用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 September intake
go

[澳紐] September intake [複製鏈接]

我了解澳洲大學(例如UNSW) 有九月入學,那麼如果Australia PR, 用DSE 或 GCE A Level 成績,可以四月報九月入學嗎?還是要等到明年一月入學呢?
   1    0    0    0

ElaiUKStudy 發表於 22-10-4 19:26
我了解澳洲大學(例如UNSW) 有九月入學,那麼如果Australia PR, 用DSE 或 GCE A Level 成績,可以四月報九 ...

開學月份,係課程問題,唔係PR問題。

Cecilia66 發表於 22-10-5 13:59
開學月份,係課程問題,唔係PR問題。

我一直都以為係,但係奇怪有個朋友剛剛移民澳洲,兩個仔都係DSE, 佢話要跟domestic student, 要一月先知道有冇offer!

例如UNSW 的Bachelor of Economics , Entry February, June and September

ElaiUKStudy 發表於 22-10-4 19:26
我了解澳洲大學(例如UNSW) 有九月入學,那麼如果Australia PR, 用DSE 或 GCE A Level 成績,可以四月報九 ...

我兒子是澳洲citizen. 去年5月在UAC申請UNSW/USyd/ANU,DSE正式成績upload後,約11月中收到offer.

Gloriasogashiwa 發表於 22-10-5 21:59
我兒子是澳洲citizen. 去年5月在UAC申請UNSW/USyd/ANU,DSE正式成績upload後,約11月中收到offer.
...

謝謝你的回覆,你兒子所選的科目只有Feb intake嗎?

ElaiUKStudy 發表於 22-10-5 22:06
謝謝你的回覆,你兒子所選的科目只有Feb intake嗎?

不是,他本來申請9月開學,但澳洲公民很嚴格,要等10月出DSE證書才接受,7月放榜的暫定成績單不可以,之前並不知道。

Gloriasogashiwa 發表於 22-10-6 12:09
不是,他本來申請9月開學,但澳洲公民比較嚴格,要等10月出正式DSE成績單才接受,7月放榜那份暫定成績單不 ...
澳洲既大學, 對公民 (Citizen) 同持有PR既申請人, 成績等各方面既要求都高D
It is not a matter for you to choose staying or leaving, it is matter if you forget why you need to choose.

Gloriasogashiwa 發表於 22-10-5 21:59
...

請問會唔會先有conditional offer.  我只係聽過有人話會有CO, 但係唔知係咪只比international student

ElaiUKStudy 發表於 22-10-7 21:17
請問會唔會先有conditional offer.  我只係聽過有人話會有CO, 但係唔知係咪只比international student
...

我們在UAC上upload 現有文件,7月再上傳DSE暫定成績單,收到message說需要DSE證書,所以兒子從未收過CO, 直至11月中才收到其中兩間U的取錄。

Gloriasogashiwa 發表於 22-10-8 08:23
我們在UAC上upload 現有文件,7月再上傳DSE暫定成績單,收到message說需要DSE證書,所以兒子從未收過CO,  ...

明白了,謝謝你!

Gloriasogashiwa 發表於 22-10-8 08:23
我們在UAC上upload 現有文件,7月再上傳DSE暫定成績單,收到message說需要DSE證書,所以兒子從未收過CO,  ...
聽女講local除非申請"Early Entry"先會有CO, 如跟大隊UAC申請大學就唔會有咩CO, 都係一齊等HSC成績放榜。

Yanamami 發表於 22-10-8 19:36
聽女講local除非申請"Early Entry"先會有CO, 如跟大隊UAC申請大學就唔會有咩CO, 都係一齊等HSC成績放榜。 ...

咁請問點樣申請Early Entry?

ElaiUKStudy 發表於 22-10-8 22:52
咁請問點樣申請Early Entry?

要去大學網揾,好似唔係間間有。查實我都唔多請楚。

https://www.uac.edu.au/current-applicants/undergraduate-applications-and-offers/early-offer-schemes-for-year-12-students

‹ 上一主題|下一主題