用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好似幫個個女填學校填錯左咁…好灰
go

[學校] 好似幫個個女填學校填錯左咁…好灰

我女有感統、大小肌大約慢半年至9個月,而家讀傳統幼稚園都跟到,功課雖然有啲慢都叫做到,9月亦終於排到e位開始左訓練冇自閉、冇社交問題,只有少少心散遊雲,不影響上堂,懷疑有讀寫傾向(學校成績全A)

升小交表諗好左3條1區內一間傳統學校,因為屋企人有識人有望幫到手入,點知填表果陣聽社工話,乖乖申報左個女有特殊學習需要果項,而家間小學識人果邊打黎話我填左扣門都幫唔到我入去,而家屋企人個個話我好填落去,話到時萬一派得唔好扣都冇得扣。話間間學校一睇張表就見都冇得見咁…而家好傷心

我果區係出名學位不足的地獄區,頭3地願唔中就直落谷底寶校…而家後悔想改都冇辦法,其實係咪做人真係唔可以咁老實,有種害左個女嘅感覺😩😩

或者抽得中, 唔使叩呢

雲遊大機會係ADHD, 幼稚園無所謂, 上小學未必夠專注上堂, 到時學校會係會知.

寶校收生不足, 對SEN 學生真係當寶. 只要校風唔差, 寶校都可以接受.

再退一步, 如果你對佢學習能力仲有信心, 升小二可以再叩門去其他你認為好啲嘅小學.

仲有你可以叩其他學校, 甚至跨區叩, 好多學校唔使睇三條一
你乙二揀間保險啲, 萬一要叩門, 乙二都知你唔係放係第一, 都唔需要望返你點填自行

回覆 fasola 的帖子

因為我果區得9間學校,除左最尾果兩間校風較差嘅之外,其他全部都勁搶,求其填做乙二、乙三都死,到時一但抽唔中就會跌去跨區借校位,但借校果啲係勁遠,又唔多好,所以其實而家抽獎果度我都勁驚唔識排

yukiru 發表於 22-10-1 05:54
回覆 fasola 的帖子

因為我果區得9間學校,除左最尾果兩間校風較差嘅之外,其他全部都勁搶,求其填做乙二 ...

有冇考定d直私backup

jesswu 發表於 22-10-5 12:23
有冇考定d直私backup

報左4間,已衰左2間,估計都係陪跑多

有讀寫問題去一線校係咪好呢?

塞翁失馬焉知非福

回覆樓主:

入唔到識人果間仲好
未見小朋友已經唔包容
將來入到都唔會係好事

要記住,小朋友係sen
家長一定要搵關愛包容既小學
關愛包容係講人(老師,校工,社工)

傳統又咁樣話一定sen扣門都無機
即係學校唔願意花時間教育sen孩子

咁辛苦幼稚園階段幫孩子提升到
我唔會去呢間
未見小朋友已經唔想收佢既小學

自行填左sen無做錯
小朋友上到小一會即時有支援
好重要‼️
唔填唔講其實最後都會知

回覆 yukiru 的帖子

唔好自責了,你都唔想。不如先了解下周邊既區有冇其他學校有機會?

同意呀,有時唔好咁自責,但又要有反思的習慣

yukiru 發表於 22-9-30 23:35
我女有感統、大小肌大約慢半年至9個月,而家讀傳統幼稚園都跟到,功課雖然有啲慢都叫做到,9月亦終於排到e ...

不需自責,入到3條1個間一定好咩。入到去到小四日日功課做到12點,進退兩難仲死。

yukiru 發表於 22-9-30 23:35
我女有感統、大小肌大約慢半年至9個月,而家讀傳統幼稚園都跟到,功課雖然有啲慢都叫做到,9月亦終於排到e ...

樓主完全無需自責,反而應該慶幸及早知道這間學校不適合囡囡。

唔好擔心寶校不寶校,最重要係揾間適合囡囡的學校,能夠讓小朋友持續進步、喜歡上學學習,老師關愛、同學友善。6年後升中,比拼成績見真章。

再者就算你無剔到囡囡是SEN,老師憑經驗好快便知道。如其隱瞞,倒不如大大方方,等校方有所準備,開學時便有支援。

加油!
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
芝芝:你估媽咪覺得我重要,還是嗰樽嘢重要!
@_@