用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有英國護照係英國讀書會唔會有著數?
go

[英國] 有英國護照係英國讀書會唔會有著數?

如題,有英國護照會唔會比bno學生有優勢?

happylife0709 發表於 22-10-3 12:23

我直覺:
起碼唔洗申請visa, 有英國護照的,直入英國。

其他方面如學費或搵工,我唔肯定,相信有家長會熟一點。

TTEE1819 發表於 22-10-3 12:37

我直覺:

- 交本土學費要符合條件.
- 入大學就交international fee, 可能會較易入

讀私校唔洗交按金囉。

回覆 happylife0709 的帖子

除非間學校有(自訂)收海外生quota,否則揸咩護照冇咩關係。就算有quota,如果你好標青或者好適合學校,國際生佢都照收。

好處唔使申請VISA,另外如果想起英國讀醫,會好過無英國護照既。

happylife0709 發表於 22-10-3 12:23

1. 唔駛申請VISA2. 讀大學前三年都係留係英國, 就可以local fee 讀英國大學
3. 如果符合local fee 資格, 普遍都可以申請到學費資助 (借錢為主)

It is not a matter for you to choose staying or leaving, it is matter if you forget why you need to choose.

掌握唔到你問乜。係咪:

Scenario 1: 有英國護照,但係唔知應唔應該透露俾學校知?

Scenario 2: 無英國護照,六、七年後先會入學,宜家應唔應該用bno申請5+1?

優勢又係指乜?

優勢

kaplanmeier 發表於 22-10-3 14:43

掌握唔到你問乜。係咪:

scenario 1,想知會否有學費減免。

英國私校係有bursary系統(因為全部申請咗charity牌照嚟減免稅,照規例一定要攞某百分比學費嚟資助本地貧苦學生)。不過申請bursary要經過審批,要睇家庭財務狀況。除非佢好有原因收你小朋友,否則佢會用bursary嘅錢幫助咗在地嘅本地人先。始終因為charity status,盤數要攤出嚟,要解釋點解用錢幫個住外地嘅,唔幫個本地嘅。

happylife0709 發表於 22-10-3 15:49

讀大學,如果只係BC仔女在英國,父母住在香港,都係要交international fee...因為父母在佢入大學前3年??? 無在英國交稅...入大學前,大學會發問卷,來決定交邊種學費..

我同事係英國白人,在香港工作多年,個仔返英國讀大學交international fee..佢係咁同我解釋

想交local fee, 我聽過有幾種方法,你唔嫌煩可以試下鑽研下法律..

wloi 發表於 22-10-3 16:32
讀大學,如果只係BC仔女在英國,父母住在香港,都係要交international fee...因為父母在佢入大學前3年???  ...
最好睇清楚本Passport 係邊類, UKCISA 有講清楚攞 Home fee 要咩條件 (BC 同 BOTC又有D唔同)
但無一個要求係父/母必須在UK, 基本上都係話開學前三年個學生都已長期居住係UK
It is not a matter for you to choose staying or leaving, it is matter if you forget why you need to choose.

happylife0709 發表於 22-10-3 15:49

BC 讀大學交 local fee 要符合條件
有私立中小學收國際生學費高於本地生

https://commonslibrary.parliament.uk/eligibility-for-home-fee-status-and-student-support-in-england/

https://www.ukcisa.org.uk/Information--Advice/Fees-and-Money/England-HE-fee-status

如果申請Medical School, 有英國護照應該比國際學生容易啲入。

Poyau 發表於 22-10-3 17:48
BC 讀大學交 local fee 要符合條件
有私立中小學收國際生學費高於本地生
再補充一下 (我之都提過), 只要符合Home fee資格, 就可以申請大學Grant/Loan
https://www.gov.uk/student-finance/who-qualifies?step-by-step-nav=18045f76-ac04-41b7-b147-5687d8fbb64a

BNO VISA取得永居後, 同BC係英國住夠3年, 先有資格讀大學俾 Home fee

2jkidsfather    發表於 22-12-1 21:02

回覆樓主:

好似是否英國居民,如果想晌英國讀醫,難入易入有啲影響

回覆樓主:

阿女BC,讀boarding school,但父母在香港住,學校都係當non UK 收費,因為佢話我地冇係英國交稅,我地英國樓收租交稅唔算嘅

2jkidsfather    發表於 22-12-1 21:02

小沁 發表於 22-10-3 22:36
阿女BC,讀boarding school,但父母在香港住,學校都係當non UK 收費,因為佢話我地冇係英國交稅,我地英國樓 ...

學校是否一視同仁?
BC 父母外地工作 仔女留英收 Int'l fee?
HM Forces 外駐 仔女寄宿收 Int'l fee?

回覆 小沁 的帖子

其實而家私校收費已經冇分local或者international ,一律係咁多(我三十年前讀嗰時就有)。local學生如果負擔唔到學費就可以申請bursary,不過好似我上面咁講,盤數要攤出嚟解釋,所以學校為免麻煩,應該都會優先用係local學生身上。