用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 夢醒時份⋯ ⋯
樓主: ANChan59
go

夢醒時份⋯ ⋯  

beastiebistro 發表於 22-10-7 18:13

- 英國方面,最好嘅純數本科應該係劍橋。佢嘅maths tripos係出名難。從前math係劍橋嘅神科, ...
MIT,Harvard, Stanford, Princeton 都唔夠膽諗如果有機會,唔知是否postgraduate 夠資格去申請。

還有,見到本地大學,有唔少和海外名校一起開的Dual degree,有些可能三間大學一起。每一間讀一年,最後三間大學dgree. 這些值得考慮嗎?

回覆 b3410 的帖子

呢樣我真係冇研究。
就咁睇,如果啲大學都係好大學,喺最終攞學位角度當然冇咩問題,好似好著數添。

但係喺我角度,讀書唔係淨係睇最後攞咩學位,過程先重要。我覺得世界好大,小朋友應該襯後生去「認真」體驗一下。如果每度都係蜻蜓點水咁得一年,斬埋頭頭尾尾可能實際得9個月,莫講話體驗風土人情,識多個朋友都難。

而且啲僱主都唔係傻嘅,20頭靚仔有兩三個degree,都會睇清楚點得返嚟。佢哋有幾value呢啲dual/triple joint degree,我唔敢講。讀緊嘅時候揾intern/placement我諗亦唔容易,因為要準備去另一個地方。

冇乜深入研究,純屬個人睇法。

Yanamami    發表於 22-10-8 12:31

在美國讀STEM, 可以好好玩、也可以好爭扎。

開學一個多月,已經有家長在Fb 群組問點樣改善、邊度有1:1 tutor, Physics 1, Comp Science 對某啲在High Sch 時無讀AP課程的學生原來好唔容易。

我哋就勸勉個仔,唔好鬆毛鬆翼,因為Y2修讀的科目才見真章,到時就知。

所謂humanity又唔係要修好多credit, hea 起上嚟修英國文學同中國文化也可作罷。

反而,最正係參加club的活動。我仔投入最多時間學「砌車」,真係砌一部buggy,是最快樂的時間。

而像他這種對STEM 學科充滿熱情的年輕人,其實在香港八大之中不乏人才,期待香港有足夠工作機會/internships 讓他們發揮。

培育人、留住人、然後才招攬人。
良禽擇木而棲,我哋是棵「好木」嗎?

Yanamami    發表於 22-10-8 12:29

Radiomama 發表於 22-10-8 09:56

開學一個多月,已經有家長在Fb 群組問點樣改善、邊度有1:1 tut ...

中大的通識也有類似情況,你可以hea 過去,也可以刻意去學習一些難得嘅經驗。

我有時覺得如果在美國4年都係liberal studies,可以好浪費時間,見幾個美國朋友的仔女,這類年輕人會用咗屋企好多錢,或者好多學債。

部分選較專業科目,將來條路好行好多。讀工程嘅有做國防武器嘅,醫療設備,工業自動化設備等等,前途及收入都唔錯。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

beastiebistro 發表於 22-10-8 09:09
回覆 b3410 的帖子

呢樣我真係冇研究。
謝謝分析,的確有d貪心幾個大學學位贊成,應該睇課程設計本身,認受度,也要考慮讀書整體體驗

beastiebistro    發表於 22-10-8 11:01

Radiomama 發表於 22-10-8 09:56

開學一個多月,已經有家長在Fb 群組問點樣改善、邊度有1:1 tut ...
恭喜仔仔入讀心儀大學!原來已經過咗去開學!時間好快!大學都有人揾1:1 tutor, 有d驚訝

Radiomama 發表於 22-10-8 10:27
而像他這種對STEM 學科充滿熱情的年輕人,其實在香港八大之中不乏人才,期待香港有足夠工作機會/internship ...

本地僱主普通較難做好 internship program,因為冇乜這方面的經驗及魄力,而且很多係交咗個波俾HR之後,冇乜插手,所以很多變成廉價勞動力,或者浪費時間。

如果有人每個月或者兩個星期見一見啲interns,瞭解他們的學習進度,會好好多。

我識一個跨國企業的老闆,他見budget限量,所以將時間縮一半,多收一倍本地大學 intern,都做福不少學生。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Radiomama 發表於 22-10-8 10:29
培育人、留住人、然後才招攬人。
良禽擇木而棲,我哋是棵「好木」嗎?

<良木>,

香港是否良木? 真係要用心研究?

不同人, 有不同感觀.

特別是, 木頭有分外皮, 主幹內在品質.

----

近日, 睇好多木雕的視頻.

特別是金絲楠木. 不是內行, 木頭只是木頭. 可能是大而無當.

但是, 金絲楠木, 切割, 打磨, 上油. 便知道他珍貴之處.

而各種木材也有自己形態特性.

----

香港是什麼? 是什麼木? 要什麼鳥?

是否政府高官, 學者, 平民百姓, 簡單看清楚? 真擔心!!!!

----

反而, 又出現另一個問題.

除了是什麼木? 那是什麼<>?

gag: 安全鳥”?  危險鳥”? 還是走鳥”?

----

還是我多咀鳥”?

---

你提出良木?

我是佩服的. 用心去理解一件事的本質. 這才是科學分析的精神.

謝謝!!!

良禽可擇天下之木而棲
天大地大
父母實在欣喜
但一個國家或地區就冇得開心得咁快
各國政府忙於諗計吸尖子
更頭痛"照顧"平庸的大多數
英美這些教育大國都面對本地教育問題
教師劈炮, 學生hea讀, 大學生一街都係, 一般年青人難向上流

Szetimmy0225    發表於 22-10-13 11:09

教育這回事難在不是只為叻人而設
而是要應付社會上各式人種的需要
設一套方法, 70%情況work, output 合付社會運用的一般"人才"
保持社會運作
和最重要的
確保自己管治順利
保住自己個王位
以前是是但但天台學校混齢教已經謝主隆恩
尖子中尖子才可以入港大玩玻璃之城

Szetimmy0225    發表於 22-10-13 11:10

回覆樓主:

女兒開學近一個月,她第一學期選擇讀一科CS, critical thinking, college education, 英文和一科專聴presentation 的科目。

她形容自己的生活 “very exciting and very very busy. A lot of reading and essay writing. A lot of work to do and a lot of clubs to apply.

反而她超喜歡科CS (Python), 她之前從來未試過coding

香港在前任區長開始騰籠換鳥,只要聽話了!上任區長落井下石,加上香港「躺平」清零,幾乎瓜得了!

良禽擇木而棲,良禽自然多選擇,就係老闆。留者為王,可以係自己選擇,亦可以係冇得選擇。

什麼木?什麼籠?什麼了?適隨尊便,開心就好!

barque 發表於 22-10-8 14:33
女兒開學近一個月,她第一學期選擇讀一科CS, critical thinking, college education, 英文和一科專聴presen ...

Where? HK or US?

ANChan59 發表於 22-10-8 14:42
Where? HK or US?

US

今日啱啱睇到連應科院呢棵大樹都流失2-30%員工,都幾誇張。回看首帖‘’吸引海外人材‘’,都幾有趣。

akys 發表於 22-10-8 15:50
今日啱啱睇到連應科院呢棵大樹都流失2-30%員工,都幾誇張。回看首帖‘’吸引海外人材‘’,都幾有趣。 ...
近日,我經常留意職位空缺。
情況如是!

我大囝揾Accountant.

唔睇唔知,各行各業,由私家醫院,NGO, 工商企業,
都有空缺. 一些,過往係優質posts唔會出現的,
現在隨處可見.

用另一個角度, 是大好時機.

……

細囝步出校門,見兩份工, 唔使兩星期,
(見工做一個paper test, 見部門主管,閒聊一個鐘).
便入了lT公司,派入銀行做编程.
二個月就confirm probation, 再加人工。
身邊人士,有轉工升職,有移民.

只要有能力,過去三兩年才可升級,
現在半年一年便可.

二三年經驗,更加可以接觸較高層職位.

Szetimmy0225    發表於 22-10-13 11:12

akys 發表於 22-10-8 15:50
今日啱啱睇到連應科院呢棵大樹都流失2-30%員工,都幾誇張。回看首帖‘’吸引海外人材‘’,都幾有趣。 ...

既然事實上根本留唔住,唯有吸引海外人材⋯⋯

twobirds 發表於 22-10-8 17:29
既然事實上根本留唔住,唯有吸引海外人材⋯⋯
大部份發達既國家同地區,其實係勞動市場都係local citizen first,只有香港例外,而且更無因此為本地勞動人口作出合適支援,所以令到本地更多人,只要有機會就想走海外人材,主要係想嚟賺錢或攞身份証呢兩類。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊