用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 夢醒時份⋯ ⋯
樓主: ANChan59
go

夢醒時份⋯ ⋯   [複製鏈接]

akys 發表於 22-10-6 12:04
英或美,我覺得和所讀中學有關。IS,私校會有多啲學生報美國,官津多啲英國,名直一半一半啩。報美國相對 ...
的確同學朋輩影響好大。非學術成就最頭疼,唔上唔落,又要有遠見創意,又要有恆心決心,又要有時間精力能力。覺得齋讀書簡單好多。。。。。。你講的幾間,都係大家的dream school  

stillgood20 發表於 22-10-7 09:02
首先,十分感謝你的關注,支持,分析…感謝!
以上,我講述的, 是晦氣,訴求,…暫放下。

很好,晦氣說話過了,你們再想想前面的道路如何走下去。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

hkpapa852 發表於 22-10-7 09:35
真正幫到下一代,係認真去拓展/發展多元產業,唔好再傾斜係個別行業,做到行行搵到食
可惜香港政府近20年嚟 ...
竟然見到你

hkpapa852 發表於 22-10-7 09:35
真正幫到下一代,係認真去拓展/發展多元產業,唔好再傾斜係個別行業,做到行行搵到食
可惜香港政府近20年嚟 ...

你講得好中,我很同意。

發展多元化產業又唔係咁簡單,官產學研的value chain 入面,大家的agenda 可以係南轅北轍,政府係要牽頭,而且要拋開一定要成功的包袱,同埋唔好咁短視,以色列行創科三十幾年,要到二十年過去才看到一點成績。係要專注及堅持!

以前港英政府,口頭上係積極不干預,但暗底裏政策是否這樣呢?就算干預,如何干預,支持?如何避免給人口實官商勾結,利益輸送?

有時鬧得嚟,都明白他們的難處。

舉一個例子,几年前參加一個深圳的行業協會年會,席上有相關官員列席,熱烈參與討論,透露政府的想法,有問題攤出嚟傾,他們的坦白讓我很驚訝,一定程度上加快業界的發展及參與,明白傾斜制度的nutshell,他們最大的優勢係花完錢,不用上立法會解畫,但行差踏錯就躹躬落臺。

臨結束,他們俾面叫我講幾句。我半講笑咁講,你們今天開會叫做官商合作,香港叫官商勾結。大家捧腹大笑!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 b3410 的帖子

我多口答下嘴。
以最終攞本科學位嚟講(假設大學級數相若),英美分別不大,但過程就天淵之別。
- 英國大學本科三年,美國四年。同一樣時間/金錢,英國可以夠讀埋masters。
- 英國大學術科為主,埋牙就切,冇需要太多其他補充。美國大學要求全人,基本上所有人都須要修humanities嘅學分。如果小朋友係齋數理人,對其他毫無興趣,就要捱下。
- 英國揀咗嗰條路就冇得轉,中途唔喜歡,唯有從新嚟過Year 1開始。美國超級彈性,讀落唔鍾意,隨時轉軌道都得,加加減減又得(轉major又得轉minor又得,double又得,唔minor又得)。而且美國唔少大學,入學時直頭唔使declare major,讀落慢慢揀都仲得。
- 其實讀數可能係近年最Flexible最易搵工嘅科目。銀行喜歡,科網企業喜歡,start-up喜歡,consultancy喜歡。我估美國大學入科網機會多啲,英國都有,不過可能投行/consultancy機會多啲。
我仔都多數會行純數呢條路,所以略有探究。

b3410    發表於 22-10-7 14:49
ANChan59    發表於 22-10-7 13:26

回覆樓主:

我昨晚應承咗講個故事,趁有時間講啦。因為故事有關一個網友家庭,係真人真事,我會講得簡單啲,保留私隱。

網友家中年輕人國際學校畢業,入咗去港大醫學院,現在是大二。大一的時候他已經有興趣將來做clinical research,完成MD。網友希望了解我有什麼建議,我們私訊交流。

年輕人電郵我covering letter and CV,看完,學經歷非常亮麗,令我羡慕。

我分享了几個教授很喜歡帶年輕人做研究,建議上網了解他們的research interests,有沒有他個人有興趣的領域。

他做完功課,然後毛遂自薦,發電郵給Chair Professor,附上covering letter and CV. 教授身處外地也安排一個視頻會議。

簡短會議中,他們擦出火花,教授建議他research 一些資料,看看有沒有興趣,然後再安排開學后,讓他參觀教授的實驗室,同時見研究團隊。

一個讀了一年的大學生,短期內很難在lab 做太多事及有貢獻,但係教授給他一個機會,讓他挑選一個有興趣的項目,然後參與其中,如果將來可以登上醫學期刊,可以加上他的名字。

讀醫科已經很忙,課餘時間參加研究,時間管理及壓力不小。

大三enrichment year可以留在實驗室做研究,也可以去海外醫學院交流或者做研究。

到五年後大學畢業,假如first class,有幾年part time 研究經驗,加上聯名出過一份paper,他申請香港或者海外研究院的機會如何?

如果不幸只拿到2:1,你覺得他入研究院的機會又高唔高呢?

見到這些年輕人,真係好開心,替他父母高興不已,培養出這麼優秀的年輕人,這種人見人愛的人才,全世界國家地區都會搶!

b3410    發表於 22-10-7 14:50
Yanamami    發表於 22-10-7 13:33
beastiebistro    發表於 22-10-7 12:57

beastiebistro 發表於 22-10-7 11:59

我多口答下嘴。

老友,多謝補充。

有你哋講吓香港冷門,外國熱門學科及發展真係好正,你又質錢入我袋!

beastiebistro    發表於 22-10-7 12:55

beastiebistro 發表於 22-10-7 11:59

我多口答下嘴。

。專家! 睇完又真係好唔同。

beastiebistro    發表於 22-10-7 13:01

我多口答下嘴。
係ig中無意中見到個post, 一個砌磚既嬸嬸Emma Simpson都可以攞到MBE, 我就諗,點解行行出狀員衹會係外國發生?

回覆 Yanamami 的帖子

外國人冇乜職業歧視...

我多口答下嘴。

多謝你的分享!

勁!講的好透徹!明白了大致方向,我都要做多d探究

beastiebistro    發表於 22-10-7 15:22

beastiebistro 發表於 22-10-7 14:09
回覆 Yanamami 的帖子

外國人冇乜職業歧視...

係呀,我第一份工,在香港可能被鄙視㗎,但係在外國就好羡慕及欣賞!

beastiebistro    發表於 22-10-7 15:22

stillgood20 發表於 22-10-6 23:01
減厘印……係有幫忙的意見.
用另一個角度, 房屋政策建立一種優惠,是一種考慮.
有家長提及支持大學畢業後學生不要停步繼續進修,先要睇下那些學生仲有冇讀書學習既心. 香港人才短缺,提及培育香港的人材,最先攪好就係從幼稚園開始到中學既教育制度,我敢講剩係呢階段都殺晒好多未來人材, 其次所講進修,情願政府好好攪好老師這環節,令老師可以安心啲工作又可以慢慢進修到博士行列,個個老師做到好似孔子咁能力及心態,攪好以上其中一樣,真正優秀人材都比較容易出現有.

天外之人 發表於 22-10-7 15:42
有家長提及支持大學畢業後學生不要停步繼續進修,先要睇下那些學生仲有冇讀書學習既心. 香港人才短缺,提及培 ...

究竟香港人才短缺定係缺乏職位容納人才?產業傾斜下碰啱兩大產業危危乎,都幾麻煩。

香港教育係有問題,但又未去到需要推倒重來或大改嘅程度,肯用下心微調就可以了。反而產業傾斜政策一日唔改,問題只會繼續依舊。

ANChan59 發表於 22-10-7 12:48
老友,多謝補充。

有你哋講吓香港冷門,外國熱門學科及發展真係好正,你又質錢入我袋!
唔敢當陳sir,我都係班門弄斧咋。

不過因為小兒都有興趣純數,所以做咗少少功課。你講得啱,佢哋咁大個,有自己思維睇法,未必聽我哋啲老嘢講㗎喇。我溫定書,都係萬一佢真係搵我傾都有啲準備。

b3410 發表於 22-10-7 14:48
多謝你的分享!

勁!講的好透徹!明白了大致方向,我都要做多d探究

- 英國方面,最好嘅純數本科應該係劍橋。佢嘅maths tripos係出名難。從前math係劍橋嘅神科,math tripos攞first hon嘅學生(叫Wranglers)有得喺劍橋巡遊,每年最高分嗰位(叫Senior Wrangler)係全劍橋最風頭躉嘅人物。新加坡總理李顯龍都曾經係Cambridge嘅senior wrangler(所以佢IQ唔講得笑)
- Applied maths就要數我母校Imperial College London
- 另外就牛津,Warwick,UCL,Durham,Bristol,Bath,St Andrews等等
- 報英國大學讀數,要考入學試。Cambridge,Warwick用Cambridge STEPS。其他大學用Oxford MAT。
- Cambridge STEPS難過Oxford MAT。

至於美國讀數
- 呢個moment應該MIT排第一,當然純數/applied都強(始終係engineering school)。不過以我所知MIT嘅course structure比較平均,尖子同普通學生都照顧到。
- Harvard純數本科有被譽為地上(其實係全美國)最難嘅math module Math 55,而且Harvard教書較偏向提拔尖子,所以普通學生就真係要自己執生喇。
- 西岸嘅Stanford自然都係數學強門
- 其他就有UC Berkeley,Princeton,Columbia,Chicago,Caltech,CMU,Penn等等。
- 不過報美國大學真係超級繁複,間間都有唔同essay要寫,又要有sustained課外活動,又要demonstrate leadership能力,又要有好嘅reference,仲要成績好,真係唔易。

祝好運。

beastiebistro 發表於 22-10-7 18:13

- 英國方面,最好嘅純數本科應該係劍橋。佢嘅maths tripos係出名難。從前math係劍橋嘅神科, ...

我老同學囝囝今年係劍橋純數2:1畢業.佢媽媽真係好緊張,希望囝囝攞First Hon.
最後, 稍失望, 追唔到上去.

讀純數.
有天資,興趣,勤力,鬥志,缺一不可.

我細囝只得天份.對數學無興趣.

不過, 每個人有自已的路.

順泰,便很好了!

beastiebistro    發表於 22-10-7 23:13

一個社會嘅文化藝術氛圍,可以培養社會大眾學懂欣賞,讚賞,表揚,總用所謂批判思維去對待生活,生活的內涵會不自覺地枯竭。

尤其,當所教育同藝術工作都傾向唯利是圖。

幸運的是似乎年輕人都在自覺改變中。

天外之人 發表於 22-10-7 15:42
有家長提及支持大學畢業後學生不要停步繼續進修,先要睇下那些學生仲有冇讀書學習既心. 香港人才短缺,提及培 ...

我覺得你的說法係好難單靠學校教育達致,反而家長的「無忘初衷」才是教養教育的game changer。

靠政府,更加緣木求魚,die hard。自己家長盡量去學習及做好,機會會更大啲。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊