用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 漢莎航空延誤行李7天及行李損壞賠償
樓主: cookie小餅餅
go

[英國] 漢莎航空延誤行李7天及行李損壞賠償

回覆 cookie小餅餅 的帖子

等左10日先收到德國總部email話要當事人簽授權書,先可以由父母代處理。
[上限Euro 1500, 我估冇咩人可以claim得爆。]

回覆 oooray 的帖子

11月填claim form去CS 到依家淨係收到自動回覆的電郵,完全無任何回覆,都唔知有咩方法claim到,最麻煩係旅遊保需要等航空公司出到claim跟住先可向旅行保險claim

Lengmui 發表於 23-1-9 22:43
回覆 oooray 的帖子

11月填claim form去CS 到依家淨係收到自動回覆的電郵,完全無任何回覆,都唔知有咩方 ...
我最近claim过,收到自動回覆的電郵後,大约1個半月就有回覆,佢地話太多人要回覆,通常要等,我跟手再email佢地,比埋英国銀行户口入數,大约1個多星期就收到钱啦。如果你月中都未收到 reply, 你再email下佢地。

回覆樓主:

所以如果坐轉機,電腦產品必跟身,行李只放普通衣物,一件羽絨zip起放入背囊,唔見行李都無咁傷和有衫著

回覆 trendy007 的帖子

我已經來回重覆send過5次比佢哋,依家唯有一直等,因為我係成個喼唔見左同都想知最後可以賠返幾多…….😮‍💨

回覆 Lengmui 的帖子

1. Lufthansa同保險公司只需要收據映相;唔需要正本, 我同步2邊一齊claim;保險公司2個星期左右賠左;2. Lufthansa你要不停係網站feedback,先會有"人"覆你email. 千祈唔好心軟; 要心狠手辣, 不停追殺同一個人。我9月尾submit,中間攪一輪授權; 10月追11月追,12月尾再追;追到1月頭先收到$(我要求比HK$到香港銀行)。

Euro1500有本事claim爆佢。

真係超差, 有得揀都唔會揀漢莎

oooray 發表於 23-1-10 13:47

1. Lufthansa同保險公司只需要收據映相;唔需要正本, 我同步2邊一齊claim;保險公司2個 ...

可唔可以透露下航空公司最後賠左幾多歐元?

回覆 kennis_t 的帖子

大約港幣兩千幾。都係實報實銷。佢遲多幾日咪要買多2件衫同日用品。