用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 岩岩開始面試就已經覺得好大壓力
樓主: 中女
go

岩岩開始面試就已經覺得好大壓力  

tcdino 發表於 22-10-6 22:26
學了的知識是自己的,不會因為沒有好offer而失去,不用灰心喔

對,多謝你

lot888 發表於 22-10-6 21:38
曾跟一個名小,有份決定收生的老師傾過。他們收學生有三個層次。第一批,自帶天資的小朋友,例如給幾幅圖小 ...

很有道理

回覆 lot888 的帖子

完全唔出聲係咪會無論如何都唔收呢

完全唔出声老師係冇辦法明白你的想法,我小朋友冇天資,冇堅毅性格,cert小,所以直資全肥。只好到較好的村校扣門,佢呢次面试肯出声,表現好。我問佢點解,佢話老師問得有趣,叫佢唱歌,後考英數。面试是雙向,不要給自己太大壓力,有時真係綠份。其實呢幾年。你睇很多邨小,律小,官小派位成績非常理想,名中亦肯收很多不是出身名小學生。有興趣可看看庇理羅士今天收生分佈。祝入讀心儀及最適合小朋友小學。

gabejang    發表於 22-10-8 04:54

lot888 發表於 22-10-6 21:38
曾跟一個名小,有份決定收生的老師傾過。他們收學生有三個層次。第一批,自帶天資的小朋友,例如給幾幅圖小 ...
你咁講我反而好想知邊D係一定唔收
可否分享一下

回覆 lot888 的帖子

我都有興趣知道邊類係一定唔收, 可以注意下

唔出聲果d就算點叻都無用。

不健談的小朋友可以試插班。插班,很多學校只是做卷,不用說話的,學術好便可以。不用灰心。

我都好明白大家心情,我自己都係,今年in到有啲沮喪咁,大女同細仔爭好多年,阿女已經大學year two,佢都有安慰我,話唔緊要啦,入到大學咪又係得嗰幾間,佢哋好多同學中小學都唔係名校,不過我又咁講,阿女12年直屬女校,我真係好滿意,無為搵中學/呈分煩過,兼且成個school life都好開心,而家又係三大讀書,一直都係平步青雲,我仲話第時如果你生女都會惠及所以我都好想阿仔條路好行啲

回覆 qqyanyan 的帖子

完全明白。口裡說預左,現實就…唔開心,又唔想影響到小朋友。

回覆 princessally 的帖子

我都 in 到有啲沮喪 😅

好多野係預左,知道難,成功既人只係少量。
香港得果十間八間直資,當佢地收齊哂都只係一千人左右,普遍報名人數起碼都有成五千人,即係有四千個家長會失望。

tcdino    發表於 22-10-11 10:40

回覆 Philichak 的帖子

十分認同!加上有啲係現讀小一既大B。所以由一開初都不太抱期望。

大家加油,2023-2024年升小一只是剛剛開始。有啲人只係提早上岸,堅持到明年暑假應該大多數小朋友都搵到心儀學校的。

回覆 myhappylife 的帖子

有日去面試,見到同組小朋友排第一(女仔)同排第二(女仔)的個兩個高度相差一個頭,不過面試表現如何就唔知了,或者差距冇咁大。

Raccch 發表於 22-10-10 15:51
回覆 myhappylife 的帖子

有日去面試,見到同組小朋友排第一(女仔)同排第二(女仔)的個兩個高度相差一 ...

身高係最無關緊要,DGJS都收好多細粒妹。

maggie196 發表於 22-10-10 16:01
身高係最無關緊要,DGJS都收好多細粒妹。

並非DGJS面試。細粒當然都可以有叻女。

Philichak 發表於 22-10-7 17:48
唔出聲果d就算點叻都無用。

我小把朋友正正是超慢熱,不出聲的。考直私時,只有一間二線私校收。
到叩門時,我們只考了兩間傳統學術學校,最後很幸運,兩間都能正選後補。

https://www.schooland.hk/ps/private
https://www.schooland.hk/ps/direct-subsidy

報多幾家,小學無差別招待同學來面試,已經係一大德行
家長要唔怕麻煩,為自己小朋友做多一點
中學好似大部分都唔會無差別招待

marrowcherry 發表於 22-10-11 07:56
我小把朋友正正是超慢熱,不出聲的。考直私時,只有一間二線私校收。
到叩門時,我們只考了兩間傳統學術學 ...
恭喜哂,開心返學。我都要靠叩門了,請問學校當時點考?讀故事定筆試?