用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學information day
樓主: YuemYuen
go

大學information day   [複製鏈接]

pccw2017 發表於 22-10-11 15:36
其實睇唔睇都無乜所謂. 睇左又無分加, 唔睇都無蝕底. 最緊要DSE成績好. 如果運動方面出色就連DSE都唔使考就 ...

儘力而為。。。相信最後揀科都係信直覺同排除法。

ren 發表於 22-10-11 22:00
儘力而為。。。相信最後揀科都係信直覺同排除法。
應該以仔女的興趣結合學校的predicted grade去選科.

2jkidsfather 發表於 22-10-8 12:29
PolyU 今日info day 都幾多人

今年Miss咗

今日城大同浸大開放日都好多人。

pccw2017 發表於 22-10-12 11:11
應該以仔女的興趣結合學校的predicted grade去選科.
想問,揀科係咪會以Upper level睇。

妹妹頭 發表於 22-10-22 18:44
想問,揀科係咪會以Upper level睇。

穩陣就睇 median 啦。
BTW 咪信晒expected score ,我女就係中咗伏

YolandaTam 發表於 22-10-22 22:29
BTW 咪信晒expected score ,我女就係中咗伏
咁應該點做?

妹妹頭 發表於 22-10-22 23:12
咁應該點做?

A1: 十分喜歡,但要搏嘅科
A2:喜歡嘅科(過 lower quartile 近 median)
A3:喜歡嘅科 (過 median)

我女信咗 expected score, 根據科大嘅計分,佢6科加權後46分
(英文 4,Chem 5*, Math M2 Phy Econ 5)
A1 搏 JS5331 (expected score 48, median 53.5 LQ 51.1)
A2 JS5312 (expected score 45, median 49.8 LQ 48.3)
A3 入 JS5300 (median 35 LQ 34.5)

YolandaTam 發表於 22-10-22 23:36
A2:喜歡嘅科(過 lower quartile 近 median)
最後入A3?

妹妹頭 發表於 22-10-23 09:00
最後入A3?

係呀。

YolandaTam 發表於 22-10-22 23:36
咁,以我理解,係咪A1,2,3,如果都放自己鐘意既科,又達 median分數,派到其中一科既機會都大既?

妹妹頭 發表於 22-10-23 11:41
咁,以我理解,係咪A1,2,3,如果都放自己鐘意既科,又達 median分數,派到其中一科既機會都大既?

...

以我理解就係嘅

YolandaTam 發表於 22-10-23 12:08
以我理解就係嘅

咁會唔會將A2放A1,唔好搏,就好大機會入到?

當初學校老師有沒有意見?

小學大抽獎第一次
中學大抽獎第二次
到大學揀科第三次
三次都要有策略,一次比一次緊,真係玩死人

wonderbaby 發表於 22-10-23 13:56
小學大抽獎第一次
中學大抽獎第二次
到大學揀科第三次
極難玩我地都玩左2次,我仲成功左2次,希望今次都可以成功,不過有唔同,今次係鬥高分。

wonderbaby 發表於 22-10-23 13:56
小學大抽獎第一次
中學大抽獎第二次
到大學揀科第三次
阿囡前2次都唔係靠大抽奬,第三次佢應該有唔少經驗

bbc2018 發表於 22-10-23 13:50

唔知喎,佢話 A2 唔收係因為佢自己達不到收生分數,即使填 A1 都應該會落空(結果收咗 42人)。
不過塞翁失馬焉知非福,佢入到去,發覺 A1 (Econ & Fin)其實唔適合自己,而佢亦發現咗有一科更喜歡:JS5822 (Sustainable & Green Finance),佢話始終都係想讀少少同natural science 有關嘅嘢喎。

bbc2018 發表於 22-10-23 13:50

佢呢個選擇係 Jupas 放榜之後改嘅,無問過學校老師㗎。
(不過學校老師可能會叫佢報 nursing…佢學校十分鼓勵學生投身醫療界)

YolandaTam 發表於 22-10-23 14:42
唔知喎,佢話 A2 唔收係因為佢自己達不到收生分數,即使填 A1 都應該會落空(結果收咗 42人)。
不過塞翁 ...

最適合才是最好,就會越讀越起勁!

醒目開學勳章

YolandaTam 發表於 22-10-22 22:29
不嬲都教要睇 MQ LQ 而唔係 expected score 架喎
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.
‹ 上一主題|下一主題