用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 想請教有咩方法可以改善中文作文能力
go

想請教有咩方法可以改善中文作文能力 [複製鏈接]

小朋友本身好唔鍾意睇中文,加上有啲固執嘅性格,我試過用好多唔同嘅方法去提升佢中文作文興趣或者能力都唔work,例如教佢作文前用mind map,又例如特登搵佢鍾意睇嘅英文圖書嘅中文版,諗住佢容易啲有興趣睇呢本書,都係唔睇,又有試過讀啲文章俾佢叫佢記住某一啲好嘅字句。但係佢話唔鍾意跟呢啲文章去做,話想挑戰自己。但成日叫我諗右諗,諗吓東都諗吓西都唔攞筆去寫。

唔知有咩辦法可以令佢中文作文好啲,因為下年要考呈分試,所以希望係佢嘅弱項補救一下。

3    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

我自己睇,分兩方面

一係中文語文能力,夠唔夠生字
二係作文能力,鍾唔鍾意作故仔

但似乎佢係對中文無興趣喎~
咁佢英文作文又得唔得?

我仔經驗係,佢中英文能力高,只係唔鍾意作文或者欠缺作文技巧/揾唔到樂趣,佢响一d 英文creative writing 嘅班上過幾年,中文作文都大有進步,但佢本身小5已經追金庸,已識嘅生字好多
恐龍家

小曳人 發表於 22-10-4 21:52
我自己睇,分兩方面

謝謝你回覆

我仔對英文好有興趣,所以英文好。唔鍾意中文,唔肯睇中文書所以生字唔夠,但好彩中文科暫時都應付到考試,唯獨中文作文,佢好似組織能力唔係咁好,諗吓呢樣諗吓個樣,唔知點樣落筆寫個故仔,就算寫到出嚟有時會離左題或者「寫經過」嗰part寫得唔好。而家每次叫佢做中文作文,佢都好似好唔願意咁。

你小朋友好叻(emoji)小五已經睇金庸(emoji)

小曳人 發表於 22-10-4 21:52
我自己睇,分兩方面

可唔可以介紹吓邊度上Creative writing?

醒目開學勳章 貢獻勳章

TY-mama 發表於 22-10-4 22:21
可唔可以介紹吓邊度上Creative writing?
其實係坊間一d英文教室,叫Jolly Kxxxxxx我地有幸跟嘅老師,係佢地做課程嗰位鬼人,所以學咗幾堂已經無咁怕寫週記!

恐龍家

小曳人 發表於 22-10-5 15:34
其實係坊間一d英文教室,叫Jolly Kxxxxxx我地有幸跟嘅老師,係佢地做課程嗰位鬼人,所以學咗幾堂已經無咁怕 ...

謝謝你!

今年學校推薦我小朋友考資優教育學苑,本來我打算幫佢報個英文課程,但今日學校打嚟通知話我小朋友出年9月尾未夠10歲,所以未夠資格報讀(emoji)‍(emoji)而家又要再諗吓有乜嘢可以俾佢讀

醒目開學勳章 貢獻勳章

TY-mama 發表於 22-10-5 15:50
謝謝你!

今年學校推薦我小朋友考資優教育學苑,本來我打算幫佢報個英文課程,但今日學校打嚟通知話我小 ...
你可以照搞入會 screening, 一滿10歲就可以報班,佢地一年分季度出活動
恐龍家

小曳人 發表於 22-10-5 17:28
你可以照搞入會 screening, 一滿10歲就可以報班,佢地一年分季度出活動

今年改咗制度,一定要2023年9月30日或之前滿10歲先至可以報screening(emoji)

TY-mama 發表於 22-10-3 23:40
小朋友本身好唔鍾意睇中文,加上有啲固執嘅性格,我試過用好多唔同嘅方法去提升佢中文作文興趣或者能力都唔 ...

Delete
‹ 上一主題|下一主題