用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 岩岩開始面試就已經覺得好大壓力
樓主: 中女
go

岩岩開始面試就已經覺得好大壓力  

Jean1769 發表於 22-10-3 08:46
無錯。坊間勁多果d要俾錢買返個獎,上台/展覽又要收場錢果d畫畫比賽,真係算吧啦。估學校傻既咩
...

學校一定知啦

加油呀。上年我見左10幾間,得2間2nd in, 連2線私校都入唔到2nd in,一個offer都無,小朋友已見到喊。大抽獎完先收到一間直資waiting,所以offer不用多,一個便夠了。

回覆 mavis222 的帖子

希望能帶一些正能量給你,祝你入到心儀學校,加油

kf94 發表於 22-10-1 19:56
多謝正能量,我知有媽媽好大壓力,私人部位多星期流血…唉

你好好保重,唔值得

kf94 發表於 22-10-4 18:37
你老公包二奶叫人保重???精神病好重

明㗎喇,保重身體(physical and mental)啦

kf94 發表於 22-10-4 18:40
放心, 一定長命過你

kf94 發表於 22-10-4 18:42
其實你都真係幾白痴, 好明顯我唔係講緊我, 跟住無端端老屈係我, 跟住叫我保重?
真心, 真係覺得你有精神病 ...

你應該有D精神錯亂。無端端話我去買護膚品。haha

Jean1769 發表於 22-10-4 20:50
你應該有D精神錯亂。無端端話我去買護膚品。haha

好好笑佢應該唔係扮架

超能爸爸 發表於 22-10-4 17:29
回覆 mavis222 的帖子

希望能帶一些正能量給你,祝你入到心儀學校,加油

多謝你

大家以和為貴,唔好嘈交!大家小朋友考緊小一都大壓力的!希望大家可以放鬆d!一齊為大家打打氣吧

vslc285 發表於 22-10-1 12:15
小兒已經2年班,不過都分享一下當年嘅經歷。
兩年前疫情關係好多Zoom interview, 各學校亦要求家長陪同下in ...

多謝分享,真係冇野係絕對。平常心面對,有offer 當係bonus(emoji)(emoji)

我又分享下,我女今年升小一,超細B(12月最後嗰幾日),佢由出世四個月開始就返學,直到幼稚園(津校)都跟到,校長老師都覺得佢吾需要repeat,放是我就無特別要佢做超大B.

去年考7-8間直私,只得一間音小有offer,交左留校費預咗叩門吾得就照讀。

我哋在未讀幼稚園時已打算阿女遲些在中西區升中,所以叩門我哋主要都係揾番中西區嘅小學,無考任何証書,朗誦、書法、填色比賽獎就有少少。

我嘅心態係小朋友一定會有學校收,如果不是心儀,今年我可以陪佢以超大B身份玩多一年考直私或者插班,過程吾會比佢有太大壓力,始終佢真係比其他考生細接近一年,預備是需要,但心態是輕鬆面對,去面試我是同佢講去參觀吾同學校,入學校玩。

沒料到佢叩門嗰幾間中西區學校都收佢,連當初自行落空嘅小學都有offer, 這樣反而令我有一排處於「開心嘅煩惱」。

總括來說,要對你嘅小孩子有信心,多些陪伴及鼓勵,到了時候家長係會有意外驚喜的!加油!

princesssarah 發表於 22-10-5 23:16
我又分享下,我女今年升小一,超細B(12月最後嗰幾日),佢由出世四個月開始就返學,直到幼稚園(津校)都跟 ...

你女女好叻,超細B都做得咁好。。多謝你的分享
我要相信美好及合適的學校會在對的時間降臨

回覆 中女 的帖子

hello, 我都係住天水圍,有份in 李宗德既媽媽~我見你講完,先發現原來2nd in 可以兩個家長一齊添
我地2nd in 果日呀仔又係因為我係佢隔離,緊張到唔出聲,而爸爸就係鏡頭外standby, 結果無出現過

10/10 出結果喇,預左凶多吉少,希望另外報果d 有好消息啦
ps:我地無報圓玄,已經出左結果喇???