用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 夢醒時份⋯ ⋯
樓主: ANChan59
go

夢醒時份⋯ ⋯  

stillgood20 發表於 22-11-21 10:07
人生由未出世,已經開始奇妙旅程.
又有緣份,命運,…

我冇咁玄嘅!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ABC-DAD 發表於 22-11-22 09:03
幾時先夢醒?

在升學選科就業前途類別嘅貼,留意到好多好多要Spoonfeed 嘅問題,而大部分都希望問到Tips。 ...

非常认同。

很多事情都是沒有什么捷径,着数,加上每个人的性格际遇不同,好难照抄,我相信冇乜critical success factors ,我反而相信critical failure factors 。

所以价值观,life skills才是最重要的贯输及训练。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-11-21 08:35
很正的描述,我之前聽過是黃重光教授的分享!
冇聽過黃重光講,要上網找找先。

今年估計出生人數是3萬5,去年是3萬8, 反而2003都仲有4萬7。 呢個環境真係要搶人了,不過我估補充嘅應該大部份係基本勞工。

akys 發表於 22-12-27 00:58
今年估計出生人數是3萬5,去年是3萬8, 反而2003都仲有4萬7。 呢個環境真係要搶人了,不過我估補充嘅應該大 ...

用到個搶字,其實即係說明本身全無有利條件,無法吸引而需搶,即夾硬黎。唔知上頭知唔知個意思?

akys 發表於 22-12-27 00:58
今年估計出生人數是3萬5,去年是3萬8, 反而2003都仲有4萬7。 呢個環境真係要搶人了,不過我估補充嘅應該大 ...

睇多兩年啦,做人計划係要天時地利人和,現在乜條件都冇,跌係好正常。適合生育年齡果班可能出生率應該高d,不過不是在香港。

2003年SARS 只係維持了半年左右,今次差唔多三年零八個月,才會復常。今次疫情對香港及全球影響好深遠,香港今次遲遲不敢開放,先機盡失。

搶人都係要講條件,現在香港憑什麼去搶人,目標對象是否真正對香港長遠有幫助?

我最近想,走咗美斯及C7,執返個青年軍或者預備組仔,咁就0k?希望他們有朝一日轉成GOAT,這樣想法嘅人,係叫唔醒嘅。

Yanamami 發表於 22-12-27 01:16
用到個搶字,其實即係說明本身全無有利條件,無法吸引而需搶,即夾硬黎。唔知上頭知唔知個意思?

...

個搶字,可以當作䅪極d咁解,在商界係正面嘅。

換位思考,阿仔咪係兩間大公司搶人(才)之下嘅得益者。過咗個window,現在你更叻都未必有機會。

ANChan59 發表於 22-12-27 07:34
個搶字,可以當作䅪極d咁解,在商界係正面嘅。

換位思考,阿仔咪係兩間大公司搶人(才)之下嘅得益者。過 ...

正如你上面講,雙方旗鼓相當仲可以話積極下,實力懸殊用個搶字,就更顯不自量力。

再過幾年生育還境就會改善?這是樂觀想法。身邊有能力走的年輕人都走了,都會在外國建立家庭吧。不能走的,有些會延續,有些會選擇不生,不過,我十分相信會繼續有外來人口移入填補勞動力,無論是低層還是“管”理層,以達進一步同化。

Yanamami 發表於 22-12-27 09:52
正如你上面講,雙方旗鼓相當仲可以話積極下,實力懸殊用個搶字,就更顯不自量力。 ...

咁吹口哨壮胆也是人之常情!

Yanamami 發表於 22-12-27 09:52
正如你上面講,雙方旗鼓相當仲可以話積極下,實力懸殊用個搶字,就更顯不自量力。

再過幾年生育還境就會 ...

识人原来想去伧敦做金融工作,但现在那边招聘较慢了,於是转新架坡,机会是多好多,引证之前网友说多谢香港政府的大礼。

No turning back.

不过新架坡在不少青年才俊眼中,是另一个较懂得包装的极权国家。过去都係踏脚石,两三年后咪又係转去纽约倫敦。

ANChan59 發表於 22-12-27 10:07
识人原来想去伧敦做金融工作,但现在那边招聘较慢了,於是转新架坡,机会是多好多,引证之前网友说多谢香 ...

除左金融業,其實各行各業,好多國家(唔止星加坡)都明白,人就係生產力,係推動一個國家繼續向前既動力。NZ一個羊比人多既國家都加入“搶”之際,我國所有政策不以人為本,人民躺平係必然既事,憑咩去搶?講番HK,以前就話稅率低,自由開放,機會多吸引人黎,家下淨番個稅率低都搶唔到人才,人地情願係其他地方交重都唔黎,可見大家都唔願提既自由與公正已不復再,而呢個重點比稅率低更不可缺少。好似Simon明明清白都被屈去嫖,有人明明被捉姦在店都可以脫罪,揾鬼黎搏?美國律師被無端端判完番去都唱“好”香港啦。

真正no turning back.

Yanamami 發表於 22-12-27 10:56
除左金融業,其實各行各業,好多國家(唔止星加坡)都明白,人就係生產力,係推動一個國家繼續向前既動力 ...

2024年起香港會採取OECD的global minimum tax, 大型跨國企業在全球各地都要繳交最少百分之十五企業稅, 香港利得稅率為百分之十六點五, 但因海外利潤免稅及其他豁免, 實際利率低於百分之十五, 日後企業低稅率吸引力又少

Yanamami 發表於 22-12-27 10:56
除左金融業,其實各行各業,好多國家(唔止星加坡)都明白,人就係生產力,係推動一個國家繼續向前既動力 ...

香港入息税率低,不过加埋“房产税”,就一啲都唔平,有什么吸引力呢!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873710

大家鬥快

Yanamami 發表於 22-12-28 12:10
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873710

其他先進國家多謝晒大禮。

香港鎭長大條道理引入隣近地區醫生,因為好過冇人呀!幾委屈呀!

根本不會反省或者漠視年輕一代的意見。

Yanamami 發表於 22-12-28 12:10

我看了,幾全面調整,香港應該屬於特別地區,其他项目都彈性咗。

我識三個家庭都係父母家庭團聚,都係這兩年嘅事,子女都係高學歷,例如博士,專業在音樂,大學教育,healthcare。

ANChan59 發表於 22-12-28 12:19
其他先進國家多謝晒大禮。

香港鎭長大條道理引入隣近地區醫生,因為好過冇人呀!幾委屈呀!:hap ...

鎮長阿頭廢呀,係咁上下啦,大家一鑊泡。
一啲都唔係委屈,係配合。咁咪可以加速換血同化。

ANChan59 發表於 22-12-28 12:32
我看了,幾全面調整,香港應該屬於特別地區,其他项目都彈性咗。

我識三個家庭都係父母家庭團聚,都係這 ...
我無興趣養魚.太太喜歡.
兩年多前.所養的孔雀魚,只剩一條.
我想老婆唔想見到最後一條魚走.
所以,自己去旺角挑了一包5條小魚.

我把整套魚缸換了.
5條魚.高峰期.魚缸內,有三代,差不多一百條魚.

如是者.兩年下來,大大話話七八代魚了.
現在.有三十多條.

不過,我留意.近兩三個月.沒有新的魚BB.

今天仍是休假.
做幾件事.
其中.
剛買了新小魚.

stillgood20 發表於 22-12-28 17:00
我無興趣養魚.太太喜歡.
兩年多前.所養的孔雀魚,只剩一條.
我想老婆唔想見到最後一條魚走.
第廿五號宇宙

Yanamami 發表於 22-12-28 17:51
第廿五號宇宙

是的. 很類似.

生態, 和心態.

香港也好像如此.

有點螺旋循環. 問題, 是怎樣打破這循環???

更生換代? 茍言殘存? 讓系統老化?

---

其實, 同一個生態, 換一下心態. 結果便不一樣.

除了25号實驗.

另外, 有一日本漫畫. 20/21世紀少年.

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊