。這行在美國反而多d機會,可以去車廠發展。

一家三口 發表於 22-10-12 15:40
我大囡讀大學3年級(電子與資訊工程), 都諗住轉跑道.
如果留港發展, 千祈唔好讀呢D同係IT行業發展
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Ving 發表於 22-10-4 22:34
小兒今年中五,他對數理科有興趣,如大學揀工程,請問有什麼建議,因個人覺得工程在香港較低薪和很難揾食。 ...
傳統工程師係香港, 係屬於低調但收入穩定地高既一群
Chartered 咗既 Civil Engineer, Architect, Electrical/Mechanical engineer (大學生普遍8年內應該攞到), 最低收入係香港普遍過5萬一個月,  如係政府部門, 隨時有7萬上

呢D我諗唔係咁多行業可以係8年內可以令到大學業生既月薪變到5萬至7萬(仲可能會更高)呢個範圍

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-10-24 13:38
如果留港發展, 千祈唔好讀呢D同係IT行業發展
hkpap852 : 大囡已經讀大學3年級, 今年才選MAJOR, 選了電力和資訊工程, 係因為這是各類工程中, 她最喜歡電子這科目, 深信喜歡, 自然會讀得好.我兩夫婦讀書少, 並沒有參與大囡選科的意見. 由她自由發展吧!

其實係一家四口子

hugub 發表於 22-10-5 17:52
It9我覺得係d冇實力既人妄自菲薄既稱號,我又唔覺做it唔好,至於工程亦一樣,工程師牌都唔易考架
其實行行 ...
IT狗其實唔係話佢地無實能, 係話佢地無"地位", 只係好似一隻狗咁一停俾人點, 尤其係做IT support 個班
各位自己問心, 用咩心態對待公司班IT support?

IT 行業係香港, 大部份部工搵錢能力絕對不如傳統工程師, 做咗1X甚至2X年既IT head, 月薪可能都只係得10萬8萬(都未必有), 但做咗1X甚至2X年既Chartered Engineer, 月薪普遍都係10萬 (至少都8萬上) 過外

太多香港人睇唔起呢D傳統工程師

一家三口 發表於 22-10-24 13:50
hkpap852 : 大囡已經讀大學3年級, 今年才選MAJOR, 選了電力和資訊工程, 係因為這是各類工程中, 她最喜歡電 ...
係香港做 Electricial enginner 前景遠比做 IT engineer 好

hkpapa852 發表於 22-10-24 13:53
係香港做 Electricial enginner 前景遠比做 IT engineer 好
多謝你的意見. 我會轉達比囡囡知.
其實係一家四口子

一家三口 發表於 22-10-24 14:04
多謝你的意見. 我會轉達比囡囡知.
我係香港做IT超過20年, IT個班最搵錢既, 普遍係"sales", 話者入到ibank負責做"搵錢工具"個班人
其餘既呢, 10過後不少都只係搵得香港平均工資高少少既人工

hkpapa852 發表於 22-10-24 14:36
我係香港做IT超過20年, IT個班最搵錢既, 普遍係"sales", 話者入到ibank負責做"搵錢工具"個班人
其餘既呢, 1 ...
其實係一家四口子

hkpapa852 發表於 22-10-24 13:52
IT狗其實唔係話佢地無實能, 係話佢地無"地位", 只係好似一隻狗咁一停俾人點, 尤其係做IT support 個班
各位 ...

好認同
Chartered 左,人工高好多,也穩定得多。
我弟弟是chartered surveyor,, 即使在
疫情期間,亦容易搵工。

相反,妹妹20年前選information system, 就無咁易搵工了。

工程師係專業,就算去到外國,亦都應該容易搵工,始終有牌,唔係人人做到

hkpapa852 發表於 22-10-24 13:52
各位 ...
不過係本地u入 n展基本上極難突圍,想做都唔知可以報邊科
唔怪之得咁多狀元榜眼去讀醫,IT都少見

想請教一下, 雖然我仔今年 S1, 但都想向各位取下經, 仔仔暫時對維修汽車有興趣, 想問問將來選科應選那個科目 ? 佢本身有色弱, 已知道醫護, 紀律部隊唔會收佢, 所以應該唔會修物理同生物. 謝謝 !!
我見 8 大係米冇一科是關於維修汽車 ?

拿拿利 發表於 22-11-21 10:12
想請教一下, 雖然我仔今年 S1, 但都想向各位取下經, 仔仔暫時對維修汽車有興趣, 想問問將來選科應選那個科 ...

維修汽車係好狹窄,可以讀機電工程,另外將來應該係電動車天下,電子工程亦可考慮。

讀工程,物理及M2係不可不修。

2jkidsfather    發表於 22-11-23 11:59
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

知道, thanks.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊