用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教家長怎樣幫小朋友練習寫靚中文字? ...
go

請教家長怎樣幫小朋友練習寫靚中文字?

如題。

我都想知。

默書,寫得靚,老師就求其睇,錯都當啱。寫得肉酸,老師認真睇,逐個字捉。

我小朋友初小時寫中文好肉酸打風咁, 大大吓就好整齊, 而家都幾好, 但唔係硬筆字咁靚
我覺得係佢自己都會同其他同學比較, 唔想太醜, 有時老師捉得緊都會緊張啲, 老師讚又有幫助

總之就係阿媽講咩都無幫助, 完。

鍛鍊小手肌和空間感

LeeCC 發表於 22-10-3 22:50
鍛鍊小手肌和空間感

點練習空間感?

piglover 發表於 22-10-4 13:59
點練習空間感?
畫迷宮遊戲
多d去公園玩攀爬,打千秋,滑梯

LeeCC 發表於 22-10-4 14:09
畫迷宮遊戲
多d去公園玩攀爬,打千秋,滑梯

有做㗎,但d都字都係麻麻地。

piglover 發表於 22-10-4 14:21
有做㗎,但d都字都係麻麻地。

是裝字問題?學校的生字抄寫簿是否田字格?

在透明膠片上畫田字格,將要學寫的字放大,田字格放字上面,讓小朋友知道每一筆的位置,跟住在田字簿學習裝字

LeeCC 發表於 22-10-4 15:05
是裝字問題?學校的生字抄寫簿是否田字格?

在透明膠片上畫田字格,將要學寫的字放大,田字格放字上面, ...

幼稚園同而家小一嘅學校,都無用田字格。

piglover 發表於 22-10-4 16:31
幼稚園同而家小一嘅學校,都無用田字格。

可以自己用Excel畫一些田字格仔畀小朋友練字

LeeCC 發表於 22-10-4 17:28
可以自己用Excel畫一些田字格仔畀小朋友練字

好,多謝你的意見

piglover 發表於 22-10-4 17:54
好,多謝你的意見

不客氣,現在才小一,要d時間練習

我小朋友小一時的字都好恐怖,班主任話佢才剛剛6歲,小朋友7歲空間感就會改善好多,叫我唔好心急

小朋友到小二,夠7歲,d字又真係忽然好左好多

佢小一至三,學校抄寫簿都是田字格,三年的訓練,到四年級寫得幾好,直到現在初中,每年都畀老師叫參加書法比賽,雖然無校外獎,但都算是一個肯定

LeeCC 發表於 22-10-4 18:07
不客氣,現在才小一,要d時間練習

我小朋友小一時的字都好恐怖,班主任話佢才剛剛6歲,小朋友7歲空間感就 ...

我小朋友又係剛6歲,默書比人圈字,扣分。就係因為寫得肉酸。

她識寫好多字,但因為肉酸比人扣曬分,搞到我同她都勁唔開心。她對自己都無自信。

piglover 發表於 22-10-4 18:13
我小朋友又係剛6歲,默書比人圈字,扣分。就係因為寫得肉酸。

她識寫好多字,但因為肉酸比人扣曬分,搞到 ...

老師要求高,我小朋友小一時字係難睇,但老師認為佢係識寫,所以無扣分

piglover 發表於 22-10-2 23:52
我都想知。

默書,寫得靚,老師就求其睇,錯都當啱。寫得肉酸,老師認真睇,逐個字捉。
呢句啱,我囡默書啲字寫短一短小小都當錯

如果我是老師,對寫字靚嘅學生會加分。寫字靚要練習,要有耐性,而耐性對學習是非常重要。一般小朋友比較難自動自覺練字,要寫得靚代表家長願意花時間倍小朋友練習,願意栽培。字靚也代表小朋友認真,整齊及對美的追求。

2jkidsfather    發表於 22-11-3 16:01

terryng1205 發表於 22-10-2 21:42
如題。

St Clares要求字體端正、靚,老師中文字亦執得過份嚴謹,詞語一次亦寫好多
小一家長只能靠寫詞語時,在旁一筆一劃逐筆執,學校詞語要寫咁多,寫完手仔都攰,無心機再另加「學」寫靚字

Little_Hazelnut 發表於 22-10-7 08:19

St Clares要求字體端正、靚,老師中文字亦執得過份 ...

想知有沒有比較有效率既方法練?

terryng1205 發表於 22-10-7 08:32

想知有沒有比較有效率既方法練?

中文詞語唔好寫錯同寫得靚就會高分
比較有效率嘅方法就係家長付出時間陪練加小朋友用心寫字
每個字check清楚「香港小學習字表」個app點寫,逐點逐筆逐劃逐個位置跟足
另外,教小朋友學識睇個字點裝得靚

2jkidsfather    發表於 22-11-3 16:01

Little_Hazelnut 發表於 22-10-7 09:45
中文詞語唔好寫錯同寫得靚就會高分
比較有效率嘅方法就係家長付出時間陪練加小朋友用心寫字
每個字check清 ...

好,謝謝。