用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求各位解答細b問題
樓主: 薯條米
go

求各位解答細b問題

days.bb 發表於 22-10-3 21:18
想請問如果細b跟到哥哥入小學,但如果K3我想佢重讀一年嘅話,係咪自行就唔好交表,到重讀完個年先再交自行 ...

既然有小學必收 請問為何想重讀

msmom 發表於 22-10-2 19:43
唔係同年自行+大抽獎會唔會影響叩門機會?

咩叫唔係同一年?

總之,你果一年入佐表自行,就算自行不中,你不交大抽獎表格,都一定會派一間小學比你。

定你想讀住寶校,遲一年再叩其他小學小一,重讀小一。以上所知,津小小學校長唔會比你咁自製重讀。但直私係可以的。

薯條米 發表於 22-10-2 20:02
有冇家長試過大抽獎衰佐,照讀寶校,明年再考直私?想聽取多點前輩的寶貴意見,因為第一個小朋友完全沒有經 ...

唔好諗中寶校,你應該諗,萬一大抽獎中間好嘢,你小朋友讀唔讀得上去。

而家移民潮,如果小朋友能力好,叩番正常學校都不難。

我識人抽中灣仔三大女校,但小朋友能力跟唔上,讀到叫救命。

piglover 發表於 22-10-4 13:58
咩叫唔係同一年?

總之,你果一年入佐表自行,就算自行不中,你不交大抽獎表格,都一定會派一間小學比你 ...

如果大抽獎後冇讀派的那一間官津, 選擇repeat k3,明白入過紙下年就不能再自行和大抽獎,但官津會容許叩門嗎?

msmom 發表於 22-10-5 21:01
如果大抽獎後冇讀派的那一間官津, 選擇repeat k3,明白入過紙下年就不能再自行和大抽獎,但官津會容許叩 ...

呢個問題,你自己問教育局。repeat K3對叩門其實作用不大。
就算中寶校都好,努力讀住先,再插班。

一係就不要參加第一年自行和派位。直接repeat K3,遲一年再派位。

又係果句,你超細B,比你運氣夠好,第一年抽到間名津,你肯定小朋友學術夠,讀到掂?