用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 夢醒時份⋯ ⋯
樓主: ANChan59
go

夢醒時份⋯ ⋯   [複製鏈接]

stillgood20 發表於 23-3-22 09:44
取暖?
還是取笑.

自嘲!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-3-22 08:33
我哋又圍爐取暖?!

相信唔少人一早好覺,來來去去嗰幾個

ABC-DAD 發表於 23-3-21 18:36
一般寫「刀」會暗指美刀,US Dollars?
我跟你交流,
變成這樣.

極之討厭.

stillgood20 發表於 23-3-22 10:40
我跟你交流,
變成這樣.

咁你去唔同嘅場就有唔一樣嘅秩序啦。圍同被圍,To be or not  to be?

乖啦,咩朋友都傾下,你上天入地都得…咁入我數啦,飲啖茶沖個熱水涼就無嘢。

PS 《哥林多後書5:16-19》

希望這個有意思的貼回歸教育為主題,建議不斷離題(教育)的新舊網友自己出帖,各自精彩。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

香港醫管局周六(1日)起一連兩日在英國倫敦舉行招聘會,由行政總裁高拔陞親自招募非香港培訓的當地醫科生和執業醫生,來香港公立醫院工作,希望短時間內吸引100名海外醫生來港。當局指,招聘活動吸引超過500人在現場及網上參與。

高拔陞表示,香港醫院的工作模式和治療方案與英國很相近,相信問題不大。高拔陞又強調,每一名來港工作的醫生,醫管局都會提供專科培訓,完成後可取得專科資格,5年後成為副顧問醫生。他又稱,識講廣東話並非必要條件,部分專科例如病理科、放射治療和麻醉科,較少機會與病人溝通,可以吸納外籍醫生。

據醫管局介紹,招聘會歡迎所有醫科生、醫科實習生、受訓醫科生及專科醫生參加,醫管局會即場及線上為合資格參加者提供工作機會。招聘有6大賣點,包括年薪高達92,772到188,088英鎊(約港幣約89萬至180萬);有25日年假;15%低稅;專業培訓及晉升機會等。

人工高,工作量也高,Hourly rate 可能差唔多。

預計英國及澳洲港人海外畢業醫科生及新入職醫生,會有人因為人工,家人願意回港服務,但補千多人空缺不容易。

噔噔噔噔,最後大灣區輸入醫生就明正言順。

ANChan59 發表於 23-4-5 12:32
香港醫管局周六(1日)起一連兩日在英國倫敦舉行招聘會,由行政總裁高拔陞親自招募非香港培訓的當地醫科生 ...

先明正言順1:10,之後百份百。

barque 發表於 23-4-5 16:45
先明正言順1:10,之後百份百。

我才疏學淺,未聽過一個大機構會派CEO去請人,而且去競爭對手門口「搶人」,觀眾應該唔係我哋小市民。

香港一直在medical technology 非常領先,因為我哋冇醫療設備先註册後使用的法例,很多時靠生物醫學工程師判斷使用安全性,醫療專業的臨床經驗判斷療效,還有高薪養廉。打破這些傳統,是好是壞,大家拭目以待。

可以出現咁多空缺,醫管局嘅管理工作真係幾好做。

ABC-DAD 發表於 23-4-6 03:02
可以出現咁多空缺,醫管局嘅管理工作真係幾好做。

15 %退休,其他大部分移民,移民原因關政府政策及法例變更多啲,跟錢及稅率無關。

引入大灣區醫護人員,醫委會讓路,一條龍服務,醫管局做唔到嘅。

另一個情況係走嘅係有經驗的醫生,補充嘅係新仔或者有限經驗醫生,經驗係補不回來。

工時長高負荷這個問題,醫管局可以解決嘅。

ANChan59 發表於 23-4-6 08:18
15 %退休,其他大部分移民,移民原因關政府政策及法例變更多啲,跟錢及稅率無關。

引入大灣區醫護人員, ...
醫管局成立多年啦,工時長,高負荷一直係無解決過嘅問題,否則點會走咁多人?理應係能解決嘅資源管理題目,公私營系統協調嘅題目,有足夠人性化去處理會走咁多人咩?

管理層用左幾多資源在自己薪津福利之餘,醫學研究嘅出路好似一般,好現實,高薪搶奴才,把專業轉化為服務業,就係人才流失嘅一個盲點。

我某舊老細講,頂頭係高人,佢都只係高級妹仔,大家收錢做妹仔,好正常。

Nice,有人樂意,咁某部份如我,視勞資關係唔等如家僕,可能個代價人人唔同。

教育結構裏面過份看重物質獎勵,越早跳出呢種制約,年輕人嘅空間越寬廣。

做夢跟夢想就有本質上分別。

ABC-DAD 發表於 23-4-6 11:02
醫管局成立多年啦,工時長,高負荷一直係無解決過嘅問題,否則點會走咁多人?理應係能解決嘅資源管理題目, ...

醫學研究不是HA的mandates,只係兩間教學醫院配合兩間醫學院而已,我又唔會將個責任交俾佢。

但係HA怕孭鑊,很多研究項目,臨床測試會無法實行,百般刁難,例如保險,醫療責任等等,ITC肯出保險,但都不容易。

高薪妹仔打工原則,不求有功但求無過。

ABC-DAD 發表於 23-4-6 11:17
教育結構裏面過份看重物質獎勵,越早跳出呢種制約,年輕人嘅空間越寬廣。 ...

你我都看到跳出這個制約不容易,因為香港社會在這個制度上很難改變,上位者要做但要跟國家對香港的定位,既有利益集團及階層怎會肯放棄呢?在和諧的大前題下,要等到2047吧。

阿仔唔去投行都俾人問長問短,直接d係鄙視,到海外發展又幾好,班人又轉調頭覺得好,好在阿仔EQ高,冇乜感覺。

ABC-DAD 發表於 23-4-6 11:18
做夢跟夢想就有本質上分別。

一個瞓著過,一個冇!

ABC-DAD    發表於 23-4-6 19:48

ABC-DAD 發表於 23-4-6 11:02
醫管局成立多年啦,工時長,高負荷一直係無解決過嘅問題,否則點會走咁多人?理應係能解決嘅資源管理題目, ...

在兩間教學醫院,部分Asst Consultant 及 Consultant 有掛醫學院另一個銜頭,Asst Clinical Professional,Clinical Professional 。除了HA工作,也負責教書及醫學研究,比重我就唔識分。

他們出paper係掛醫學院而不是醫院的排頭。

ANChan59 發表於 23-4-6 12:34
在兩間教學醫院,部分Asst Consultant 及 Consultant 有掛醫學院另一個銜頭,Asst Clinical Professional ...
專業嘅嘢,由返專業嘅去操心啦。
解決問題 VS 問責,邊種易交差咪做邊樣,咁做妹仔嘅,畀人鬧下就過到骨,又何妨?

妹仔文化…人才,希望在明天,瞓個好覺,為夢想腳踏實地去衝下囉。

唔關我事啦,明早又出發體驗生活。

ABC-DAD 發表於 23-4-6 19:25
專業嘅嘢,由返專業嘅去操心啦。
解決問題 VS 問責,邊種易交差咪做邊樣,咁做妹仔嘅,畀人鬧下就過到骨, ...

你就好啦!

ABC-DAD    發表於 23-4-6 23:10

上星期在三大之一教書,今次教碩士課程,學生人數40人左右,一半香港,一半國內。因為冇要求學士學位相關,部分是其他工程學士,轉讀碩士,爭取經驗及學歷。

我問問題,他們的反應都唔錯。到他們問我問題,其中有三條問題都非常有意義,可能他們都是有工作經驗,而且相關經驗,有些是工作上的實戰問題,都唔易答,或者之前在公司都問過人,但可能未必滿意個答案。,

三個小時過去,我睇中三個學生,兩個香港,一個國內,都好有潛質。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊