用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 predicted grade 報2023年UCAS
go

predicted grade 報2023年UCAS [複製鏈接]

女兒至今仍未收到學校predicted grade,故未能報UCAS,請問大家收到未呢?
   6    0    0    0

可以主動問班主任,請佢寫個 predicted grades 報 UCAS,因為要佢經 UCAS 交。

我仔話學校唔會講PG 比學生,我話唔講咁點揀大學,佢話老師叫參考最近一次成績表…我打算send email 問老師, 唔知有冇人都試過係咁,學校唔俾PG 學生

Bigmowmow 發表於 22-10-7 11:42
我仔話學校唔會講PG 比學生,我話唔講咁點揀大學,佢話老師叫參考最近一次成績表…我打算send email 問老師 ...
唔講點解?
係唔話俾學生知,還是連出都唔會出PG?

b3410 發表於 22-10-7 14:57
唔講點解?
係唔話俾學生知,還是連出都唔會出PG?
仔話學校會出,會由學校直接入UCAS, 晤會比學生知道,因為唔想學生去要求老師更改喎!

Bigmowmow 發表於 22-10-17 10:48
仔話學校會出,會由學校直接入UCAS, 晤會比學生知道,因為唔想學生去要求老師更改喎!
...
我女兒學校一樣,唔會比學生知,不過學校mentor會知,到時報Ucas會比到意見你,你的PG報某些學校是否恰當, 我覺得也ok。

回覆樓主:

school counselor 只會講個 PG range

jumbo_mandy 發表於 22-10-17 12:03
我女兒學校一樣,唔會比學生知,不過學校mentor會知,到時報Ucas會比到意見你,你的PG報某些學校是否恰當,  ...
Yes, same same!

jumbo_mandy    發表於 22-10-17 15:36

Bigmowmow 發表於 22-10-17 10:48
...
我哋會俾學生知道,其實平時自己也估到。可以根據自己能力去揀學校

我仔學校都會告訴學生 predicted grade ,等同學大概知道自己嘅能力,出信比學生報讀海外大學會密封,比同學自己寄給心儀院校。
其實正常學校都應該唔接受學生要求改grade , 唔明點解有啲學生可以向學校申請而學校又畀

洋蔥頭媽咪 發表於 22-10-18 12:50
我仔學校都會告訴學生 predicted grade ,等同學大概知道自己嘅能力,出信比學生報讀海外大學會密封,比同 ...

我相信無學校會輕易被學生求到分改Predicted Grade 啩。
曾聽聞有家長上訴,但最後應要求開埋subject panel meeting, 都沒有成功修改到囉。

Radiomama 發表於 22-10-19 20:59
我相信無學校會輕易被學生求到分改Predicted Grade 啩。
曾聽聞有家長上訴,但最後應要求開埋subject pane ...

好耐之前我響EK呢度見過有網友講過,佢哋學校老師有幫學生寫高一個Grade,方便佢哋申請海外大學

亞女學校講明Predicted grade 出咗後no argument. 家長or 學生無得要求改

洋蔥頭媽咪 發表於 22-10-20 09:30
好耐之前我響EK呢度見過有網友講過,佢哋學校老師有幫學生寫高一個Grade,方便佢哋申請海外大學
...

我估孩子學校都有機會寫高一個Grade,因為中文冇可能係4。

洋蔥頭媽咪    發表於 22-10-20 16:14

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 22-10-20 09:30
...
知好多學校都會寫高一個grade。

2jkidsfather    發表於 22-11-14 22:41
洋蔥頭媽咪    發表於 22-10-20 16:15

peggy 發表於 22-10-20 16:11

其實比太高或太低對學生都不是一件好事,不過講明係Predicted 就真係好難好準確,所以係Clearing 階段都真係仲有機會去到心儀大學.

其實某些學校,尤其B1A, 考卷比DSE深,學校出grade 比較手緊,同DSE可能差1或2個grade, 嚇哋學生讀書,但要來報大學,當然要出番一個比較正常的PG

醒目開學勳章

bbc2018 發表於 22-10-21 11:53
其實某些學校,尤其B1A, 考卷比DSE深,學校出grade 比較手緊,同DSE可能差1或2個grade, 嚇哋學生讀書,但 ...

阿女學校就係咁。前年阿女報jupas 個pg好手緊, 但報海外學校的pg比高1~2個grade。
到dse成績出左, 係同海外大學的pg差不多。

有學校寫低一個grade 都不出奇,因為是參考過去考生的成績。

blonwingpig 發表於 22-10-1 13:42
女兒至今仍未收到學校predicted grade,故未能報UCAS,請問大家收到未呢?
請問PG中幾出架?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊