用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖言 v 銀禧
go

聖言 v 銀禧 [複製鏈接]

我朋友嘅小朋友入咗銀禧,經常強調銀禧完勝聖言
我係觀塘友,知道聖言好好,銀禧唔係好熟,只知係b1
請教高手,銀禧真係咁好?

利申: 我小朋友三年班,兩間都唔關我事
   1    0    0    0

Bearyguy 發表於 22-10-3 11:24
請教高 ...
但我有親戚In聖言話好難

沒有最好,只有最適合自己小朋友的,或許銀禧男女校雖然banding低過聖言,她覺得好就ok~

請教高 ...

一間B1B完勝另一間B1A, 係好令人振奮嘅事,可否叫你朋友俾多啲details?

DD仔 發表於 22-10-3 15:24
一間B1B完勝另一間B1A, 係好令人振奮嘅事,可否叫你朋友俾多啲details?
我fd 一直用 冇得比, 梗係好好多  等字眼令我一直好疑惑上黎問一問結果應該與事實不符
多謝大家指点迷津

請教高 ...
因為銀禧有"女"囉!
It is not a matter for you to choose staying or leaving, it is matter if you forget why you need to choose.

Bearyguy 發表於 22-10-3 17:55
我fd 一直用 冇得比, 梗係好好多  等字眼令我一直好疑惑上黎問一問結果應該與事實不符
多謝大家指点迷津
...

情人眼裡出西施你聽過嗎

LeeCC    發表於 22-10-4 18:55

kf94 發表於 22-10-4 18:44
而家面試講情人??
一流嘅比喻

多謝

講嘅係你朋友,你唔直接問佢點完勝?

銀禧肯定係好學校,無可置疑。
銀禧女生數目真係完勝聖言。
如果講到DSE成績,咁就真係似乎聖言完勝銀禧。

據某DSE網站,主要收集學校自行公布收據。
銀禧:聯招課程取錄比率87.2%
聖言:聯招課程取錄比率97.5%
*相差係10%,唔係講笑。

銀禧:考獲本地學士課程最低入學要求 (3322+2) 80.8%
聖言:考獲本地學士課程最低入學要求 (3322+2) 89.1%
* 3322+2 最低入學要求唔代表大學有學科接受呢個分數。相差係8.x%,絕對係唔少。

聖言:4+以上67.8%
銀禧:無數據
4+如果無跛腳,加多科19分好正常,安全地保底8大學位課程幾穩陣。

回覆 無知人 的帖子

多謝指教睇完之後,聖言果然好强

回覆樓主:

銀禧是好學校,大約b1b,出過榜眼。
自行衹in 100+人。
坊間通常喜將銀禧和黃芴南作比較。
銀禧校舍舊和細。
個人認爲KL3內衹屬第三類熱門
1st: lsc / mcs
2nd: 3寶
3rd: wfn,銀禧

聖言觀塘最hit

請教高 ...

我認識銀禧其實係基於呢個帖入面 hkpapa 介紹:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3858394&page=6&pid=48974522#pid48974522

似乎又俾 hkpapa 講中, 自從 hkpapa 出完 post 後銀禧校網就搵唔到任何公開試成績同畢業生去向既資料
It is not a matter for you to choose staying or leaving, it is matter if you forget why you need to choose.

papamama199 發表於 22-10-5 14:49
我認識銀禧其實係基於呢個帖入面 hkpapa 介紹:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&t ...
8.1 HKDSE 2020-21There were 125 students who took part in the HKDSE 2021, with 81% of students attaining theminimum university requirements for degree programs at 33222 or better. The best three subjectsachieving a high percentage of level 4 or above ranging from 88.5% to 72.7% were Geography,History and BAFS respectively. The best result attained was 32 points in the best 5 subjects(including M1/M2). The percentage of students attaining JUPAS offers was good. Thisyear, 87.2% of students were awarded JUPAS offers, and a total of 77.6% of students were givenJUPAS degree offers in this cohort

銀禧School Report 2020-2021, 只有“最佳3科: 4+”。其實銀禧是不是B1B?還是只是B1C?

根據hkpapa852:

Banding

4+

5+

B1A

75%

35%

B1B

60%

25%

B1C

45%

15%

B2A

35%

N/A

(多謝Poyau提供)

DD仔 發表於 22-10-6 10:57
8.1 HKDSE 2020-21There were 125 students who took part in the HKDSE 2021, with 81% of students attai ...
我比較同意 hkpapa 呢番說話:
坦白講, 一間要達B1B水平既中學, 除非係4主科都平均地強 (全部達4+率係6X%), 否則數學科好大機會係過70%, 而且係大路選修科如 Phy Chem Bio Econ, 正常都會有至少1科較突出, 即係4+又會突破70%. 但銀禧多年嚟公佈既數字, 似乎見唔到. 所以極大機會, 佢都只係一間徘徊係B1C/B之間既中學囉!

果個帖被關了。唔知係咪有d乜野不實陳述定其他原因。

DD仔 發表於 22-10-6 10:57
8.1 HKDSE 2020-21There were 125 students who took part in the HKDSE 2021, with 81% of students attai ...

銀禧2021年33222及聯招學位%
皆低於同區兩間 B1C 丘佐榮及九真
數字上銀禧應有 B1C 未知是否 B1B

2021年 黃笏南 | 銀禧 | 丘佐榮 | 九真
--------------------------------------------------------
3322率 81.5% | 81% | 82.2% | 83%
聯招取錄 84% | 87.2% | 89.8% | 84%
聯招學位 63% | 77.6% | 80.5% | 81%
學位比例 75% | 89.0% | 89.6% | 96%

Poyau 發表於 22-10-7 03:36
銀禧2021年33222及聯招學位%
皆低於同區兩間 B1C 丘佐榮及九真
數字上銀禧應有 B1C 未知是否 B1B

咁樣講法,銀禧一定係B1C
‹ 上一主題|下一主題